Osloby

Kan takke personstemmer for bystyreplassen

Hassan Nawaz (21) og Awais Aslam (27) var begge langt nede på valglisten for hvert sitt parti. Personstemmene avgjorde alt.

Fra venstre: Hassan Nawaz (H) og Awais Aslam (Ap) fikk så mange personstemmer at de rykket opp og inn i bystyret. Foto: Olav Olsen

 • Caroline Enge

– Responsen har vært helt ... jeg er helt målløs, sier Awais Aslam (Ap) om de 2144 personstemmene han fikk i årets lokalvalg i Oslo. I tillegg fikk han 191 slengere.

Aslam, som til vanlig sitter i bydelsutvalget på Stovner for Arbeiderpartiet, stilte som bystyrekandidat for første gang i år.

Han regnet i beste fall med å bli vararepresentant. Men da han rykket opp til 12. plass på listen, holdt det akkurat til å bli en av Aps 12 bystyrerepresentanter.

– Det hadde jeg ikke forventet i det hele tatt. Det er veldig hyggelig, for det skal ganske mye til at folk setter kryss. Jeg har fått stor støtte fra lokalbefolkningen her på Stovner, det setter jeg veldig stor pris på, sier Aslam.

 • Les også: MDGs Lan Marie Berg fikk klart flest personstemmer i Oslo-valget

Awais Aslam representerer Arbeiderpartiet i bydelsutvalget på Stovner, hvor han har vokst opp. Her sitter han i møte mellom Bjørn Hallme og Kumarasamy Athithan. Foto: Olav Olsen

Flest personstemmer til Lan Marie Berg

I lokalvalget kan personstemmene ha avgjørende betydning for hvem som til slutt får representere sitt parti i bystyret. Det er gjerne de mest kjente politikerne som får flest personstemmer, for eksempel fikk MDGs Lan Marie Berg 17.044 personstemmer i år.

Men det kan også nytte å mobilisere venner og kjente i lokalmiljøet.

Denne oversikten fra Oslo kommune viser hvor mange personstemmer hver politiker har fått.

I tillegg til personstemmer, altså at man setter et kryss på stemmeseddelen ved navnet til kandidatene man vil gi litt ekstra støtte, kan man også gi en stemme til en kandidat fra et annet parti – en såkalt slenger.

Slik gikk det for eksempel til at Johan Golden, som motvillig er oppført på partiet Alliansens liste i Oslo, fikk førsteplassen foran leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen.

– Hektisk valgkamp

Hassan Nawaz stilte også som bystyrekandidat for første gang i år.

Han startet på en beskjeden 37. plass på valglisten. Men takket være 1022 personstemmer fra Høyre-velgerne, i tillegg til 517 slengere fra andre, fikk han til slutt 11.-plassen.

Dermed er han inne i bystyret med god margin, der Høyre fikk tilsammen 15 representanter etter valget.

– Man vet jo aldri. Det har vært en hektisk valgkamp, men jeg har jobbet mye med det her, både valgkampen for Oslo Høyre, Oslo Unge Høyre og min egen kampanje på kveldstid, sier Hassan Nawaz.

21-åringen har vært aktiv i Unge Høyre siden 2014 og er første nestleder for ungdomspartiet i Oslo.

Hassan Nawaz fra Smestad i Oslo er blant de yngste bystyrerepresentantene. Foto: Olav Olsen

For å få alle de ekstra stemmene, har han jobbet målrettet med å være synlig i sosiale medier. Som Unge Høyre-nestleder har han også deltatt i flere skoledebatter rundt i byen.

Men det viktigste er å møte velgerne der de er og snakke om egen politikk, mener Nawaz. Nå er han blant de yngste bystyrerepresentantene i byen. Han lover å bekjempe ulikhet i Oslo og prioritere klima, sammen med Høyres fanesak fritt skolevalg.

– Nå er vi fire representanter på 21, og sammen vil vi jobbe for ungdomssaker. Vi ser blant annet alle de unge som streiker for klimaet. Jeg tror Oslo har godt av flere unge stemmer i politikken.

Les også

Jonas Andersen Sayed (21) blir tidenes yngste ordfører

Vil vise frem Groruddalen

Awais Aslam trekker også frem det å møte velgerne som den viktigste måten å få flere personstemmer på.

– Jeg er på Instagram og Snapchat, der jeg legger ut mine meninger. Og mange kjenner meg her fra Stovner. Men aller mest er jeg ute og snakker veldig mye med folk.

Aslam kom inn i politikken for ti år siden, og ble raskt leder i Stovner AUF. Den gangen var det et skikkelig ungdomstilbud som var den største kampsaken. Det engasjementet tar han med seg inn i bystyret.

– En av sakene jeg virkelig brenner for er skolepolitikken. Barn og unge er Oslos fremtid og må få mulighet til å lykkes uavhengig av bakgrunn og hvor de kommer fra. Det er spesielt viktig her hvor jeg kommer fra, og jeg vil vise Oslo hva Groruddalen har å by på.

– Mange sier at politikken ikke har noe å si, men jeg vil vise at hvis man engasjerer seg, så kan det skje mye.

Les mer om

 1. Lokalvalg 2019
 2. Politikk
 3. Oslo
 4. Groruddalen
 5. Unge Høyre
 6. AUF
 7. Bystyret

Lokalvalg 2019

 1. ØKONOMI

  E24 og Schibsted varsler storsatsing på næringslivs­journalistikk

 2. POLITIKK

  Fire år senere: Slik har det gått med over 100 løfter byrådet kom med til alle i Oslo

 3. POLITIKK

  Grimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja-rykter

 4. DEBATT

  Nå fylles norske rådhus av forventningsfulle folkevalgte. Dessverre vil mange bli skuffet.

 5. POLITIKK

  Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk

 6. KOMMENTAR

  Selv om MDG er blitt mektigere, finnes det grenser for hva de kan bestemme