Osloby

God dag, mitt navn er Rekdal

«Punkt 1: Hilse. Vi håndhilser på hverandre hver dag!»

Buldrende galskap ved Kjetil Rekdal skal løfte Vålerenga opp igjen. Poppe, Cornelius

 • Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten

Slik åpner Vålerengas liste over leveregler for fotballspillerne. Det er 15 slike punkter og til slutt et lite avsnitt om konsekvenser. «Blir vurdert i hvert enkelt tilfelle. Strengeste straff som gis av trenerne er utelukkelse fra troppen til kamp».

Blant levereglene er punkter om oppmøtetid (fem minutter før), rydding (rent og pent i garderoben), forfall til trening (må meldes lagets lege før kl. 8.30), vanndrikking (spillerne har ansvar for egen drikkeflaske), utstyr (ingen hvite sokker eller adidas undertøy) og mye annet.

Da kan man spørre: Er dette Vålerenga?

Den gang da

Nei, ikke det Vålerenga vi ynder å prate om, det Vålerenga som gjorde Bislett utrygg på 50— og 60-tallet, som hadde landets gladeste gutter ute på banen og som sjarmerte sitt publikum i senk med hælspark og trikserier.

Les også

13-åringer får spille voksenfotball

Men det er et Vålerenga tilpasset vår tid, med trening to ganger om dagen, målsetting om medaljer og krav til gode idrettsprestasjoner hver dag, hver uke.Ikke som da Bruno, Henger’n, Bonden og de andre vant 5–0 den ene søndagen for å tape 1–7 den neste.

Her var det første resultatet mer sjarmerende enn det siste, for å si det sånn. I år kommer ikke Vålerenga til å tape 1–7 en eneste gang. Men det skyldes nok mer enn at de har fått alkoholforbud hele sesongen.

Kjedelig nei!

Og tro ikke at årets Vålerenga blir et kjedelig lag. Fadesen fra fjoråret (8. plass) skal rettes opp, og mannen til å gjøre det, er trener Kjetil Rekdal.

Kjedelig han? Ikke et øyeblikk. Den mest kontroversielle, den mest stor— og rappkjefta av alle norske trenere er hentet tilbake. Ikke som første- eller andrevalg, kanskje ikke tredje eller fjerde heller, men VIF-ledelsen måtte nøye seg med ham til slutt.

En lykke. Det ble liv og røre fra første stund. Er det noe vi virkelig forbinder med Vålerenga, så er det nettopp det. Liv ute på banen, røre i kulissene. Og alltid spennende.

Men fotballkamper skal først og fremst vinnes, det er derfor de arrangeres. Og for å gjøre det så mange ganger at det blir medaljer av det, må spillerne leve som toppidrettsfolk. Så får andre drømme om bohemtiden da fotball var fest og fest var fotball. På sene kvelder.

Se bare på disse Rekdal-reglene:

– Alle må skifte og spise lunsj med en gang etter at treningen er ferdig.

– Spillerne skal i kampsesongen ikke være ute etter kl. 24.00

– Ingen snus på jobb (røyking hører fortiden til)

– Ingen lue ved matbordet

– Ingen mobiltelefonbruk i garderoben

– Ingen mobiltelefonbruk på kampdag

Og så bortetter. En selvfølge, egentlig ikke annet enn god folkeskikk, sier du kanskje.

Men at det settes opp i et dokument, det hadde ingen trodd om Vålerenga. Men så er ikke Kjetil Rekdal en ganske alminnelig trener heller.

For her skal det jages medaljer! Og anfører er han som brøt en forbannelse, som stanset Rosenborgs 13-årige seiersrekke og førte Vålerenga til seriegull i 2005, som scoret mot Brasil, en buldrende og irriterende romsdaling, Kjetil Rekdal.

Han kan buldre og irritere så mye han vil, bare han får orden på Vålerenga.

 1. Les også

  Stenger fotballbanene for 13-åringer

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Rekdal-avgangen: Nei, det kunne vel ikke gå

 2. FOTBALL

  Rekdal etter nytt poengtap: - Spillerne får gjerne ta seg en fest

 3. FOTBALL

  Rekdal: - Jeg syntes synd på spillerne mine

 4. FOTBALL

  Rekdal: -Sjokkerende!

 5. FOTBALL

  Rekdal: - Jeg slengte en melding som kanskje var litt over kanten

 6. FOTBALL

  Rekdal forbyr byturer