Osloby

Politiet: Drapsforsøk mot imam kan være hatkriminalitet

Politiet var senest mandag i møte med Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen i Oslo. Samme kveld ble imam Nehmat Ali Shah forsøkt drept.

 • Nina Selbo Torset
  Journalist

Imam Nehmat Ali Shah ble angrepet av en maskert mann rett utenfor sitt hjem i Motzfelds gate på Grønland i Oslo mandag kveld. Imamen var tilknyttet moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat og var på vei for å lede kveldsbønnen da han ble angrepet.

Tirsdag ettermiddag ble Shah utskrevet fra sykehuset, og imamen er nå hjemme igjen.

Politiet etterforsker angrepet som et drapsforsøk. Etterforskningen er lagt til Voldsavsnittet i Oslo, og politiinspektør Grete Lien Metlid orienterte pressen på politihuset på Grønland tirsdag formiddag.

— Imamen skal være slått eller stukket med en skarp gjenstand utenfor sitt hjem. Vi ønsker ikke å gå nærmere inn på hvilket våpen som har blitt brukt på dette tidspunkt. Han har alvorlige skader, men det skal etter forholdene ha gå bra med ham nå. Det er viktig for politiet å få avhørt ham så snart det er mulig, sier Metlid.

Les også:

Les også

Imam alvorlig skadet etter angrep ved moskeen

Ukjent motiv

Politiet opplyser at det er for tidlig å uttale seg om motiv, men holder alle muligheter åpne.

Imam Nehmat Ali Shah ble angrepet mandag kveld. Snare, Knut

— Vi etterforsker alle muligheter og utelukker ikke at dette kan være et resultat av hatkriminalitet. Det er imidlertid viktig å understreke at vi foreløpig ikke har holdepunkter for å si at angrepet var knyttet til hans virke som imam, sier Metlid.Politiet er jevnlig i kontakt med lederne av den aktuelle moskeen og var så sent som mandag i møte med ledelsen.

— Vi har tett og god dialog med lederne av moskeen. Mandagens møte var et rutinemessig møte hvor det ikke ble meldt om noe spesielt. I denne saken er det ekstra viktig å påpeke at vi ikke vet hva som er motivet, men at politiet etterforsker bredt, sier politiinspektøren.

Les Inger Anne Olsens kommentar:

Les også

Skremmende vold før ramadan

Tidligere konflikter ved moskeen

Det har tidligere vært flere episoder knyttet til moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat. I 2006 ble blant annet fire personer sendt til legevakten etter at sju personer utstyrt med kniv og balltre tok seg inn i moskeen under fredagsbønnen og gikk til angrep på menn i bønn.

Imam Nehmat Ali Shah skal ha blitt beskyttet av livvakter i en periode etter hendelsen.

— Vi er kjent med at det har vært konflikter og hendelser knyttet til moskeen helt tilbake til 2006. Vi kan ikke si om det kan knyttes til denne saken. Vi har ingen konkrete holdepunkter som går hverken i den ene eller andre retningen og holder alle muligheter åpne, sier seksjonssjef Grete Lien Metlid ved seksjon for vold og seksualforbrytelser.

I september i fjor ble det kjent at Islamsk Råd har politianmeldt tre trusselepisoder mot norske moskeer. Den ene episoden dreide seg om funn av et avskåret grisehode utenfor Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen på Grønland.

Maskert gjerningsperson

Den ukjente gjerningspersonen skal ha kommet bakfra da imamen gikk fra sin bolig for å gå den korte veien bort til moskeen.

Politiet har tidligere uttalt at de leter etter en maskert gjerningsperson, muligens med hvit finlandshette, som ble sett løpende vekk fra stedet. Personen skal ha vært iført grønn og sort jakke, svart joggebukse med hvite striper og grå sko.

— Vi ønsker å få gjennomført flere avhør før vi sier mer om den maskerte gjerningspersonen, sier Metlid på politiets pressekonferanse og beskriver angrepet som en høyt prioritert sak.

Politiet har sikret seg materiale fra et overvåkingskamera i området og driver nå innhenting av andre bevis og tekniske undersøkelser.

Metlid opplyser at politiet ønsker å komme i kontakt med personer som kan ha viktige observasjoner fra området både før og etter selve angrepet klokken 23.15.

Etterforsker drap i samme område

Like etter imamen ble angrepet, ble en mann i 40-årene funnet død i et parkeringshus i samme område. Politiet etterforsker dødsfallet som et drap, men setter ikke de to hendelsene i sammenheng.

— Med to så alvorlige saker så tett på i tid og sted, er det naturlig at man stiller spørsmål om det er en sammenheng. Politiet har imidlertid ingen grunn til å tro det nå. Etterforskningen går uansett på samme avsnitt, og vi har bedt om ytterligere bistand, sier politiinspektør Grete Lien Metlid.

Her ble imamen angrepet:

 1. Les også

  Mistenkelig dødsfall i Oslo

Imamen ble angrepet rett utenfor sin bolig på Grønland. Marie Melgård

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Her er gjerningsmannen som stakk imam Shah på Grønland

 2. OSLOBY

  "Jeg trodde min siste time var kommet"

 3. OSLOBY

  Dømt til fire års fengsel for imam-angrep

 4. OSLOBY

  Tiltalt kvinne: Jeg skulle være alibi for kjæresten

 5. OSLOBY

  30-åring risikerer forvaring etter angrep på imam

 6. OSLOBY

  21-åring drept etter skyting ved gatekjøkken i Prinsdal