Osloby

Skattesmell kan velte Vålerengas stadionplaner

I 2008 fikk Vålerenga kjøpe tomten til sitt nye stadion for én krone. Det kan koste klubben 70 til 90 millioner kroner.

Slik kan Vålerengas nye stadion på Valle bli seende ut fra Innspurten ved Helsfyr, dersom alt går etter planen. Men først må en rekke utfordringer løses. Lund Slatto arkitekter

 • Andreas Slettholm
  Kommentator

Tirsdag ble Kjetil Rekdal endelig ansatt som ny trener for Vålerenga, etter lang tids trenervakuum etter at Martin Andresen forsvant i oktober.

Men om det gikk tregt å finne ny hovedtrener, er det ingenting mot tiden som har gått siden jubelscenene da bystyret i mai 2008 gikk med på å selge tomten på Valle til Vålerenga for én krone.

Endelig skulle Vålerenga få sitt eget hjem. Den nå 100 år gamle klubben har levd i landflyktighet midt i Lyn-land siden de vokste ut av «lekegrinda» på Bislett for 14 år siden.

Har inngått salgsavtale

Planen var at stadionet skulle finansieres ved å bygge ut bolig— og næringseiendom på områdene i nærheten av arenaen. Vålerenga har derfor inngått en avtale om salg av disse områdene med entreprenøren NCC.

Problemet er bare at Vålerenga risikerer en real skattesmell.

Vålerenga kan nemlig bli beskattet for forskjellen på kjøpssummen på én krone og salgssummen på rundt 240 millioner. Det vil medføre en ekstrakostnad på 70 til 90 millioner kroner.

— I utgangspunktet er dette skattepliktig. Et eventuelt unntak kan gjøres hvis det er snakk om en ideell institusjon som ikke driver næringsvirksomhet, men dette salget ser jo ut til å være i såpass stort volum at det kan karakteriseres som næringsvirksomhet, sier professor i skatterett Ole Gjems-Onstad.

Vil at kommunen skal gi klubben penger

I løpet av høsten har klubben hatt intense samtaler med byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H) om hvordan salget kan gjennomføres uten å måtte skatte.

Skatteregningen er nemlig så stor at klubben sliter med å få råd til stadionet med pengene som blir igjen .

En løsning klubben har skissert, er at det formelt er kommunen som selger nærings- og boligarealene til NCC, og deretter bevilger det samme beløpet til Vålerenga. I tillegg overfører de bare selve stadiontomten for én krone.

Skeptisk byråd

Det er imidlertid byråden skeptisk til. I en redegjørelse for bystyret i oktober skriver Fredriksen at han mener Vålerenga «må overta gaven slik den er vedtatt i bystyret, i form av en alminnelig tomteoverdragelse».

- Det er byrådets syn, som fortsatt står ved lag, sier Folke Fredriksen.

Han påpeker også at kommunen ikke kan være med på å tilpasse en overdragelse til skattereglene «så lenge dette ikke ligger helt klart innenfor det som er lovlig».

For Gjems-Onstad påpeker at slike konstruksjoner ikke nødvendigvis gjør at skatteplikten forsvinner.

— Dette er det vanskelig å uttale seg om uten å kjenne alle detaljer. Men konstruksjoner som kan virke kunstig, og hvor formålet er å unngå skatt, har skattemyndighetene mulighet til å gjennomskjære. Når det er sagt, er det vel ikke så mange skattekontorer i landet som er så veldig ivrige etter å forfølge idrettslag, sier Gjems-Onstad.

Vil bygge mer

En annen løsning kan være at Vålerenga får bygge enda større næringsarealer, slik at de får råd til både å betale skatt og finansiere stadion. Men Plan- og bygningsetaten har motsatt seg allerede de første planene, nettopp fordi for store grøntarealer forsvinner.

Også de nye alternativene, som nå er ute på høring, steiler etaten mot.

— Forslagene er i strid med overordnede planer, både kommunens egneogde rikspolitiske retningslinjene for barn og unge, sier kommunikasjonsrådgiver Rolf Rolid i Plan- og bygningsetaten.

Vålerenga: Utfordrende

— Hvis dette ender opp med at vi må skatte 70 til 90 millioner kroner, må vi klø oss i hodet og se om vi kan finne andre løsninger, sier styreleder Åge Petter Christiansen i Vålerenga.

Han avventer fortsatt byråd Folke Fredriksens syn i saken.

— Tilbakemeldingen vi har fått, er at dette er under utredning. Og det er jo ikke gitt at bystyret til slutt vil mene det samme som byråden, sier Christiansen.

Uansett tror Christiansen det skal være mulig å få bygget en ny arena, selv om Vålerenga skulle ende med skatteregningen.

- Det er mye penger, men jeg er ikke der nå at jeg vil si at skattesaken velter hele prosjektet. Men det kan være at vi må bygge et mindre stadion eller bygge ut i flere omganger, sier Christiansen.

Styreleder Åge Petter Christiansen i VIF sier at en konsekvens av en skattesmell kan bli et mindre stadion enn planlagt på Valle. Aas, Erlend

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  «Bystyret må skru igjen krana til Vålerenga»

 2. FOTBALL

  Vålerenga på vei ut av Ullevaal stadion

 3. FOTBALL

  Vålerenga skal ta opp lån på 400 millioner kroner

 4. OSLOBY

  Vålerenga kan få ny gavepakke på 25 mill. av kommunen

 5. OSLOBY

  Protesterte mot ny milliongave til VIF: - De har allerede fått i bøtter og spann

 6. FOTBALL

  Budsjettsprekk og millionsmell for nytt Vålerenga-stadion