Osloby

Taxisjåfør svindlet kunder og kommunen

Taxisjåføren trikset til seg hele 92.500 kroner ved å misbruke kundenes TT-kort. Nå må han i fengsel for 14 dager.

En av Oslos taxisåfører er nylig dømt for svindel, og må bak lås og slå i 15 dager. Foto: Dag Grundseth

 • Wasim K. Riaz
 • Lene Li Dragland

Eldre og andre som ikke er i stand til å ta kollektivtransport på egen hånd, får et såkalt TT-kort fra kommunen, slik at de kan ta taxi for 50 kroner pr. tur. Resten av regningen havner hos kommunen som betaler et fast beløp til taxiselskapet. Brukerne av TT-kort får som hovedregel tildelt 150 turer i året.

I vinter tok tre innehavere av et slikt TT-kort kontakt med Oslo kommune for å melde ifra at de var belastet for langt flere turer enn det de faktisk hadde kjørt. Da kommunen undersøkte dette, fant de ut at én uærlig sjåfør hadde trukket en håndfull kunder for flere hundre turer i 2013 og 2014. Det skal være snakk om over 300 turer.

Sjåføren ble politianmeldt, og måtte nylig møte i Oslo tingrett som tiltalt. Ifølge tiltalen hadde han forledet kommunen til urettmessig å refundere hele 92.552 kroner til taxiselskapet ved å dra TT-kortene flere ganger.

Innrømmet forholdet

Siden sjåføren tilsto forholdet i retten og har allerede tilbakebetalt beløpet til kommunen, fikk han fire dagers strafferabatt.

Passasjerer som ble rammet har fått turene sine tilbake fra kommunen.

Ifølge dommen foreligger det flere skjerpende momenter i saken. Retten skriver blant annet at «bedrageriet er begått ved siktedes arbeid som taxisjåfør, samt at han har utnyttet en velferdsordning for bevegelseshemmede». Dermed fikk han en ubetinget dom på 14 dager.

Strengere kontroll

Kommunen har jevnlige kontroller av taxiturer som blir betalt med TT-kort, men har på bakgrunn av denne saken økt antall kontroller mot taxinæringen.

— Vi har gått igjennom alle TT-reiser som ble gjennomført med det aktuelle taxiselskapet i denne perioden, og har ikke grunn til å tro at flere TT-brukere er blitt svindlet. Nå har vi fått et verktøy for å plukke ut reiser der TT-kortet er blitt brukt flere ganger, og har økt antall kontroller, sier Hedda Aas, seksjonssjef i Velferdsetaten i Oslo kommune.

— Var det på bakgrunn av denne saken at dere skaffet et slikt verktøy?

— Det var et tiltak som vi så som nødvendig etter denne saken, svarer Aas.

- Følg med

16.000 Oslo-folk har i dag TT-kort. De kjører tilsammen 50.000 turer i en måned der de bruker kortet. Kommunen oppfordrer brukerne til å følge godt med når de gir fra seg kortet.

— Brukerne kan spørre sjåføren om hvor mange turer de har igjen. Det skal også stå på kvitteringen hos noen av selskapene. Uansett bør brukerne følge godt med, råder Aas.

Hun mener det er alvorlig at TT-brukere blir lurt på denne måten.

- TT-kortet er veldig viktig for at brukerne skal komme seg ut. De som har TT-kort er å regne som en svak gruppe. Samtidig er dette svindel av en velferdsgode. Det er det alvorlig hvis noen misbruker ordningen, sier Aas.

 1. Les også

  Skoleskyssen brukte halvannen time - foreldrene fikk ikke beskjed

 2. Les også

  Taxi-svindel i Oslo

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Taxisjåfør kjørte omveier – må tilbakebetale 254.000

 2. OSLOBY

  32 tiltalt for å ha kjørt med falske kjøresedler

 3. OSLOBY

  Taxisjåfør slo til passasjer - må i fengsel

 4. OSLOBY

  Kjørte uten taxilapp i ni måneder - fengslet i 18 dager

 5. OSLOBY

  Mener taxi-mafia hjalp falske sjåfører

 6. OSLOBY

  Oslo sier opp avtale om hjemmetjenester med Aleris etter bekymringsmeldinger