Osloby

Pass på kjelleren, nå skal Midgardsormen testes

Oslos nye avløpsnett, Midgardsormen, skal testes i neste uke. Kommunen ber beboere og grunneiere langs nedre del av Akerselva om å passe på kjellerne sine i tilfelle flom.

Oslos nye avløpsnett har skapt «byggekaos» flere steder langs Akerselva, men rett før sommerferien ble Midgardsormen tatt i bruk for fullt. Neste uke skal makskapasiteten testes. Dette kan føre til våte kjellere i deler av indre by. Rolf Øhman

 • Wasim Riaz

Oslos nye avløpsnett ble for fullt tatt i bruk i mai, men nå skal Vann— og avløpsetaten (VAV) teste makskapasiteten til Midgardsormen. Anlegget er bygd for å redusere overløp av forurenset avløpsvann til Akerselva og fjorden som oppstår i forbindelse med mye nedbør.

Midgardsormen testes ved å fylle den med 80.000.000 liter vann, for å sjekke om anlegget takler så store vannmengder som det er bygget for. Anlegget skal testes fra mandag til fredag i neste uke.

I den forbindelse ber VAV grunneierne i Gamlebyen, Bjørvika, Grønland og Akerselva mellom Vaterland og Kuba om å overvåke egne kjellere og anlegg under testperioden. Dette for å minske konsekvensene ved en eventuell vanninntrenging.

— Vi skal fylle opp rørene til maksnivå for å se hvordan det går. Det nye anlegget skal nemlig sørge for å unngå overløp i Bjørvika og Akerselva, sier Jan Kopperstad, prosjektleder i VAV.

Skal lagre vann

Jan Kopperstad understreker at VAV har sjekket eiendommene i området der Midgardsormen er bygget, men advarer mot mulig vann i kjellere for å være på den sikre siden.

— Vi har undersøkt og kartlagt eiendommene, men vi mistenker at noen har tilknyttet seg til ledningsnettet uten at det er godkjent. Dette er en advarsel til denne gruppen. For vi regner med at testingen skal gå uten store problemer, sier Kopperstad.

Ren elv

Avløpsnettet til cirka 1,3 milliarder kroner skal mellomlagre vann i perioder med mye nedbør, slik at kloakkvannet ikke renner ut i Akerselva eller Bjørvika, noe som skjedde på dager med mye nedbør.

Akerselva ble nemlig brukt som sikkerhetsventil i det gamle avløpsnettet.

- Nå blir vannkvaliteten i Akerselva og Bjørvika bedre fordi nå har vi et ledningsnett som vil kunne ta unna overvann, sier Kopperstad.

 1. Les også

  Advarer mot bading fra bystrender etter kraftige regnskyll

 2. Les også

  Ett skritt nærmere park ved Akerselva

 3. Les også

  Akerselvas nye trær tatt av flommen

Relevante artikler

 1. NORGE

  – Oslo trenger mer bærekraftig vannhåndtering

 2. OSLOBY

  Arbeidet med Follobanen kan føre til utslipp av 720.000 liter kloakk i Alnaelva

 3. OSLOBY

  På tre år skal mange viktige gater oppgraderes for milliarder. Her ser du hvilke.

 4. OSLOBY

  Visste du at her gikk Oslos strandlinje i middelalderen?

 5. NORGE

  Over 130 skader meldt etter styrtregnet i Oslo-området – Bygdøy fikk nær én måneds normalnedbør på 19 timer

 6. OSLOBY

  Vil sette endelig punktum for planene om akvarium i Oslo