Osloby

Barnefamilier vil flytte fra belastet strøk

 • Arild Jonassen
 • Nina Selbo Torset

Styreleder i Grønland beboerforening, Berit Jagmann, sier det har skjedd en dramatisk forverring i området de siste årene. Foto: Anette Karlsen

 • Vi er svært misfornøyde med politiets innsats. Verken politiet eller politikerne gjør nok for å bedre situasjonen, sier styrelederen av Grønland beboerforening.

Så langt i år har det vært en nedgang i antall anmeldelser på Grønland politistasjon på 28 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Selv om dette er gledelig for beboerforeningen på Grønland, mener de situasjonen for barn og unge i boområdene har blitt verre de siste årene.

De viser til at flere rusede og narkolangere presses inn i boområdene når det åpne rusmiljøet blir borte fra Oslo sentralstasjon. Styrelederen i beboerforeningen, Berit Jagmann, nevner også stengingen av Akerselva, som har ført til forflytting av salgsarenaer for narkotika.

I tillegg skaper det en ansamling av mennesker når flere av byens lavterskeltilbud for narkomane er samlet i ett område. Beboerforeningen er også bekymret for flere av klubbene i området som avler bråk.

Utryggheten i nærmiljøet var et hett tema på møtet hos Grønland beboerforening denne uken. Styreleder Jagmann sier det har skjedd en dramatisk forverring de siste årene.

— Det omsettes narkotika utenfor boligblokken der jeg bor. Barn og unge må stadig gå spissrotgang mellom khattyggende somaliere og andre rusmisbrukere. Det selges stoff rett utenfor skolegården. Vi kan rett og slett ikke finne oss i dette. Grensen er nådd, sier hun, og forteller at flere foreldre følger barna til skolen.

Misfornøyde med politiet

Flere familier er opprørte over barnas oppvekstsituasjon og vurderer å flytte fra området. Det toppet seg med skytingen mot leiligheten til en romfamilie i Heimdalsgata for tre uker siden. Beboerforeningen er svært misfornøyde med politiets innsats, noe sjefen på Grønland politistasjon tar alvorlig.

Les også

Ni kriminelle handlinger i timen

— Hvis noen føler seg utrygge, tar vi det på alvor. Skyting og knivstikking i det offentlige rom er helt uakseptabelt. Jeg skulle ønske vi kunne bruke mer tid i området. Arbeidsdagen min er som flere fotballkamper etter hverandre. For hvert område må jeg skifte taktikk og lagoppstilling. Akkurat nå har jeg et syverlag. Jeg trenger elleve, sier Kåre Stølen.

Jeg ble utsatt for alvorlige trusler. Berit Jagmann.

Politiet har høstet honnør for sin innsats mot de åpne rusmiljøene rundt Oslo sentralbanestasjon, men styreleder Jagmann er kritisk. Hun mener dette har presset narkolangerne innover i boområdene både på Tøyen, Grønland og nedre del av Grünerløkka.

Hun sier dette har blitt de nye områdene for stoffomsetning. Det teller også med at områdene lang Akerselva har vært sperret av i forbindelse med gravearbeid. Dermed har også disse stoffomsetterne måttet skaffe seg nye steder å selge stoff.

- Vi er derfor svært misfornøyde med politiets innsats. Verken politiet eller politikerne gjør nok for å bedre situasjonen, konstaterer hun.

Skremmende for barna

Jagmann sier politiet riktignok klarte å redusere problemet med de menneskene som tygde rusmiddelet khat. Tusener bruker Khat, og 100-150 khatkjøpere dukket opp i nabolaget når det kom nye leveranser. Antallet er nå redusert, men styrelederen benekter imidlertid at politiet eliminerte problemet. Det pågår fortsatt salg av khat like ved der hun bor.

De som okkuperer gatene i området er ikke nødvendigvis farlige for barn og unge som vokser opp der, men Jagmann påpeker at mange er beruset. Noen er psykisk ustabile og aggressive.

- Det føles i seg selv skremmende for barn og ungdommer som må passere dem. Det er også mye søppel i området. Slikt skaper i seg selv utrygghet og ville aldri blitt godtatt på Frogner.

Jagmann er også styreleder for sameiet i Motzfeldtsgate. Hun forteller at utrygghet var et sentralt tema da sameiet hadde årsmøte sist uke. Nå planlegges et større møte med søkelys på situasjonen konkret i Motzfeldtgate. Da vil de ha politi og politikere til stede.

Ble truet

Det er flere sosiale klubber i området som skaper uro og bråk, men hun understreker også at det finnes lyspunkter. En tyrkisk klubb knyttet til en moské like i nærheten har medlemmer som oppfører seg skikkelig. Bare når tyrkiske fotballag gjør det bra ute i Europa, blir det bråk i ren glede.

- Er du selv utrygg på vei til og fra der du bor?

— Nei, ikke personlig, men jeg føler at dette ikke er noe godt oppvekstmiljø for barn og unge.

Hun har selv blitt truet. De gjelder både når hun har snakket til rusede personer som har sperret inngangen der hun bor og i forbindelse med at hun som styreleder i sameiet påpekte bråk og uro knyttet til en virksomhet i nabolaget.

- Jeg ble utsatt for alvorlige trusler, og jeg politianmeldte saken. Den ble henlagt på grunn av manglende etterforskningskapasitet.

 1. Les også

  Beboere frykter for livet

 2. Les også

  Politikerne er bekymret over barns oppvekstmiljø i Oslo

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Naboer: – Boligområdet er blitt et fristed for salg av dop

 2. OSLOBY

  Ballbinger, skøytebaner og klatreanlegg skal løfte et av byens mest belastede områder

 3. OSLOBY

  I noen få bydeler i Oslo sentrum ble det begått 36.000 straffbare lovbrudd i fjor

 4. DEBATT

  Vaterlandsparken er perfekt for narkotikakriminalitet

 5. OSLOBY

  Fersk rapport om Grønland: Her lever 60 prosent av barna i fattigdom

 6. KOMMENTAR

  Også vi beboere må innrømme hvor belastet Grønland er | Andreas Slettholm