Osloby

Slakter rapport om Huseby-tomt

 • Forf>
 • <forf>hilde Lundgaard <

Den amerikanske ambassade i Oslo. RUNE HOLM SCHULSTAD

 • Naboene til en amerikansk ambassade på Huseby vil bli utsatt for en risiko som vanligvis regnes som uakseptabel. Sjefforsker Ove Dullum på FFI mener bystyret har fått en for snill risikovurdering.

Sikkerheten til naboene har vært et hovedargument for å flytte den amerikanske ambassaden fra Drammensveien. Men nå stiller en av landets fremste eksperter på sikkerhet et stort spørsmål ved sikkerheten til de fremtidige naboene på Huseby.Ifølge sjefforsker Ove Dullum ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) har risikoanalysen fra Veritas, det sentrale dokumentet rundt sikkerheten på Huseby, flere store svakheter. — Mitt største ankepunkt er at Veritas ikke klassifiserer farenivået. De baserer seg på en mulig situasjon med en liten bombe. Men tar ikke høyde for risikoen ved en mye større sprengladning, sier Dullum, som også påpeker at sammendraget i rapporten gir et fordreid, "snilt" bilde av selve innholdet. Det var nettopp dette sammendraget som ble forelagt bystyret. - Hvis bystyret bare har lest det, burde de vurdere situasjonen på nytt.

- Uakseptabel fare

I sammendraget konkluderer Veritas med at en ambassade på Huseby vil medføre "moderat til liten reduksjon i personsikkerhet og livskvalitet". Dullum mener tvert i mot naboene vil bli utsatt for et farenivå som i andre sammenhenger regnes som uakseptabelt.- Vi har ikke så mange sammenlignbare situasjoner. Men ut fra Veritas sine egne analyser vil risikoen være 1000 ganger høyere enn det som aksepteres ved et ammunisjonslager, sier Dullum, som understreker at han ikke tar stilling til hvor ambassaden bør ligge. - Spørsmålet er jo om risikoen vil være mindre andre steder, sier han.

- Aldri overbevist

SVs bystyrerepresentant Akthar Chaudhry synes Dullums uttalelser er svært interessante.- Vi i SV følte oss aldri overbevist om at faren var så liten som det ble hevdet. Hvis eksperter nå bekrefter dette, blir det enda merkeligere at ikke Forsvarsdepartementet og UD ga oss mer informasjon for å kunne velge tomt, sier Chaudhry, som er svært spent på klagesaken som ligger hos Fylkesmannen.Informasjonssjef i Veritas, Per Wiggo Richardsen, vil ikke diskutere de ulike scenariene som er valgt i rapporten. Men han understreker at det er politikernes oppgave å vurdere hvilken risiko som er akseptabelt.- Vi analyserte situasjonen, men ga ingen anbefalinger, sier han.- Men når dere snakker om en "moderat til liten reduksjon i sikkerheten" lyder det jo som en anbefaling?- Vi kan ta selvkritikk på at vi laget et for kortfattet sammendrag. Men det er ikke vårt ansvar hvis politikerne bare har lest det, sier Richardsen.

 1. Les også

  Knebles i Huseby-saken

 2. Les også

  Her er det målt radon

 3. Les også

  Vil kjøpe militære naturperler

 4. Les også

  Krever omkamp i Huseby- saken

 5. Les også

  Krever svar om ambassadesaken

 6. Les også

  Jurister: Husebyvedtaket ugyldig

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Gigantprosjektet som skal sikre Oslo en drikkevannsreserve, har ført til ny strid om Husebyskogen

 2. OSLOBY

  I fem år blir stranden en byggeplass. Bystyret fikk ikke alternativer.

 3. NORGE

  Ny rapport: Metodene for å vurdere asylsøkeres alder bør bli bedre

 4. VERDEN

  Forskere og politikere ble overrasket over klimamålet: – Selv om det er teknisk mulig, er det ekstremt usannsynlig

 5. SPREK

  Forskning: Slik må du trene for å leve lengst mulig

 6. OSLOBY

  Praktkvartalet har «svært gode forutsetninger» til å bli boliger. Likevel anbefaler kommunen at det skal brukes til skole.