Osloby

110 natteravner i aksjon kunne ikke forhindre to nye voldtekter

110 natteravner, samt ekstra mange vektere, brannvesen og politi patruljerte Oslo natt til søndag. Likevel skjedde det to voldtekter.

FS00002834.jpg

 • Arve Henriksen
  Journalist

Kampen mot overfallsvoldtekter fortsatte med uforminsket styrke nå i helgen, så langt har rundt 600 personer meldt seg til tjeneste. Også natt til søndag var det store mannskaper ute for å patruljere Oslogatene. Likevel skjedde det altså to nye overfallsvoldtekter.

— Dessverre skjedde det to voldtekter. Vi var, meg selv inkludert rundt 110 natteravnere på jobb i natt. I tillegg var brannvesenet ute, det samme var Viking. Gjennom en kampanje i NHO var det flere vekterbiler ute enn normalt, foruten politiet. Så vi var jo i nærheten da denne voldtekten skjedde i dette portrommet ved utestedet Naken i Pilestredet, sier Lars Nordbom, leder av Natteravngruppen i Oslo.

Fra 15 til 100

Normalt har det vært 15-40 «ravner» på jobb annenhver fredag og lørdag. I tiden fremover skal natteravnene være i aksjon begge dagene, og med langt flere natteravner.

— Men uansett om vi er tusen personer, så kan vi ikke være til stede på hvert et gatehjørne. Og i hvertfall ikke i en pirattaxi. Det er viktig å understreke at det alltid er overgriperen som har ansvaret når en voldtekt skjer, men vi har likevel gått ut med noen råd. Vær forsiktig med alkoholinntaket, vær observant på hva du får i deg, ikke gå alene, men alltid sammen med andre, og ta ikke pirattaxi, sier han.

Likevel er det altså noen som velger å trosse disse rådene. Tidligere denne uken fikk natteravnene i Oslo kritikk for å ha klynget seg sammen i store grupper og styre unna mørke bakgater. Dette er nå blitt forbedret.

— Det hadde sammenheng med at vi ikke hadde nok gruppeledere. Plutselig hadde vi en veldig stor pågang av personer som meldte seg, men samtidig er det ikke hvem som helst som kan settes som gruppeledere. Nå er dette blitt endret og allerede nå i natt var fordelingen annerledes, sier Nordbom.

Utesteder

Blant annet jobber natteravnene aktivt for å være synlig ved utesteder ved stengetid.

— Vi benytter også ulike kjøretøy, både biler og scootere, og har kjøretillatelse i parker og friluiftsområder. Poenget med å bruker kjøretøy er også for å skape litt lys og motordur, sier han.

Statssekretær Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet understreker at politiet var godt synlig i helgen, men at heller ikke politiet, i likhet med natteravnene kan være overalt til enhver tid.

Stor styrke

— Det er viktig at vi har både synlig og usynlig politi ute i gatene, og jeg har sjekket hvilke ressurser som ble brukt i helgen. Oversikten jeg har fått viser at det var like mange patruljer ute denne helgen som vi hadde forrige helg. Det vil det også bli fremover mot jul, både med synlig politi og spanere. Det er derfor vanskelig å si hvor mange voldtekter som er blitt forhindret ved at vi har hatt så mye synlig politi til stede, sier Aas-Hansen.

Osloordfører Fabian Stang understreket tidligere i dag overfor Aftenposten at det viktigste nå var at overgriperne måtte tas, og at politiet derfor måtte få nok ressurser til å drive etterforskning. Det vil også bli gjort, sier Aas-Hansen.

— Vi har vært i dialog både med politimesteren i Oslo og lederen for vold og sedelighetsavdelingen i Oslopolitet med tanke på ressurssituasjonen. Vi ser at de har mange saker, og vi har derfor vært opptatt av et godt samarbeid mellom voldtektsgruppen i Kripos og sedelighetsavsnittet i Oslopolitiet. I tillegg er det behov for flere folk på sedelighetsavsnittet i Oslo. De utlyser ti nye stillinger for å styrke etterforskningsarbeidet, sier Aas-Hansen.

I tillegg vil voldtektsgruppen på Kripos bli styrket med fire stillinger.

 1. Les også

  Slik finner de DNA-profilen etter overgripere

 2. Les også

  Vil utstyre kvinner med voldtekts-app

 3. Les også

  - Overgriperne må tas

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Maskert ungdom kastet stein på Natteravnene. Nå må de stoppe patruljering i Oslo-bydel.

 2. FOTBALL

  Slagsmål mellom fotballsupportere i Oslo

 3. NORGE

  Politiet mener kvinne ga uriktig forklaring om overfallsvoldtekt

 4. OSLOBY

  Natteravnene gjenopptar patruljering på Stovner og Vestli

 5. OSLOBY

  Reagerer etter voldshelg: – Byrådet har mistet kontrollen over voldsutviklingen i Oslo

 6. OSLOBY

  Krever kommunale vakter på Grønland: – Nå ropes det om hjelp. Dette er et svar.