Osloby

- Eiendomsskatt er penger Oslo ikke trenger

341 av 428 kommuner hadde eiendomsskatt ved årsskiftet. Antallet øker år for år. Oslo er ikke blant dem.

De borgerlig styrte byene Bergen, Stavanger og Kristiansand har eiendomsskatt. Men Erik Lunde (KrF), Hallstein Bjercke (V), Camilla Wilhelmsen (Frp) og Eirik Lae Solberg (H) står fast på at det er uaktuelt i Oslo. Rolf Øhman

 • Christian Sørgjerd
  journalist

— Det er alltid fint med mer penger. Men noen mener at det er riktig å bruke pengene vi alt har mest mulig fornuftig, sier kultur- og næringsbyråd Hallstein Bjercke (V).

Byrådspartiene Høyre, Venstre og KrF har hatt sine feider med opposisjonspartiet Frp. Om nytt Munch-museum, om nytt hovedbibliotek. De årevise kranglene om budsjettet. Og ikke minst det omstridte salget av ti kommunale barnehager.

Men når det kommer til eiendomsskatt stiller de opp sammen.

Annerledesbyen Oslo

På 90-tallet var eiendomsskatt et stridstema i mange kommuner. Men noe skjedde. Ved nyttår hadde 341 kommuner slik skatt. Ofte med bred politisk enighet, som i borgerlig styrte byer som Kristiansand og Stavanger. I Bergen har Høyre og Frp nylig gjeninnført skatten. Det rikker ikke partifellene i Oslo.

Argumentene deres vil bli gjentatt og gjentatt frem mot høstens valg:

 • Oslo er en dyr nok by å bo i allerede.
 • Oslo trenger ikke pengene.
 • Kommunen gikk med overskudd i fjor. Vi har et stort økonomisk handlingsrom etter å ha styrt byen godt i mange år. Oslo har lavest gjeldsgrad av de store byene. Vi trenger ikke eiendomsskatt, sier finansbyråd Eirik Lae Solberg (H).

Mener skatten rammer vilkårlig

Alle fire partier mener hensynet til barnefamilier som ønsker seg større bolig, er sentralt.

— For mange spiller det ikke så stor rolle hvor kommunegrensen går, de kan like gjerne ende med å bosette seg utenfor.Da kan det være at regnestykkene til Ap etter noen år ikke lenger går opp, på grunn tapte skatteinntekter, sier Solberg.

Camilla Wilhelmsen, 2.-kandidat for Frp, trekker frem at skatten rammer vilkårlig, uten hensyn til hverken gjeld, inntekt eller om man bor alene.

- Men det er vel ikke bare tilfeldig hvem som eier en dyr bolig?

— Mange kjøpte bolig på 70- og 80-tallet, med svært lave priser. I dag har Oslo de høyeste boligprisene i landet. Den samlede økonomiske belastningen på folk blir dermed høy, svarer hun.

KrF hadde i vinter en reell diskusjon om å sette døren på gløtt for eiendomsskatt. I programmet lukket de den.

— Det handler om å prioritere det viktigste. Det er ikke alltid opposisjonen er så gode til å prioritere. Det har vi vist at vi klarer, sier Erik Lunde, 1.-kandidat for partiet.

Slik vil Johansen bruke pengene

— Var det barnehager vi skulle prate om i dag, spør Raymond Johansen når vi ringer ham.

- Nei, eiendomsskatt?

— Det er jo det samme.

Raymond Johansen (Ap) Olav Olsen

Etter 18 år med borgerlig styre i Oslo – og 17 år uten eiendomskatt – er byrådslederkandidaten til Ap på hugget. Partiet har tapt fem valg på rad i Oslo. I 2011 garanterte de å ikke innføre skatt hvis de vant. De vant ikke.Nå har de snudd 180 grader. Rødt og SV ønsket dem «velkommen etter» da snuoperasjonen var klar.

Johansen kaller holdningen fra de borgerlige partiene arrogant.

