Osloby

Gjennom vær og vind på Rallarvegen

 • Birgitte B. Lygre

Ekteparet Cornelius Hamm og Carola Hamm fra Tyskland har syklet rundt i landet i to uker. Nå er de på vei mot Gardermoen, som er siste stopp på Norgesferien. Marie Havnen

 • Hadde vi visst at det kom til å bli så ille, hadde vi aldri lagt ut på turen, sier familien Lysaker.

— Vi burde lyttet til erfarne fjellfolk, sier Helge Lysaker.

Gradestokken på Finse stasjon viser seks grader, værmeldingene varsler svak kuling og regn. Det er med andre ord ikke mye som innbyr til en seks timer lang sykkeltur på en gruslagt og steinete anleggsvei på høyfjellet.

For et døgn siden satte Helge Lysaker og kona Kari seg på sykkelen på Haugastøl sammen med barnebarna Alvilde og Tomine Lysaker Sanden. Rallarvegen skulle prøves, og første etappe mot Finse skulle unnagjøres på noen timer. De ble advart mot det dårlige været, men valgte å trosse rådene.

Tomine Lysaker Sanden (fra v.), Alvilde Lysaker Sanden, Helge Lysaker og Kari Lysaker trosset stormen og måtte spasere store deler av turen på grunn av vinden. Marie Havnen

— Vi måtte trille syklene store deler av veien fordi det blåste sånn. Vi visste ikke engang hvor vi var. Etterpå fikk vi høre at det hadde vært liten storm, sier bestemor Kari.Følget brukte 6,5 time på en tur som normalt tar under halvparten av tiden.

- Vi skjønte ikke hvor ille det var før vi var på vei. Hadde vi visst at det kom til å bli så ille, hadde vi aldri lagt ut på turen, sier de.

En ringerunde til de mest populære turistmålene i fjellet avslører at dårlig vær sjelden stopper turistene i fjellheimen. Ferietid og langsiktig planlegging gjør at mange bestemmer seg for å gjennomføre uansett vær.

Kort sesong

Bjørn Kaupang ved Rallarvegen sykkelutleie mener man må regne med dårlig vær i fjellet.

— Hvis man forventer at det skal være sol og vindstille blir det veldig få dager man kan sykle i løpet av en sesong, sier Kaupang.

Etter ca. 3,5 mil på Rallarvegen når man rutens høyeste punkt på 1343 moh. ved Fagervatn. Marie Havnen

Mannen som er oppvokst på Haugastøl mener folk stort sett er flinke til å kle seg godt og vurdere værforholdene. — Det som er fint med Rallarvegen er at det er flere togstopp på ruten, slik at man kan avbryte turen flere steder underveis dersom man ønsker det, sier Kaupang.

Årlig besøker rundt 20.000 syklister Rallarvegen, en strekning fra Haugastøl til Flåm som følger Bergensbanen. Fortsatt er det flest nordmenn som tar turen, men de siste årene har flere og flere utenlandske turister strømmet til.

Sykkelturen til Alexey Maximov, Galina Levdik, Pavel Levdik og Vladimir Levdik fra Russland ble ikke helt slik de hadde drømt om. Marie Havnen

For russerne Alexey Maximov, Galina Levdik, Pavel Levdik og Vladimir Levdik ble møtet med norsk høyfjell en fuktig og kald opplevelse. Iført dongeribukser og regnponchoer sliter de seg over snøfonner og steinete grusveier på veien fra Finse til Flåm.— Vi har drømt om dette lenge nå, og betalt masse penger for det, og så blir det sånn som dette, sier Galina Levdik og peker opp mot himmelen. Tåken ligger tett nedover regntungt landskap, men ikke alle er like misfornøyde.

Sykler i to uker

Det tyske ekteparet Cornelius og Carola Hamm sykler Rallarvegen motsatt vei av de fleste, oppover de bratte bakkene fra Flåm. På sin svarte tandemsykkel har de vært rullende turister i Norge i to uker. På Sognefjellet møtte de turens hittil største utfordring.

- Det var fem grader, sterk vind og regn. Det er det vanskeligste vi har opplevd på turen, sier de før de vender styret østover mot siste stopp på Gardermoen.

Les også

En sommernatt måtte seks turister sove i denne båten

En kald vår og sen sesongåpning til tross, fjellfolket opplever gode tider. Både nordmenn og turister sørger for at kurven peker oppover i fjellheimen.Preikestolen forventer rekordhøye besøkstall i år, og spår at de allerede i helgen vi passere 100.000-grensen. Mye tyder på at det for første gang vil gå over 200.000 gjester til Preikestolen i år.

Daglig leder i Stiftelsen Preikestolen, Audun Rake antar at rundt 80 prosent av dem som besøker fjellplatået ved Lysefjorden er utenlandske turister.

— Preikestolen har et navn internasjonalt som gjør at dette er et sted de vil dra. I tillegg har vi fått til et velsmurt opplegg der gjester på cruiseskip i Stavanger kommer seg opp til Preikestolen, sier Rake.

- Går uansett

Hans inntrykk er at svært få snur når de først har lagt ut på tur.

- Noen går 100 meter og snur, men det er ikke mange.

Les også

Rallarvegen blir digital

Samme inntrykk har Tom Enning, daglig leder Gjendesheim turisthytte ved foten av Besseggen. — Vi kan komme med tips og forslag dersom det er dårlig vær, men de fleste som har innstilt seg på å gå Besseggen går uansett, sier Enning.

På Fargernut Fjellstove like etter Rallarvegens høyeste punkt på 1343 moh. har besteforeldre og barnebarn en velfortjent pause fra sykkelsete. Gårsdagens stormfulle opplevelse er glemt, i dag gjenstår kun en kort etappe videre til Hallingskeid.

— I dag er vi veldig fornøyde, og har gledet oss til vaflene på halvveien. Og vi har syklet her en gang tidligere, så vi vet hvor fint det kan være, sier Kari Lysaker.

Relevante artikler

 1. SPREK

  Norges ti mest populære fjellturer: Slik passer de for barn

 2. NORGE

  NSB skal ikke lenger ha ansatte på Norges mest værharde stasjon

 3. SPREK

  Her er Norges ti mest populære fjellturer

 4. OSLOBY

  Legger bort miljøfartsgrenseskilt - nå skal veiene i stedet vaskes

 5. OSLOBY

  Glatt på småveiene - kjør forsiktig

 6. OSLOBY

  Hauskvartalet solgt - kommunen beholder Hausmania