Osloby

- Anabole steroider finnes overalt, også på stuerene treningssentre

På Manglerud har politiet alliert seg med tidligere «boler» fra nærmiljøet. Målet er å forhindre oppblomstring av nye dopingmiljøer.

Morten Heierdal (32) er født og oppvokst på Furuset. I flere år bygget Heierdal kroppen sin opp med anabole steroider, men til slutt gikk det helt galt. Nå reiser han rundt på treningssentre og skoler og forteller om egne, dyrekjøpte erfaringer. Stig B. Hansen

 • Henrik Arneberg

Det flekses, svettes og brøles intenst i det en ung mann slipper et par blytunge manualer i bakken. Han smiler fornøyd, tar en slurk tynn saft og ser seg i speilet. Det er tidlig kveld på Elixia Ryen, og det populære senteret er som vanlig stappfullt av veltrente, unge mennesker.

Nytt er det at både Antidoping Norge, politiet og en tidligere doping-bruker er til stede – sammen.

— Vi, i likhet med andre treningssentre, kommer ikke unna at det mest sannsynlig er medlemmer som bruker steroider. Vi vil ha et rent senter og ønsker derfor å samarbeide tett med politiet. Spesielt fordi det er så mange unge som trener her, sier senterleder Nina Thoresen.

Tips? Kontakt oss her!

Vil forhindre nye miljøer

Manglerud-politiet har som første og foreløpig eneste stasjon i Oslo begynt å dra rundt på treningssentre i nærmiljøet sammen med Antidoping Norge. Foreløpig er det kun lokale Sats Elixia-avdelinger som er med på ordningen, men stasjonssjef Janne Stømner håper å få til et samarbeid med flest mulig sentre.

— Det finnes lite statistikk på området, men inntrykket er at problemet økerblant Oslo-ungdom og at mørketallene store. Vi frykter at utfordringen med anabole steroider vil vokse raskt i ungdomsmiljøene dersom dette ikke tas tak, sier Stømner og legger til at økt kroppsfokus og sosiale medier er mye av årsaken.

— Alle vil ha sommerkroppen året rundt. Det er heller ingen tvil om at politiet har hatt for lite kunnskap om doping, rett og slett fordi det ikke var forbudt å bruke frem til lovendringen for halvannet år siden. Dette har ikke vært et prioritert område, sier hun.

Morten Heierdal holdt foredrag for medlemmer og ansatte på Sats Elixia på Ryen. Han og Antidoping Norge mener ansatte ved treningssentre og politiet bør få mer kunnskap om dopingproblematikk blant ungdom. Stig B. Hansen

Stadig yngre brukere

Morten Heierdal (32), tidligere dopingbruker fra Furuset, nå foredragsholder for Antidoping Norge er enig i at kunnskapsnivået må økes. Fra han var 17–27 år gammel proppet han kroppen full av steroider.

— Jeg brukte min egen kropp som laboratorium og forsøkskanin, noe som gikk helt galt. De fleste vennene mine fra doping-miljøet er døde. Heldigvis kom jeg ut av misbruket. Men mens jeg dopet meg så jeg ikke på meg selv som en misbruker, mer som en topptrent atlet.

Heierdal var en del av et etablert miljø i Oslo. Han vet at det fortsatt er flere slike miljøer, men er mest opptatt av at brukerne av anabole steroider har forandret seg kraftig.

— Før var det kroppsbyggere, dørvakter og kriminelle som drev med dette. Nå, i løpet av de siste årene, har dette forandret seg helt. Jeg er i kontakt med «vanlige» gutter og jenter i starten av tenårene som forteller at de bruker eller vil starte med steroider. Ungdommene ønsker ikke å se ut som «bolere», men vil være veltrente og tynne, helst i løpet av noen måneder. Dette er skremmende, sier han og legger til at det er en av hovedgrunnene til at det er viktig å jobbe oppsøkende.

— Anabole steroider finnes overalt, også på de stuerene treningssentrene.

Kurser ansatte

I tillegg til å snakke med ungdom på treningssentre kurser Heierdal og Antidoping Norge ansatte i hvordan man kan se etter tegn på at det forekommer misbruk på sentrene.

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, er glad for at Manglerud-politiet erkjente at de hadde behov for mer innsikt om dopingproblematikken.

— Det er ikke lenger en marginal gruppe som driver med doping. Trenden er at stadig flere unge jenter misbruker dopingmidler, blant annet for å øke forbrenning på trening. Det er viktig at både treningstilbydere og politiet lærer mer om problemet og hva en skal se etter, sier han.

Relevante artikler

 1. SPREK

  Mange ungdom opplever kroppspress. Derfor begynner noen med anabole steroider

 2. SPREK

  - Ungdommer ned i 15-årsalderen doper seg for å få finere kropp

 3. SPORT

  Antidoping Norge dukket opp på Sats i Kristiansand - én nektet å la seg teste og ble utestengt

 4. SPREK

  Tusenvis av nordmenn risikerer helsen i jakten på drømmekroppen: – Jeg er kanskje ikke den typiske boleren

 5. SPREK

  Advarer mot doping: Christian (45) har hatt syv hjerteinfarkt

 6. NORGE

  Muskelbløffen: – Det er på tide noen sier det som det er