— Det er kuttet kraftig i bydelene, som blant annet går utover hjemmehjelpstilbudet. Enkelte oppdrag i hjemmet kan være helt nede i 3-4 minutter. Kuttene skjer fordi de ikke velger å gi byen sårt tiltrengte midler. Da er det jo det de er imot. Oslo har Norges laveste barnehagedekning, det står 1300 barn i kø, sier Johansen.

— Da er det oppsiktsvekkende hvis de sier at de egentlig kunne hatt råd til å gjøre noe med det, men ikke gidder å prioritere det, legger han til.

MDG, SV og Rødt ønsker mer skatt enn Ap

Bare 1 av 5 vil få eiendomsskatt med Arbeiderpartiets forslag. Men fortsetter boligprisveksten som nå, vil antallet øke raskt.

Camilla Wilhelmsen (Frp) påpeker at det nær dobbelte, ca. 100.000 boliger, rammes med SVs forslag. Og på toppen kommer den kraftige boligprisveksten.

— Det er mer enn den moderate skatten Raymond Johansen snakker om. Da er det langt fra bare villaer på vestkanten som rammes, men også mange vanlige tomannsboliger og leiligheter i hele byen, sier Wilhelmsen.

- Men hvor sannsynlig er det at SV og Rødt får gjennomslag – egentlig?

— Det er veldig sannsynlig. SV, Rødt og MDG har stilt felles forslag om et høyere skattenivå før. Hvorfor skal de ikke stå hardt på dette i forhandlinger? Om man oppsummerer valgløftene deres, ser man raskt at forslaget til Ap vil gi altfor lite penger til å oppfylle dem, svarer hun.

Heller ikke finansbyråd Eirik Lae Solberg ser på det som helt usannsynlig.

— Vi er største parti i byrådet i dag, men det er ikke alltid vi får viljen får av den grunn, sier han.

Forslaget til Ap vil gi ca. 1 milliard kroner inn årlig. Ca. 300 millioner fra skatt på bolig, resten fra skatt på næring.

Byråd Hallstein Bjercke (V) frykter at det ene vil lede til det andre.

— Når de først har åpnet for eiendomskatt ...

Han lar spørsmålet henge i luften før han fortsetter.

— Å øke skatten blir lett en måte å løse uenigheter om prioriteringer for å få budsjettet til å gå opp.

«Vi er størst», svarer Ap

Raymond Johansens svar er at kjøttvekten rår.

— Hvordan kan vi vite at klimapolitikken til Frp ikke skal være det avgjørende? Hvordan kan vi være sikre på at ikke innvandringspolitikken til Frp skal gjelde i Oslo? De vil nok svare på samme måte som meg: Her er det avgjørende hvem som er størst. Vi har tro på å få gjennom vår politikk. Å legge skatten på vårt nivå vil være viktig for oss.

— De fire partiene bør takke meg for at de endelig har fått en sak, kampen mot eiendomsskatt. Ellers har de gått helt tom for ideer, legger han til.

Det første mest på spøk, det andre mener han.

 1. Les også

  Hagen kaller eiendomsskatt tyveri

 2. Les også

  Spår bedriftsflukt fra Oslo med eiendomsskatt

 3. Les også

  Oslo Ap sier ja til eiendomsskatt

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Enige om å redusere eiendomsskatten

 2. OSLOBY

  Byrådet sa ingen Obos-leiligheter skulle betale eiendomsskatt. I år rammes 2500 Obos-leiligheter

 3. POLITIKK

  Ap-styrte byer omgår regjeringens kutt i eiendomsskatten. Siv Jensen anklager Oslo for «reinspikka lureri».

 4. POLITIKK

  Omkamp om eiendomsskatten i Oslo etter Aps katastrofevalg

 5. OSLOBY

  1300 osloborgere i gruppesøksmål om eiendomsskatt

 6. POLITIKK

  Siv Jensen med spark til Oslo Høyre: – Hele eiendomsskatten i Oslo bør fjernes i rekordfart