Osloby

Barneranere herjer i vest

Denne 17-åringen ble forfulgt da han gikk av T-banen og ranet ved sitt eget hjem.

Aften har møtt ett av ransofrene. Han ble omringet rett etter at han gikk av linje 2 på Makrellbekken. Ranerne tok skolekort, treningsbag og telefon før 17-åringen klarte å løpe fra dem. ESPEN HOFOSS

 • Espen Hofoss

«Du! Kompis. Få låne telefonen din». Det var ordene 17–åringen hørte før han ble omringet og ranet rett utenfor sitt eget hjem i Bernhard Herres vei onsdag forrige uke. Ranet skjedde i 14.30-tiden.

— Jeg sa jeg ikke hadde telefon og begynte å gå fortere. Plutselig kjente jeg en arm på skulderen. De omringet meg og gikk gjennom alt jeg hadde. En tok bagen, en annen sjekket bukse og jakkelomme, mens den tredje sto litt bak og fiklet med kniv – det så i alle fall ut som en kniv. De sa de kom til å ta meg hvis jeg ikke fant frem bankkortet. Han bakerst så ut som han gjorde seg klar til hugg. Da så jeg en åpning på 30 cm mellom dem, og løp alt jeg kunne.

Tre ran på én time

17-åringen løp inn på Rimi på Makrellbekken, ropte «ring politiet», og gjemte seg under en av kassene.

I løpet av den neste timen fikk Majorstua politistasjon inn melding om tilsammen tre ran i området rundt Makrellbekken og Smestad. Torsdag var det ytterligere to ransforsøk, men et av ofrene kom seg unna og har ikke anmeldt saken.

Samtlige ofre var under 18 år og ble frastjålet det de hadde av mobiltelefoner, penger og andre verdisaker. Gjerningsmennene, tre gutter i alderen 16 til 20, er fortsatt ikke pågrepet. 17-åringen Aften har snakket med, mener han ble plukket ut som offer allerede på Majorstuen.

— Jeg tok T-banen fra skolen litt over to. Da jeg gikk av på Smestad for å bytte bane, la jeg merke til tre gutter som forsøkte å få meg ut på siden av perrongen. Jeg skjønte med en gang hva de ville og gikk til den enden av perrongen der det var flest folk. De sto og stirret på meg hele tiden. Jeg tenkte «de guttene kommer til å rane meg så jævlig», forteller ransofferet. Familien vil at han skal være anonym, av frykt for represalier.

— Da jeg gikk av på Makrellbekken så jeg ikke noe til dem, og tenkte ikke mer på saken. De må hoppet av i siste liten og tatt en snarvei. Alt de fikk tak i var en gammel, dårlig mobiltelefon. Jeg lurer på hva som hadde skjedd dersom jeg hadde blitt stående, og hvorfor noen vil gjøre noe så alvorlig for noe så lite. Bagen min fant jeg igjen i en snøfonn senere. Jeg hadde husnøklene i bagen. Hadde de vært ute etter store verdier, kunne de tatt seg inn i huset og tatt med seg bilnøkler.

Neppe gjengkriminalitet

Hanne Persson i ungdomsgruppen ved Majorstua politistasjon forteller at det har vært forholdsvis få barneran den siste tiden, frem til forrige uke. De har ikke fått melding om nye tilfeller etter torsdag.

— Dette er sånn som dukker opp fra tid til annen – noen bestemmer seg for at de vil prøve det ut. Foreløpig vet vi ikke hvem gjerningsmennene er denne gang, og vi vet ikke om de har gjort noe lignende før, men vi skal nok finne ut av det, sier Persson.

Men det er ikke tilfeldig at ranene skjedde på vestkanten.

— Ofte er telefon ransobjekt nummen en, og i Oslo vest finner du de dyreste og beste modellene. Det er en grunn til at ranerne reiser til vest, sier hun. Persson sier barneranere sjelden er knyttet til tyngre kriminelle gjenger, og tror ikke det er noen ny omfattende ransbølge på gang.

— Antagelig er det tre personer som har sett at dette var en lettvint måte å skaffe seg verdisaker. Det er ikke sikkert de gjør det igjen, men når slike barneran oppstår, ser vi ofte at de holder på til de blir tatt.

Virket rutinerte

17-åringen som ble ranet tror ikke han har blitt utsatt for gutter som plutselig har bestemt seg for å prøve å rane noen.

— De virket rutinerte og hadde hver sine oppgaver. Han ene var «kompis» og skulle beskytte meg fra kameraten som liksom holdt på å «klikke». Jeg tror ikke folk skjønner alvoret i dette. På skolen sier folk «haha, hørte du ble ranet». Men det er ganske traumatisk. En ting er å ranes klokken 12 på kvelden i sentrum. Dette var midt på dagen i det som har vært nabolaget mitt hele livet. Jeg har aldri opplevd noe kjipt her. Plutselig blir du ranet noen meter utenfor inngangsdøren, sier han.

— Det var faktisk sånn at jeg tok følge med en kamerat på T-banen dagen etter, og jeg så meg veldig godt om. Så møtte jeg politiet akkurat samme sted jeg ble ranet dagen i forveien. Da hadde de vært der igjen og ranet noen andre. Politiet bør gå i sivil for å ta disse. Hvis de ikke stoppes, kan de jo bare fortsette.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Ung gutt ranet med kniv på Ullern

 2. OSLOBY

  Seks ran av ungdommer på kort tid vest i Oslo. Stor politijakt, to pågrepet

 3. NORGE

  Ektepar i 70-årene knivranet og bakbundet i sitt eget hjem

 4. A-MAGASINET

  Ranet og banket opp andre ungdommer. Slik endte seks gutter opp som kriminelle.

 5. OSLOBY

  Oslo-politiet bekymret over grovere ungdomskriminalitet

 6. A-MAGASINET

  – Vi slåss hele tiden. Overalt.