Osloby

Dette kan bli skjebnen til Oslos hovedbibliotek

I vurderingen av Deichmans fremtid skal det blant annet ha blitt sett på muligheten for at Oslo kan klare seg helt uten et hovedbibliotek. Onsdag faller avgjørelsen.

Det nye hovedbiblioteket i Bjørvika i Oslo skulle stå ferdig høsten 2016, men er allerede utsatt tre år. Det er arkitektbyrået Lund Hagem som har tegnet bygget. LUND HAGEM ARK./ATELIER OSLO

 • Arve Henriksen
 • Øystein Aldridge

Før helgen leverte Kultur— og idrettsbygg (KID) og Kulturetaten, på oppdrag fra byrådet, sine rapporter der de er bedt om å finne andre løsninger for Deichman enn det påbegynte hovedbiblioteket i Bjørvika.

Aftenposten har grunn til å tro at utredningene skal danne grunnlaget for den endelige beslutningen hos byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Avgjørelsen offentliggjøres onsdag ettermiddag. Etter det Aftenposten forstår, har svært mange alternativer blitt vurdert.

I slutten av november ble det kjent at Byrådet skulle se på alternativer til å fortsette byggingen av nytt bibliotek i Bjørvika. Grunnen er store kostnadsoverskridelser og høye driftsutgifter.

 • I nøyaktig 30 år har Deichman blitt lovet nye lokaler. Denne uken kan drømmen bli knust for godt.

Vurderer utleie av Bjørvika-bibliotek

Hvis byrådet bestemmer seg for å stanse byggingen i Bjørvika, skal en av de alternative løsningene som er skissert være at man omdisponerer Deichman-tomten til andre formål enn bibliotek.

Hvis Deichman ikke blir ferdigstilt, har HAV Eiendom en avtale med Oslo kommune som sørger for at kommunen får pengene tilbake, mens Hav Eiendom overtar tomten. Alternativt må tomten omreguleres, noe som kan ta tid.

Raymond Johansen har selv sagt at tomten er «svært attraktiv» og at det ikke kommer til å ende opp med å være et hull der. Ifølge Eva Hagen i HAV Eiendom vil det være betydelige mer lønnsomt å bruke tomten til boliger eller næringsformål enn til kultur.

En annen mulig løsning skal være å bruke bare deler av det planlagte 20.000 kvadratmeter store bygget til bibliotek, og resten til annen utleie. Det kan gi driften av bygget tiltrengt inntekt i fremtiden.

Fra før er det vedtatt at Deichman kutter ut egen kinosal og deler av det planlagte interiøret.

Kan pusse opp gamle lokaler på Hammersborg

Utredningene antas også å inneholde vurderinger av hvorvidt Deichman kan klare seg uten hovedbibliotek.

Et alternativ kan være å satse på mindre Deichman-filialer i bydelene, istedenfor å bygge et nytt stort hovedbibliotek. Dette er i tråd med hva tidligere kulturdirektør Gro Balas har antydet at hun ønsker.

Som Aftenposten skrev i går, er Balas sterkt involvert i avgjørelsen som tas i disse dager, som rådgiver på byrådslederens kontor.

Et annet alternativ er å la Deichman bli på Hammersborg, en løsning som kan komme både med og uten en oppgradering av dagens lokaler.

Mer om nye Deichman:

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Kommunen kan ikke selge Deichman-tomten

 2. OSLOBY

  Det rødgrønne Oslo-byrådet trenger støtte fra Frp hvis de skal stoppe Deichman

 3. OSLOBY

  - Det er jo helt vanvittig å stoppe Deichman nå

 4. OSLOBY

  Bystyret vil halvere den kommersielle delen av Deichman

 5. OSLOBY

  NRK: Byrådet vil bygge Deichmanske bibliotek

 6. KULTUR

  Dømt til å bli værende her?