Osloby

Dette kan bli Norges dyreste studenthybler

Studentboligene skal ligge like bak Operaen.

Hyblene skal ligge vegg i vegg med nye Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika. LUND HAGEM ARK./ATELIER OSLO

 • Kjersti Flugstad Eriksen

Sist uke ble det kjent at Olav Thon-gruppen skal bygge og drifte de nye, svært imøtesette, studentboligene i Bjørvika. Likevel er ikke studentene helt fornøyd.

Leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus, Tone Vesterhus, frykter simpelthen at boligene skal bli for dyre for den jevne student.

— Vi synes at det er utrolig synd at dette ikke blir studentboliger som studenter flest har råd til å bo i. Det har vært et politisk uttalt mål, et løfte til studentene fra byrådet. Nå skal en av Norges rikeste menn tjene penger på en ekstremt økonomisk sårbar gruppe, sier Vesterhus.

Bare kjøpesterke

Kommunalt eide HAV Eiendom har solgt halvparten av prosjektet Diagonale til Thon. Diagonale består av leiligheter, næring og parkering, og skal ligge vegg i vegg med det nye hovedbiblioteket. Partene skal bygge, eie og drifte prosjektet sammen.

Utbyggingen av de 15 000 kvadratmeterne med studentboliger er det Thon som skal ta seg av.

— Bare den aller mest kjøpesterke studentgruppen får bo der. Thon er forpliktet til å leie ut til studenter, men han er fortsatt ikke forpliktet til å holde prisene på et nivå som studentene kan leve med, sier Vesterhus. Hun hadde mye heller sett atStudentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) hadde fått oppdraget.

Kunne ikke konkurrere

Administrerende direktør i SiO, Lisbeth Dyrberg, sier premissene for salget gjorde det vanskelig for dem å være med i konkurransen.

— Dette er jo en veldig spesiell tomt, og utfordringene for oss er at tilleggsdimensjonene, næring, kontor og parkering, er ikke en del av vårt kjerneområde. Det er også en økonomisk risiko her, som en studentsamskipnad ikke bør ta, sier Dyrberg.

SiO har likevel vært med i prosessen, uten å være en del av den helt ordinære anbudsprosessen

— Vi har hele tiden sagt at vi er interessert i at det blir flere studentboliger, men at vårt hovedanliggende er å være medpartner. Vi mener at vi har erfaring med utvikling og ikke minst drift av studentboliger, sier Dyrberg.

— Som samskipnad har vi de aller beste forutsetninger for å kontrollere den faktiske studentstatusen. Og hos oss er det studentene som bestemmer hvordan man skal prioritere mellom alle dem som søker, sier hun.

- Markedet bestemmer

Ole-Christian Hallerud, eiendomsdirektør i Olav Thon-gruppen, kan ikke si noe om hva månedlig leie blir for Bjørvika-hyblene.

— Det er helt umulig å si noe om foreløpig. Det er markedet som kommer til å bestemme prisen. Og dette står jo ikke ferdig før i 2016-17, sier Hallerud.

Han frykter ikke at Thon-gruppen mangler rutiner for å sjekke studentstatus på leietagerne.

— Det er jo noe vi må lage rutiner på, sier Hallerud.

Diagonale-prosjektet er tegnet av arkitektkontoret Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo. Det er en del av vinnerprosjektet av Deichman-aksen konkurransen, som også inkluderte plassering av det nye Deichmanske hovedbiblioteket.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Gir opp å selge 149 nye leiligheter på Storo

 2. NORGE

  Olav Thon utsetter husleie for butikker og restauranter

 3. POLITIKK

  SV vil ta i bruk nødparagraf for å redde bedrifter

 4. NORGE

  Olav Thon mener Nordkapp-platået bør være gratis for turister

 5. OSLOBY

  Dette må du passe på om du skal leie ut leiligheten

 6. OSLOBY

  Bygger boliger i Bjørvika spesielt for «kultureliten»