Osloby

Halvparten angrer

Ann-Charlotte Berglund (33) kom hjem fra Surfers Paradise i Australia med en edderkopp på skulderbladet. Siden har hun angret som en hund.

Etter behandlingen smører Sissel Finstad hos Oslo kosmetiske lasersenter på vaselin og setter på bandasje. Det må gå minst åtte uker til neste behandling. CARL MARTIN NORDBY

 • Forf>carl Martin Nordby (foto)
 • <forf>kristin Kornberg <

— At jeg kunne være så dum! Det ble helt feil fra første stund, tatovering var bare ikke meg. Men sånn går det når man er ung og impulsiv, sier Ann-Charlotte Berglund. Hun skulle ikke være dårligere enn sin venninne i tatoveringssjappa. Småbrisen og spontan fikk hun en edderkopp foreviget på huden den dagen for over ti år siden, i backpackerbyen Surfers Paradise i Australia. - Den er fryktelig og har faktisk hemmet meg i å gjøre ting, fordi jeg ikke vil vise den frem. Jeg går ikke i singlet, på stranden har jeg dekket den til med plaster. Men da spør folk hva jeg har gjort meg, sier hun.

Halvparten angrer

For sjette gang ligger hun under laserstrålen hos Oslo kosmetiske lasersenter, og må regne med to behandlinger til før den svarte enken er borte. Men det er både smertefullt og dyrt å fjerne tatoveringsstuntet. 10 000 kroner må hun ut med. - Men det er verdt det. Jeg gleder meg til neste bikinisesong. Og når jeg skal gifte meg neste år, skal jeg ha bar rygg, jubler hun. Ifølge amerikanske tall har en fjerdedel av alle personer mellom 18 og 50 år minimum én tatovering, og minst halvparten angrer på at de tok dem. Det finnes ikke tilsvarende norske tall, men at folk angrer kan daglig leder Sissel Finvold hos Oslo kosmetiske lasersenter skrive under på. - Ann-Charlottes edderkopp er vakker i forhold til mange andre ting vi tar bort, forteller hun. Tilstrømningen til senteret har vært økende, spesielt de siste to årene. Også andre laserklinikker melder om pågang fra angrende tatoverte, deriblant Hudklinikken som gjennomsnittlig gjør én slik behandling om dagen.

Tenk deg om!

Aften skrev fredag om foreldre som tatoverer barnas navn på kroppen. - Vi har aldri fjernet barnenavn, men veldig ofte ekskjærestens navn. Vi tar også vekk mye tribal-mønstre som ble så populære på 90-tallet og faktisk helt ferske tatoveringer som ikke ble som ønsket, sier Finvold. Hun råder folk til å tenke seg om både tre og fire ganger før de går til tatovøren. - Tegningene er ikke like lekre når kroppen begynner å sige. En rose på brystet blir mer og mer langstilket med årene, ler Finvold.

Arr, brannsår og allergi

— Det er ikke bare, bare å fjerne en tatovering med laser. I verste fall kan du få arr, brannsår, pigmentforandringer og allergiske reaksjoner, advarer forsker Lise Lyngsnes Randeberg ved NTNU. Hun har doktorgrad i biomedisinsk optikk og har forsket på hvordan laserlys påvirker huden. Det er den ekstreme varmen og sjokkbølgen fra laserstrålen som knuser fargekornene i tatoveringen. De bittesmå pigmentene blir fraktet bort fra huden gjennom lymfesystemet og blir tatt hånd om av immunforsvaret. Gjentatte behandlinger med mange ukers mellomrom må til for å fjerne tegningen. - Hvis laserpulsene er for lange eller laserstrålen for intens kan det gjøre stor skade på hud og vev. Selv om du ikke har reagert på tatoveringen, kan fargekornene som beveger seg i lymfesystemet fremkalle kraftige allergiske reaksjoner, sier Randeberg. Statens strålevern har registrert at markedet for behandling med laser har eksplodert de siste årene. Forsker Terje Christensen i Strålevernet understreker at en som vil fjerne tatoveringen bør sjekke bakgrunn og kompetanse til den som skal gjøre jobben. - Klinikken skal ha en ansvarlig lege og det skal være helsepersonell med spesialopplæring som bruker apparatet, sier han.

Ann-Charlotte Berglund spenner seg i smerte under laserstrålen. Den engang så svarte edderkoppen har blitt betydelig mindre iøynefallende. CARL MARTIN NORDBY

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Krever strengere regler for populære «lunsjbehandlinger»

 2. SPORT

  Veronica Kristiansens draktnummer sier noe om familiens store tragedie

 3. A-MAGASINET

  KVINNEKAMPEN

 4. A-MAGASINET

  170 norske barn ville bytte kjønn i fjor. 2 av 3 var jenter. Overlege Anne Wæhre er bekymret: – I verste fall vil flere angre.

 5. A-MAGASINET

  Medias-klinikken selger kreftbehandling norske leger fraråder. Slik gikk det med 38 norske pasienter.

 6. A-MAGASINET

  Gabriella (31) solgte sex og var narkoman. Så tok hun gaten tilbake.