Osloby

Spiste Ola rømmen til kjerringa med staven?

Jørn Simen Øverli har gått i Asbjørnsen og Moes fotspor og samlet viser. Sånt blir det både bok og CD av.

Jørn Simen Øverli har gått omtrent alt som finnes av blåmerkede stier i Marka. Her er visesangeren en svipptur oppe ved Tryvann med gitaren sin. Ingar Storfjell

 • Astrid Løken
  journalist

Visesamleren har trasket fra stue til stue i Marka og studert kirkebøker. Han har lest alt han har kommet over av markalitteratur og snakket med folk som kan Markas historie – og visene.

— Og så kjenner jeg jo mange i kategorien nikkersadelen. Sånne nerder som slåss om å kunne Marka best. De kjenner gjerne noen som har bodd i Marka, og så har jeg ringt etterkommerne, som har fortalt meg historier og sunget visene, forklarer Øverli.

69 gamle viser har fått plass i boken Markaviser . Visene er kategorisert etter innhold, som sport og fritid, jakt og fiske, arbeidsviser, krigssanger og seterviser.

I kapittelet Seterviser, ku- og hulderlokker gir visesangeren oss et innblikk i livet til Kjerringa med staven. Sagnet sier nemlig at hun bodde på en gård i nærheten av Stryken i Nordmarka sammen med kjæresten Ola.

Kari fikk for lite smør

Øverli skriver: "Bakgrunnen for visa skal være at de som hadde kyr på beite her på setra, klaget over at de fikk for lite smør i forhold til melkemengden de mente dyra deres ga. "Åtte potter rømme" var nesten åtte liter og skulle gi et par kilo smør, mens Kari i visa bare fikk "fire merker". Ola hadde kanskje spist av rømmen?"

Uansett. Grunnen til at kjerringa hadde stav, var ikke at hun gammel, men at hun kjernet smør med den, poengterer Øverli.

Visesangeren bor på Grefsen, tett opptil markaporten. Det går ikke en dag uten at han er innom Marka. Livsstilen har resultert i en samling på flere hundre markaviser, hvorav et knippe på 69, inkludert historien og menneskene bak, har fått plass i boken.

Interessen for Marka oppsto da han var liten gutt. Han trålet gamle kart og undret seg over gamle og rare stedsnavn som "Djevelens punsjebolle", "Handkleputten" og "Musublande", og søkte svar.

— Jeg er en kartfreak. Jeg spiser kart. Best er orienteringskartene. De har gjerne de morsomste stiene, sier Øverli.

Det finnes knapt en sti han ikke har gått i Nordmarka og på Krokskogen. Han har i hvert fall vært innom de fleste blåmerkede stiene og rødmerkede løypene på Krokskogen og i Nordmarka.

— Vi som vokste opp rundt Slemdal og Gressbanen på 50-tallet ble dratt ut i Marka med mor og far. Far bygget hytte på Ringkollen. Og jeg har alltid hatt hytte et eller annet sted i Marka, forteller Øverli.

Hva er en Markavise?

En markavise velges ut etter kriterier som at sangen må være laget av folk som har bodd i Marka, et stedsnavn må være nevnt, og den må ha vært mye sunget i Marka.

— En damvoktersang som er laget av en damvokter, er helt klart en markavise, poengterer Øverli.

Han mener sangtekster er en fin innfallsport til innsikt, at det er morsommere å lære gjennom sangpoesi enn å lese ren tekst.

— Ja, sangene forteller om hva slags liv folk har levd og hva de var opptatt av. Slik blir markavisene en slags levende historiebok, sier Øverli.

Han håper boken og sangene vil få folk til å rette blikket litt videre inn i Marka.

— Ja, da har jeg oppnådd noe, sier Øverli og oppfordrer folk til å ta en tur til Båhussetervollen sør for Gjerdingen. Hovedveien mellom Oslo og Jevnaker gikk her i gammel tid, og nå er den blitt til en blåmerket sti.

— Norges store folkemusikksamler Ludvig Mathias Lindeman var her i 1862 og fikk mange flotte folkeviser av budeiene.

Visesamlerens tre turtips

tur 1.ai

Dramatisk og vakkert Hvor: Ta sykkelen fra Hammeren til Bjørnholt. Turen starter ved Bjørnholt.

Lengde: En snau mil

For hvem: Alle.

• Parker sykkelen på Bjørnholt. Ta blåmerket sti langs kraftgaten til den vender sørover. Herfra på umerket sti over Bjørnsjøhelvete på hengebro. OBS bratt og noe steinur. Stien fortsetter sørover, delvis i skiløypa. Ta blåmerket sti nordover igjen over usedvanlig vakre Dølerud— og Vindernhøgda. Over demningen på Bjørnsjøen og opp til Bjørnholt igjen.

Idyllisk familietur Hvor: Rundtur fra Solemskogen

Lengde: 8 km

Passer for: Alle

• Start på Solemskogen og sykle eller gå til krysset ved Evensetermyra. Følg tydelig og nydelig umerket sti i bløt og grønn mose i åpen skog over Slengfehøgda. Bålsted på odden i sørenden av Vennervann. Tilbake på blåmerket sti vest for Grisputten, først i dramatisk terreng, sørover mot Solemskogveien.

«Dalvise» på s. 89 i Markaviser passer på denne turen.

Skikkelig langtur Hvor: Fra Stryken til Skar over Skinnskattberget

Lengde: Nærmere 3 mil

Passer for: Sprekinger som vil gå på spennende og overraskende, blåmerkede stier

• Ta tog eller buss til Stryken. Ta veien vestover. Blåmerket sti ved første veikryss sørover forbi Handkleputten til Magovika i Hakloa. Så til Helgeren og Fortjernsbråten (her støtte jeg alltid på en diger mannevond tiur før). Litt utydelig merking langs Trehørningen. Videre til Liggeren, Øyungen og Skar. PS. Jeg får alltid haik mot byen fra P-plassen her.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Ypperlige skiforhold: Vi må tolv år tilbake for å finne lignende snøforhold

 2. OSLOBY

  Her er fem litt «hemmelige» turforslag i Marka

 3. KRONIKK

  Ja, Oslo har alt. Alt en kropp og sjel kan begjære.

 4. KRONIKK

  Her er Oslomarkas ti kremtopper

 5. A-MAGASINET

  Felleskibølgen: Slik revolusjonerte verdens 210. beste løper nordmenns skivaner

 6. OSLOBY

  «Jeg slentret nedover Carl Johan, utså mig et offer, hilste, fikk et blidt smil og trakk av»