Osloby

Handicapbassenget på Sørenga er gjengrodd for tredje år på rad – nå stenges det

2016: Bassenget vaskes ukentlig. 2017: Vaskingen stopper opp, Bymiljøetaten ser etter andre løsninger. 2018: Bassenget stenges.

Fremdeles grønt og ufremkommelig i bassenget for funksjonshemmende på Sørenga viser bildet som ble tatt onsdag ettermiddag. Foto: Dan P. Neegaard

 • Ragnhild Sofie Selstø
 • Christian Sørgjerd
 • Dan P. Neegaard

Den 200 kvadratmeter store flytebryggen på Sørenga er et populært sted å nyte varme vår- og sommerdager.

Men bassenget for funksjonshemmede ødelegger idyllen. Badeområdet med rampe som går ned i vannet er nærmest grodd igjen av grønne alger. I tillegg flyter det søppel blant det grønne belegget.

Nå er det besluttet at bassenget skal stenges for årets sommersesong. I stedet arbeider kommunen med en midlertidig løsning: En badebrygge på den ordinære sandstranden.

Kortsiktig oppvask

Problemet med bassenget ble tatt opp i spørretimen under bystyremøtet onsdag.

– I fjor sto vi her og diskuterte det fullstendig gjengrodde bassenget på Sørenga, og byråden lovet at det skulle bli ryddet opp i. Jeg var på Sørenga i dag tidlig, og det er like gjengrodd nå. Det var kortsiktig, det! Kan byråden nå love at hun umiddelbart vil rydde slik at også handikappede kan bade på Sørenga, spurte bystyrerepresentant Morten Steensrup (H).

Sørenga bad, onsdag ettermiddag. Foto: Dan P. Neegaard

Det kunne ikke miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) love.

– Bassenget er dessverre bygget på en måte som ikke fungerer. Vi har besluttet sammen med Handikapforbundet at bassenget ikke skal åpnes i år, fordi det er ikke greit å bade der. Jeg har foreløpig bedt Bymiljøetaten å se på løsninger for at det ikke skal se så gjengrodd ut som det gjør nå, svarte Berg.

Tredje år på rad

I fjor opplyste Bymiljøetaten at den til da ukentlig vasken av bassenget hadde stoppet opp fordi det var for dyrt.

– Nye løsninger diskuteres, sa presseansvarlig Monica Olsen i etaten til Aftenposten.

Nye bilder fra Sørenga bekrefter Steensrups påstand – bassenget er igjen gjengrodd.

Bassenget som er tilrettelagt for funksjonshemmede er stengt tredje år på rad. Foto: Dan P. Neegaard

– Dette er den tredje sesongen at Berg er byråd. Hun har hatt god tid til å løse dette. Når kan vi forvente at badet enten blir ryddet opp i, eller at vi får et nytt basseng for handikappede, spurte gruppeleder Eirik Lae Solberg i Høyre.

– Jeg kan ikke love når det skjer, men jeg kan love at jeg vil gjøre mitt beste for å løse problemet, svarte Berg.

Venstre: – Oppsiktsvekkende

Hallstein Bjercke, gruppeleder for Venstre, reagerer kraftig på at bassenget vil være stengt hele sommersesongen og synes ikke svarene fra byråd Berg holder mål.

– Det er oppsiktsvekkende. I fjor ble det satt inn strakstiltak for å løse problemene på kort sikt, og bassenget ble vasket. I år velger de å bare stenge det helt, sier Bjercke.
Han kaller det trist, og viser til at bassenget også brukes av småbarnsfamilier, fordi det gir trygge rammer for badingen.

– Når det er så varmt som nå, er tusener ute på Sørenga i godværet, koser seg og bader. Men den muligheten får ikke alle, sier Bjercke.

Byrådet: - Vi lager midlertidig alternativ

Byrådet opplyser til Aftenposten at de er i dialog med Handicapforbundet og driftselskapet for å få på plass en midlertidig løsning på Sandstranden på Sørenga i stedet.

– Det er snakk om en rampe ut i vannet. Det tar noe tid siden rampen må byggemeldes. På sikt jobber etaten for å få på plass en alternativ løsning i form av en badebingre. Det skal være på plass neste sesong, sier byråd Berg.

Bymiljøetaten opplyser om at selv om bassenget ser udelikat ut nå, så er det ikke helsefarlig. Vannkvaliteten er den samme der som andre steder. Problemene skyldes alger som naturlig finnes i vannet, men som får en oppblomstring i sollys.

Les mer om

 1. Oslopolitikken
 2. Bystyret
 3. Sørenga
 4. Oslo

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Reiste fra Tønsberg for å rense opp handikapp-bassenget på Sørenga

 2. OSLOBY

  Handicapbassenget på Sørenga fortsatt et algemareritt

 3. OSLOBY

  Lover å åpne broen til Sørenga innen onsdag

 4. OSLOBY

  Sørenga-beboere fortviler over kaos, narkotika og forsøpling: – Folk urinerer i barnehagene og i trappeoppganger

 5. OSLOBY

  – Det verste er å svelge det eller puste det inn. Da kan man bli ordentlig uvel.

 6. OSLOBY

  Brokamp i Bjørvika: Munch-sjef vil satse på besøk via båt. Frykter at gjester sperres ute med ny Sørenga-bro