Tjenesten Uber Pop møter sterk motstand fra drosjenæringen. Nå advarer også forsikringsbransjen mot å bruke tjenesten.
Selskapet bak tjenesten hevder det er snakk om samkjøring, hvor en passasjer og bileier deler på kostnadene. Norges Taxiforbund mener det helt klart er ulovlig.
Også forsikringsbransjen er skeptisk. Selskapene Osloby har snakket med, opplyser at private bilforsikringer har en egen klausul om at man ikke kan drive kommersiell transport.
Da Osloby testet tjenesten Uber Black (se faktaboks), opplyste sjåføren at han kjørte for et annet selskap og at alle løyver og forsikringer var i orden.
Forsikringsselskapene kan kreve pengene tilbake
Konsekvensen dersom denne klausulen brytes, kan da bli at forsikringsselskapet krever pengene tilbake fra sjåføren.
— Alle som kjører passasjerer mot betaling, må ha en drosjeforsikring eller tilsvarende. Det står eksplisitt i avtalen for vanlig personbilforsikring at en privatbil ikke kan brukes til drosjekjøring. Du bryter forsikringsbestemmelsene dersom du bruker en privatbil til drosjevirksomhet, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.
Også If og Storebrand har slike vilkår i sine privatbilforsikringer.
Uber mener sjåfører og passasjerer er godt forsikret
Uber mener på sin side at forsikringsselskapene misforstår hva de faktisk driver med.
— Våre samarbeidspartnere på Uber Pop, som er i en testfase for et begrenset antall personer, driver med samkjøring. Det er ikke-kommersiell transport, hvor to privatpersoner deler på kostnaden det er å kjøre bil, sier Robin Reznik, General Manager for Uber i Stockholm.
- Hva forskring angår har hver bileier en forsikring for både fører og passasjer. Uber har også en egen forsikringsordning der passasjer og sjåfør er dekket.
- Dersom forsikringsselskapene er av en annen oppfatning, vil Uber stille opp med pengene?
— Jeg tror tolkningen som er gjort ikke er noe man skal gå ut fra at alle forsikringsselskaper gjør dersom de får en mulighet til å sette seg inn i hva dette handler om. Det er ikke kommersiell kjøring, det er samkjøring der fører og bileier deler på kostnadene.
Se hvordan det gikk da Aftenposten testet transporttjenesten Uber Black.
Mener forsikringen ikke gjelder
Forsikringsselskapene ser ut til å være av en annen oppfatning.
— Så langt vi kan se, er dette taxikjøring som krever løyve, sier Irgens i Tryg.
Sjåfører kan få millionkrav
Passasjeren vil være dekket, og selskapet vil dekke eventuelle skader som er forårsaket. Konsekvensen av å bruke bilen med privatforsikring til å frakte passasjerer mot betaling, kan bli at forsikringsselskapet krever pengene tilbake. På fagspråket kalles dette regress.
— Det er en risikosport for dem som begir seg ut på denne type aktivitet uten å ha forsikringen i orden. Vi vil på det sterkeste fraråde folk å kjøre denne typen taxier og å være passasjer i denne typen taxier, sier Irgens.
— Vi har skadesaker etter bilulykker der erstatningsbeløpet kan komme opp i flere millioner kroner. Får man regress mot seg og må betale dette selv, vil det gå hardt ut over privatøkonomien.
Tryg råder folk til å styre unna
Irgens advarer også privatpersoner mot å bruke tjenesten.
— Som passasjer kan man ikke vite hvilken tilstand bilen er i, hvilke forsikringer sjåføren har eller om personen har førerkort i det hele tatt. Det er så mange usikkerhetsfaktorer at vårt råd er å styre godt klar. Hvis det er for å spare en hundrelapp, bør man spørre seg selv om det er verdt det, sier han.
Uber viser på sin side til at de stiller en rekke krav til sjåførene, som blir intervjuet og må levere vandelsattest (se faktaboks). Dette endrer ikke Trygs oppfatning:
— Uber kan gjerne si at disse kravene blir stilt, men hvordan blir dette kontrollert og fulgt opp?