Osloby

Rekordmange gifter seg i dag

På en helt vanlig onsdag? Absolutt ikke! I dag er siste trippeldato på nesten 90 år.

Brudeparet Silje Holmen og Knut Dyresen er et av mange par som gifter seg i dag, 12.12.12. Ingar Storfjell

 • Øyvind Bosnes Engen

Det er tydeligvis mange osloborgere som lar seg fascinere av spennende tallkombinasjoner. Dagens dato, 12.12.12, er den siste av de såkalte trippeldatoene på drøyt 88 år. Det var en anledning Oslos brudepar ikke lot slippe unna.

— Trolig norgesrekord

Les også

"Alle" vil gifte seg 12.12.12

I skrivende stund har 50 brudepar meldt seg på for å gifte seg i Tinghuset. Ettersom fristen løp ut etter at avisen gikk i trykken, kan tallet være enda høyere. I alle tilfeller betyr dette at byfogdembetet i dag gjennomfører flere vielser enn på noen tidligere enkeltdag. — Ja, jeg er ganske sikker på at dette er norgesrekord, sier seksjonsleder Reidar Amble Ommundsen ved Oslo byfogdembete.

I tillegg gifter fem par seg i Oslos kirker – ikke et like imponerende tall som 50, men fortsatt uvanlig høyt til å være en onsdag i desember.

88 år til neste gang

Neste anledning til å markere en trippeldato blir 1. januar 2101 (01.01.01). Deretter kommer de triple datoene årlig frem til om nøyaktig hundre år – 12. desember 2112 – da vi igjen kan skrive 12.12.12 i kalenderen.

Forøvrig er 12. desember fødselsdagen til evigaktuelle Edvard Munch, jubileumsaktuelle Thorbjørn Egner og EM-aktuelle Heidi Løke.

En annen dato det er knyttet en viss interesse til i nærmeste fremtid er 21. desember: dagen da verden – ifølge en tvilsom tolkning av en eldgammel mayakalender – skal gå under. Ironisk nok er dette også dagen etter at den siste utgaven av Aften noensinne blir å finne i avishyllene og på dørmattene.

Sist det var et like spennende datotall var det "11.11.11", og avissiden under handler om datoen.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Nå kan du gifte deg i Oslo rådhus – igjen. Karl Tommy og Divina ble de aller første.

 2. OSLOBY

  Neste sommer kan du gifte deg på Norsk Folkemuseum

 3. OSLOBY

  Oslo-byrådet åpner for å overta klimatoppmøtet

 4. OSLOBY

  Klart for giftermål i rådhuset

 5. VITEN

  Slik så det ut i mai i Oslo i fjor

 6. VERDEN

  Underhuset sier ja til nyvalg i Storbritannia 12. desember