Osloby

Nye Deichmanske hovedbibliotek kan stå i fare

Det nye byrådet ber om mer tid til å vurdere kostnadene ved nytt bibliotek i Bjørvika.

Det nye hovedbiblioteket i Bjørvika i Oslo skulle stå ferdig høsten 2016, men er allerede utsatt tre år. Nå står hele prosjektet i fare. Biblioteket er det hvite bygget i midten på skissetegningen. Helt til høyre i bildet ligger Operaen. STATENS VEGVESEN

 • Øystein Aldridge

Det nye byrådet ber om mer tid til å gå gjennom kostnadene ved nytt hovedbibliotek i Bjørvika.

Det kommer frem i Oslo-byrådets budsjett for 2016, som legges frem torsdag.

Dermed kan det planlagte hovedbiblioteket i Bjørvika ende med å bli skrinlagt.

— Dette er et betydelig bygg og jeg håper å være veldig sikker når vi fatter beslutningen om å videreføre prosjektet. Men vi trenger mer tid. Klok av skade i denne byen tror jeg det er greit å gå gjennom alt en gang til, sier Arbeiderpartiets ferske byrådsleder Raymond Johansen.

- Det kommer ikke til å være et hull der

Deichmanske hovedbibliotek skulle stå ferdig høsten 2016, men en forsinkelse på tre år er allerede varslet. Samtidig er det klart at prosjektet sprekker med over en halv milliard kroner, blant annet på grunn av store vannlekkasjer.

På direkte spørsmål om betydningen av et nytt hovedbibliotek i et forholdsvis folketomt Bjørvika på kveldstid, svarer Johansen følgende:

- Det er en svært attraktiv tomt, så det kommer ikke til å være et hull der. Dessuten er det en allerede en opera der fra før, som skaper en del liv og røre. Men jeg lover at vi kommer raskt tilbake med hva vi bestemmer oss for.

Byrådet, som ble dannet av Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne i oktober, sier de vil komme tilbake til saken før bystyret skal behandle budsjettet for 2016 den 16. desember.

 • Mer om Oslo-budsjettet her: Det nye byrådet presenterer budsjettet

Ap stemte selv for Bjørvika

Johansen innrømmer at Deichmanske er en vanskelig sak, ikke minst fordi Ap stemte for utbyggingen da de satt i opposisjon til det borgerlige byrådet i 2013.

- Det legger selvsagt sterke føringer. Dette er ikke et bygg hvor mange i rådhuset har vært veldig imot. Men de overskridelsene som har vært viser at dette er en vanskelig sak, sier han.

Videre sier Johansen at de er veldig opptatt av ansvaret de har overfor Oslos skattebetalere.

- Det er lett i politikken bare å være med på ferden og tenke at noen til slutt betaler regningen. Her er det vi som kommer til å sitte med ansvaret. Det er ingen som er tjent med at vi ikke gjør dette grundig, sier han.

Johansen understreker at prosessen frem mot innstillingen vil pågå i nær kontakt med Deichmanske og utbygger.

Kostbar budsjettsmell bekymrer

Prisen på det nye biblioteket skulle i utgangspunktet være 2,6 milliarder kroner. En konsulentrapport fra i våres viste at prisen kommer til å bikke 3,1 milliarder kroner.

Det bekymrer finansbyråd Robert Steen (Ap). Drifts- og finanskostnadene for Deichmanske og det nye Munchmuseet vil alene være tre ganger høyere enn det Oslo kommune vil få inn i eiendomsskatt fra 2020.

— Jeg konstaterer at det er et veldig sterkt fireårsperspektiv på alt vi gjør og tenker innenfor politikken, og dette er et prosjekt som er ferdig først om fem år. Det er derfor jeg sier at Oslos største utfordring ikke er i denne planperioden, men fra 2020 og fremover. Derfor ønsker vi å sette oss grundig inn i dette sakskomplekset før vi bestemmer oss, sier Steen.

Han innrømmer likevel at budsjettsprekken har vært en utløsende faktor for at det nye byrådet vil bruke litt mer tid før de bestemmer seg.

Høyre er overrasket

Oslos borgerlige byråd, som gikk av etter valget i høst, hadde lagt inn kostnadssprekken i sitt budsjett for 2016.

Tidligere finansbyråd Eirik Lae Solberg (H) er overrasket over at det nye byrådet ber om mer tid.

— Jeg håper de kommer tilbake til dette i løpet av få dager slik at vi får behandlet det som planlagt. Det har vært bred politisk enighet om det nye hovedbiblioteket. Det er et viktig prosjekt for byen, for utviklingen av Bjørvika og ikke minst som en møteplass for Oslos innbyggere, sier Solberg, som nå sitter i bystyret for Høyre.

Biblioteksjef Kristin Danielsen ved Deichmanske sier de nå avventer den endelige innstillingen fra Byrådet i desember.

Tre år forsinket og mye dyrere enn planlagt

Høsten 2014 oppsto det lekkasjer i byggegropen som gjorde arbeidet vanskeligere enn antatt.

Våren 2015 viste en konsulentrapport at biblioteket trolig blir tre år forsinket. Dermed blir det ikke ferdig før i 2019.

Holte Consulting viste samtidig til en kraftig budsjettsprekk på over en halv milliard kroner. Prisen skulle opprinnelig være 2,6 milliarder kroner.

I oktober ble avtalen mellom Oslo kommune og entreprenøren bak Deichmanske hevet.

Mer om det nye hovedbiblioteket i Bjørvika:

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Her legges grunnsteinen for praktbiblioteket i Bjørvika

 2. KRONIKK

  Tre byråd med ulik politisk farge har båret frem nye Deichman. Det forplikter.

 3. OSLOBY

  Isak og Even ble tema da Oslo-politikerne stemte over 67 milliarder kroner

 4. OSLOBY

  Nå er det ingen vei tilbake for nytt Munch-museum

 5. OSLOBY

  Budsjettsprekk på 141 mill., inntil to år forsinket og for liten for landslagsspill

 6. OSLOBY

  Deler av nye Deichman kan bli stengt for publikum