Osloby

Her er det lov å sette sprøyte med heroin, men forbudt å røyke heroin

I snart to år har dette «røykerommet» for heroin i Oslo sentrum stått tomt fordi regjeringen ikke ønsker at det tas i bruk. Nå tar den ferske sosialbyråden fra SV opp kampen for å ta rommet i bruk.

Mari Kjølberg (til venstre) er institusjonssjef på Prindsen mottakssenter. Hun støtter Inga Marte Thorkildsens (SV) syn på at det bør være greit å røyke heroin på institusjon. Rolf Øhman

 • Wasim Riaz

Sosialbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) varsler kamp for å få lov til å bruke dette «røykerommet» som ligger vegg i vegg med sprøyterommet i Oslo sentrum. Her snakker hun med Sturla Haugsgjerd som er tidligere narkoman. Han støtter byrådens kamp for å få lov til å bruke «røykerommet». Rolf Øhman

En narkoman får hjelp av en ansatt til å sette en heroinsprøyte på Prindsen mottakssenter. Naborommet skulle etter planen brukes av narkomane som inhalerer heroin, men det har stått tomt i snart to år. Oslo kommune har ikke fått nødvendige tillatelser fra regjeringen til å bruke rommet til inhalering av stoffet.

Rommet har kostet 400.000 kroner. Pengene ble blant annet bevilget av den forrige regjeringen, men dagens regjering har sagt nei til at det kan brukes. Nå vil Oslos nye byråd ta opp kampen for å bruke«røykerommet» på Prindsen.

 • Les: Får ikke bruke «røykerom» for heroin

Inga Marte Thorkildsen (SV) Rolf Øhman

— En lovendring som skulle tillate dette var på trappene, men ble stoppet av helseminister Bent Høie (H). Denne saken har vært preget av en moralistisk tankegang fra Høyre og KrF som mener at dette er sniklegalisering av heroin, sier Inga Marte Thorkildsen (SV), byråd for helse- og sosiale tjenester i Oslo.

- Symbolpolitikk

— Det er nesten umulig å ta overdose hvis man inhalerer. Og så får man ikke sykdommer som hiv og hepatitt. Mange narkomane vet heller ikke hvordan man skal inhalere. Det er ikke som å røyke, sier institusjonssjef Mari Kjølberg.

Byråd Thorkildsen mener at regjeringen driver med symbolpolitikk når de ikke lar kommunen bruke rommet.

- Mange vil jo si at det er dobbeltmoralsk at vi har et sprøyterom der vi hjelper rusavhengige til å sette sprøyter, men sier nei til å hjelpe dem med å inhalere stoffet, sier byråden.

Hun mener at dette ikke vil være legalisering av heroin, men et tiltak for å redusere overdosetallene.

— Jeg skal være en kriger for forebyggende arbeid, men vi må gjøre noe for å hjelpe disse folkene.

- Blir et fristed for bruk av narkotika

Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen (Frp) i Helse- og omsorgsdepartementet mener at en tillatelse for røyking i sprøyterom vil utvide muligheten for å bruke narkotika som ellers er forbudt i samfunnet.

Cecilie Brein-Karlsen (Frp) Håkon Mosvold Larsen

— Intensjonen bak sprøyterommet er å ha et sted der man skal få hjelp av helsepersonell dersom en rusavhengig setter overdose. Å utvide bruken av sprøyterommet til også å omfatte røyking av heroin, der det jo ikke er fare for overdose, vil være å skape et fristed for bruk av narkotika uten overdoserisiko. Regjeringen er opptatt av å hindre avhengighet av rusmidler i Norge ved å ha en tydelig linje på at illegale rusmidler er forbudt. - Regjeringen ønsker at flere rusavhengige røyker istedenfor å injisere. Er det ikke naturlig at de får bruke røykerommet da?

— Det helt klart helsemessige fordeler ved å røyke heroin fremfor å injisere. Vi har derfor en nasjonal strategi mot overdose, der et av tiltakene er en kampanje for å få rusavhengige til å røyke istedenfor å injisere. Men det viktige arbeidet med å redusere antall overdosedødsfallene skjer ikke innenfor sprøyterommets vegger. Bare en liten del av de rusavhengige i Oslo bruker sprøyterommet. Dette er derfor et marginalt tiltak og den store jobben må gjøres utenfor sprøyterommet, svarer Brein-Karlsen.

 1. Les også

  Kronikk: Ni tiltak for å få ned overdosedødsfallene | Sturla Haugsgjerd og Benjamin Endré Larsen

 2. Les også

  Norge har flest overdosedødsfall i Norden

 3. Les også

  Vil gi adgang til å røyke heroin

Relevante artikler

 1. NORGE

  Folkehelseforsker vil utvide omdiskutert sprøyteromsordning

 2. DEBATT

  Høyre undergraver en moderne narkotikapolitikk

 3. NORGE

  Regjeringen vil liberalisere sprøyteromsloven

 4. NORGE

  Oslo Høyre vil tillate røyking av heroin på sprøyterom

 5. OSLOBY

  Sprøyterommet ble koronastengt. Høyre foreslår sprøytetelt for Oslos narkomane som erstatning.

 6. LEDER

  Aftenposten mener: De narkomanes vandring bør ta slutt