Osloby

Politiet jakter på flere falske TV-teknikere

Politiet i Asker og Bærum har siktet seks personer for å ha svindlet eldre mennesker for større pengebeløp.

Politiet i Asker og Bærum mener den siktede mannen på bildet har en svært sentral rolle i forbindelse med svindelsakene som er blitt rullet opp siden august i år. Her skal mannen akkurat ha misbrukt et kort han har lurt til seg. Overvåkningskamera

 • Henrik Arneberg

I forrige uke skrev Aftenposten hvordan teppesvindlere lurte eldre mennesker for store pengebeløp. Ved hjelp av en internettside skaffet mennene seg full oversikt over potensielle ofres alder, bosted og telefonnummer. 1400 personer ble ringt i løpet av to måneder.

Les hele saken her:Slik plukket teppesvindlerne ut sine ofre

Pågrepet i august

Siden august har politiet i Asker og Bærum jobbet med å rulle opp et større nettverk av falske «TV-teknikere». Fremgangsmåten er svært lik som teppesvindlernes: en montør ringer eldre personer og sier han kommer fra et kabelselskap. Etter å ha pratet på telefon møter en eller to «TV-fiksere» opp på døren. Det utføres tilsynelatende en jobb som det til slutt må betales for. Som regel stikker de falske montørene av med offerets bankkort og tømmer det.

— Seks personer er siktet. Tre av dem ble pågrepet 18. august. Resten ble pågrepet etter hvert som etterforskningen skred frem. En av dem sitter fortsatt i varetekt, bekrefter politibetjent Hanne Gulbrandsen ved etterforskningsavdelingen på Asker politistasjon.

I en fersk kjennelse skriver dommerne at mannen som fortsatt sitter fengslet har vist en særlig pågåenhet og gjennomføringsvilje.

Totalt seks personer er siktet, to av dem er kvinner. Bildet viser en av kvinnene mens hun tar ut penger fra et stjålet kort. Ifølge politiet har hun erkjent straffskyld for dette forholdet. Overvåkningskamera

Regner med flere pågripelser

Politiadvokat Pia Sofie Nielsen ved Asker og Bærum politidistrikt sier at det foreløpig dreier seg om 26 forhold der de fleste ofrene er eldre enn 85 år, blant annet i Tromsø, Drammen, Vestby, Oslo, Bærum og Asker. Totalt skal de siktede ha lurt til seg 840.000 kroner. Fem har erkjent helt eller delvis straffskyld mens en siste person ikke erkjenner straffskyld.

— Det er snakk om fire menn og to kvinner. Vi regner med at det vil komme nye forhold i denne saken, muligens også flere pågripelser. Det etterforskes fortsatt, sier Nielsen.

Politiet har flere mistenkte i saken. De sitter på overvåkingsbilder av gjerningsmenn de mener har vært delaktige. Politiet leter fremdeles etter en mistenkte, som ble besluttet pågrepet i en kjennelse fra september.

Les også: Politiet advarer mot kyniske eldreranere

Benyttet samme internettside

Flere av de seks siktede har brukt den samme nettsiden som teppesvindlerne Aftenposten tidligere har omtalt, for å finne ofrene sine.

— Basestasjoner i området har fanget opp at de har kontaktet mer enn 75 eldre personer, men det er trolig store mørketall. Vi vet om minst to tilfeller der to eldre er blitt lurt for 200.000 kroner. Utfordringen i disse sakene er at en del av de eldre husker dårlig eller er flaue over å ha latt seg lure, sier Gulbrandsen ved etterforskningsavdelingen på Asker politistasjon.

Les også: Tyver stripset fast 80-åring og plyndret hjemmet hans

Antatt hovedmann beklager

Advokaten til den eneste av de seks siktede som fortsatt sitter varetektsfengslet og antas å være hovedmann, Ellen Dehn Arvesen, opplyser at hennes klient (28) erkjenner straffskyld for de fleste forhold han er siktet for.

— Det er snakk om ni episoder, men samtlige av dem telles ganger to av politiet. De teller for tyveri av kortet og deretter for å ha brukt det. Han er lei seg for det han har gjort, sier Dehn Arvesen.

Kun én av de seks siktede nekter for å ha noe som helst med saken å gjøre. Mannen i 20-årene har ikke hatt forsvarer i avhør og heller ikke har fått oppnevnt noen i ettertid.

Les også: Offer (88): - Jeg ble svindlet for 290.000

Hevder hun ble lurt

En av kvinnene (24) som er siktet har ifølge sin forsvarer erkjent straffskyld for alt det vesentlige.

— Hun forsto ikke innledningsvis hva hun var med på, eller hvordan bankkortene ble anskaffet. Hun føler seg sånn sett lurt av de medsiktede. I alle tilfeller angrer hun på den rollen hun fikk i dette, sier forsvarer Jan Kildahl.

Den andre kvinnen (20) har også erkjent straffskyld i henhold til siktelsen, opplyser hennes forsvarer Steinar Thomassen.

Rolf Bendik Taugbøl Eckbo forsvarer en mann (19). Advokaten sier hans klient har erkjent forholdene han er siktet for å ha vært med på.

Advokat Stian Mæland opplyser at hans klient (21) ikke har tatt stilling til skyldspørsmålet.

— Han har forklart seg på en måte som ikke erkjenner straffskyld. Han har vært sammen med de andre, blant annet i en bil, men sier han ikke har skjønt hva som har foregått, sier Mæland.

 1. Les også

  Svindlerbande robber eldre i Oslo

 2. Les også

  Pleietrengende Tor: - Jeg ble rundstjålet av hjemmepleieren

 3. Les også

  Begge siktede har tilstått teppesvindel

Relevante artikler

 1. NORGE

  Politiet håper å få avhørt drapssiktet i Haugesund

 2. NORGE

  Drapssiktet mann i Haugesund innrømmer å ha tent på hus

 3. NORGE

  Mann og kvinne fengslet etter dødsfall i Kongsvinger

 4. OSLOBY

  Kriminelle nettverk har spesialisert seg på å svindle eldre kvinner

 5. NORGE

  De sa de kom fra hjemmetjenesten. Så rundstjal de kvinner i 90-årene.

 6. OSLOBY

  Oslo-politiet rullet opp søramerikansk tyveribande