Osloby

Får dagsbøter hvis ikke ruinene på Bislingen fjernes

Lunner kommune er lei av at ingenting skjer, og har pålagt eierne å rive restene av fjellstua på Bislingen innen 15. juni. Deretter vanker det dagsbøter.

Slik ser det ut inne i det som var Bislingen fjellstue.Lunner kommune er i ferd med å miste tålmodigheten med utbyggerne, og har pålagt dem å fjerne ruinen innen 15. juni. Lene Li Dragland

 • Stein Erik Kirkebøen

I 2008 ble Bislingen fjellstue nedlagt og stengt. Siden har den stått der oppe på toppen og forfalt i den grad at den representerer en fare for folk og fe.

Lunner kommune har tidligere godkjent planene om et 12 etasjers spahotell på tomten, til tross for kraftige protester fra blant andre Naturvernforbundet.

Slik tenker arkitektene at et 12 etasjers trehotell på toppen av Bislingen, 691 meter over havet, kan ta seg ut. Ill.: Snøhetta

Bislingen er en av de høyeste toppene i Marka, og et høyt hotell der oppe vil kunne sees over store deler av Nordmarka. I mai i fjor avviste Fylkesmannen i Oppland de siste klagene. Men etter at klarsignal for bygging ble gitt, har ikke noe skjedd.

Nå er Lunner kommune lei, og har pålagt eierne å få revet det forfalne bygget og rydde tomten.

Mer om hotellet:

Les også

Ja til 12 etasjers hotell på Nordmarkas tak

Reaksjonene:

Les også

«En hån mot hele markatankegangen»

Truer med bøter

Rådmannen ville opprinnelig ha ruinen fjernet innen 17. mai, men formannskapet utsatte fristen til 15. juni i år, mot at bygget sikres slik at dyr ikke risikerer å komme til skade, hvis det ikke er fjernet når beitesesongen starter der oppe på Nordmarkas tak.

Hvis rivingen ikke er fullført innen fristen, vil kommunen ilegge bøter på tusen kroner dagen inntil bygget er borte.

— Vi kan ikke leve med et bygg i en slik tilstand midt i det som er et viktig turområde for både våre innbyggere og andre, sier ordfører Harald Tyrdal i Lunner, som regner med at kommunestyret strør sand på formannskapets vedtak.

Fåmælt eier

Leif Einar Bae Mysen, som eier og er daglig leder i Bislingen eiendom, sa til Osloby i mai i fjor at han håpet å komme i gang med bygging om et år, og at han håpet de første gjestene kunne flytte inn første halvår 2017. Denne gang har han ikke besvart henvendelser.

Til avisen Hadeland har Mysen sagt at de har engasjert et firma for å se om det er miljøgifter i bygningsmassen. Han vil fortsatt ikke si noe om hvem som er aktuelle som investorer og drivere av et eventuelt spahotell.

Tror ordfører Tyrdal at det vil bli bygget et nytt hotell på Bislingen?

— Jeg håper det. Det vil være en berikelse for hele kommunen. Forøvrig kan jeg ikke gjøre annet ennå forholde meg til tiltakshaver og utbygger. Han sier at planene står ved like og at han har investorer som er villige til å skyte inn penger i prosjektet.

 1. Les også

  Ja til 12 etasjers hotell i Nordmarka

 2. Les også

  Her har sauene inntatt markastua

 3. Les også

  Bye bye, Bislingen?

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Kjøpte «Ondskapens hotell» på tvangssalg: Utelivsgründere vil bygge hotell, naturhytter og badstu i Nordmarka

 2. OSLOBY

  Nå rives «Ondskapens hotell»

 3. OSLOBY

  Kjøpte strandeiendom for 55 mill. Kort tid etter får de beskjed om at badehus, båthus og gjerder er ulovlige.

 4. OSLOBY

  Bare to hus i Oslo er over 100 meter høye. Om få år kan det komme seks til.

 5. OSLOBY

  Anbefaler å rive Galleri Oslo og heller bygge dette

 6. OSLOBY

  Byrådet legger Fotografihuset på Sukkerbiten på is – skal utrede friområde