Osloby

Kort og godt steinrik

Han kom til Norge som flyktning og jobbet som renholder for å få endene til å møtes. 16 år senere ser livet helt annerledes ut.

Rasiah R. Leon (42) i huset sitt på Kjelsås som han kjøpte i 2008. Han er utdannet innen kjemi, men har bestandig vært en selger. Som 19-åring startet han som selger i hjemlandet og tjente 100 kroner i måneden, men etter bare et år hadde han blitt salgssjef med 15000-16000 kroner i måneden. Så startet han og en venn for seg selv, og etter to år jobbet det 500 mennesker i selskapet deres. JØRGEN SVARSTAD

 • Jørgen Svarstad

Den automatiske porten åpner seg for oss. Inne i huset på Kjelsås er det stukkatur og søyler, skulpturer, porselen, en forgylt hammock fra India og bar ved svømmebassenget. Fra terrassen er det utsikt over hele Oslo.

Ingen skulle tro at Rasiah R. Leon for 16 år siden kom til Norge som flyktning fra Sri Lanka med to tomme hender. For to uker siden ble skattelistene lagt frem. Mannen bak telefonselskapet Lebara hadde i fjor en skattbar inntekt på 30 millioner kroner. Han hadde den 8. høyeste inntekten i Oslo. Ingen i bydel Nordre Aker tjente mer enn han.

– Det er ikke nok! Når du bruker ti år av livet ditt på en idé, burde du tjent mer, sier Leon ubeskjedent på engelsk til Aften.

Men det har vært en lang vei å gå. På 90-tallet forverret konflikten på Sri Lanka seg. Tamilen Leon hadde eget firma i hjemlandet og søkte om asyl på forretningsreise i Norge. Han bodde på flyktningemottak i Sandnessjøen. Det var en vanskelig periode, forteller han. Han savnet kona og datteren. Så ble han invitert av en venn og flyttet til Bergen, fikk oppholdstillatelse og begynte å jobbe som renholder.

– Jeg hatet det, men jeg hadde ikke noe annet valg. Jeg ville ikke gå på sosialen eller låne penger, men ville jobbe og overleve. Det var bare midlertidig, målet var hele tiden å starte noe selv så jeg kunne få familien min hit, sier han.

Lånte penger til mobilregningen

Familien kom til Norge og han fikk sitt tredje barn i 2001. På dagtid sorterte han reklame på Posten og på kvelden jobbet han i et engelsk telefonkortselskap. Til sønnens dåp kom to landsmenn og kolleger i telekortselskapet fra utlandet. Leon forteller om da han kjørte dem til flyplassen.

– Vi kjørte forbi det store Telenorbygget, og alle så på bygget. Jeg spurte: hvorfor smiler dere? De sa det var fordi bygningen var så stor og fin. Det er fordi noen har lagt mye arbeid i å gjøre en så stor og fin, svarte jeg. Hvorfor kan ikke vi tre starte noe?

Men på flyplassen ble løspratet til en forretningsplan. De skulle selge telefonkort til innvandrere. Leon hadde erfaring med stive ringepriser fra da kona bodde på Sri Lanka.

– Jeg fikk jeg en regning på 50.000 kroner. Jeg måtte ta opp lån for å betale.

Leon solgte telefonkort i Norge, partneren hans i Nederland, mens tredjemann administrerte fra England. De hadde bare småpenger i startkapital, men klarte seg uten lån. Og det gikk fantastisk bra. Bare i Norge omsatte de for 15 millioner.

3000 ansatte

De ekspanderte til flere land og begynte å selge kontantkort. De solgte den norske avdelingen til Network Norway i 2008, ifølge Lebara for «et par hundre millioner kroner», for å satse mer utenlands. Nå er det Lebara-abonnenter i åtte land. I år kommer omsetningen til å være på over 600 millioner euro, forteller Leon. De har 3000 ansatte og 4,6 millioner abonnenter. Men det har vært mye hardt arbeid. Leon har hele tiden jobbet nesten 18 timer om dagen. Han er stort sett bare i Norge i helgene. I 2008 kjøpte han huset sitt på Kjelsås.

– Det er ikke lett å starte opp i et fremmed land, men du må ha mot og du må ha en klar idé om hva du vil. Når jeg starter business føler jeg aldri at jeg er i et fremmed land. Jeg tenker aldri at jeg eller andre er annerledes, men jeg lærer nye ting. Det jeg vil ha gjort, det gjør jeg.

– Hva skal du bruke pengene på?

– Jeg har kjøpt hus, jeg gjør litt veldedighet og jeg betaler mye i skatt. Siden jeg jobber hardt bør jeg ha et komfortabelt liv. Min familie og jeg liker å reise, og minst fire ganger i året tar jeg dem med på ferie.

De tre Lebara-gründerne har overført halvparten av aksjene i selskapet til den veldedige Lebara-stiftelsen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Kom som asylsøker, ble milliardær

 2. ØKONOMI

  Obama tjente 3,7 millioner kroner i fjor

 3. KULTUR

  Gir av overskudd fra bokinntekter til veldige formål

 4. NORGE

  Disse tjente aller mest i 2009

 5. POLITIKK

  6500 flere barn i fattige familier

 6. SPORT

  Styrtrike Start-eiere