Osloby

Historien om Nedre Foss er en berg-og-dalbane av endringer

Oslohistoriker Leif Gjerland gir deg historien bak den brannherjede prakteiendommen.

I 1880 malte den da 16 år gamle Edvard Munch en akvarell av «Grünerhaven» mot Telthusbakken. Motivet må ha vært en rest av havens damanlegg, siden han kalte bildet «Bjerketrærne ved dammen». Edvard Munch / Oslo Museum

 • Byhistoriker
 • Leif Gjerland
  Historieformidler

Denne artikkelen ble først publisert i Aftenposten 22. september

Tidligere i høst ble det første symbolske spadetaket tatt på grussletta på det som skal bli Nedre Foss park; den tidligere «Kongens Mølle» skal nok en gang få nytt liv.

Planene er klare: Om to år skal det gamle øde mølleområdet ha blitt konsertarena, lekepark og et stort plantefelt med stauder. Men det er langt fra første gang området har gjennomgått en fullstendig forvandling, for historien om Nedre Foss er en berg-og-dalbane av endringer.

Les siste nytt om brannen i den historiske bygningen:

Les også

Nedre Foss gård totalskadet etter brann

Omtalt allerede i 1220

I middelalderen eide Hovedøyaklosteret Nedre Foss-gården; allerede i 1220 ble den omtalt som en kvern som tilhørte Cisterciensernes orden.

Siden Akerselva var farbar opp hit, kunne korn fraktes opp til mølla med båt.

I 1537 kom så reformasjonen, og kongemakten sikret seg alt kirke— og klostergods. Så også gården med den lønnsomme mølledriften på Nedre Foss, som derved fikk tilnavnet «Kongens Mølle».

Foreløpig er det ødeland med lettere anleggskaos her, men om to år blir den nye restauranten i familien Grüners vakre gamle bygning fra 1803 liggende inne i den nye Nedre Foss-parken. Leif Gjerland

 • Visste du at Grønland en gang var så belastet at byens myndigheter satte fyr på den? Les historien om «Christianias syndige nabo»

Ga navnet til Grünerløkka

I 1672 solgte kong Christian V den store Nedre Foss-gården til sin myntmester, Friedrich Grüner. Det ga navnet Grünerløkka.

Utover på 1700-tallet anla familien Grüner en prakthage med stier og alléer. De fikk laget en liten øy ute i elva og laget til en dam der de satte opp et lysthus. Når vi så føyer til en dyrehage med gjess, kalkuner og til og med påfugl, er det lett å forstå at «Grünerhaven» var et eksotisk innslag i Christianias omegn.

Den staslige gårdsbygningen fra 1803 økte verdigheten ytterligere.

Stengte seg inne bak plankegjerde

Men fra midten på 1800-tallet ble Grünerløkka et så tungt utbygget arbeiderstrøk at familien Grüner valgte å stenge hagen inne bak et langt, høyt og tett plankegjerde.

Deretter begynte den eksotisk vakre hagen å forfalle. I 1938 overtok så kommunen, og omskapte i datidens ekte sosialdemokratisk ånd den avstengte hagen til en åpen park og en ballbane med tilgang for alle.

På 1980-tallet kom truende planer om tung park-nedbygging til hotell, kontor og boliger, før den i 1990 ble verdsatt inn som en del av Akerselva miljøpark.

Der hvor Grünerhagen ballplass ligger i dag, lå viktige deler av den spennende og noble «Grünerhaven», anlagt på slutten av 1700-tallet. Leif Gjerland

Lenge var den et innholdsløst ledd i miljøparkens gangveikjede langs Akerselva, men med den kommende parken kan Nedre Foss endelig få tilbake litt av den innholdsrike glansen fra 1700-tallet. Les Aftenpostens store intervju med eier Nevzat Arikan før Nedre Foss gård åpnet:

Les også

Flyktet fra Tyrkia - nå er han Oslos ukjente restaurantkonge

Les også:

 1. Les også

  Derfor kunne Thorvald Meyer selge tomter med 40 ganger fortjeneste

 2. Les også

  Byrådslederen: - Leit med brann. Kulturverdier for hele byen

 3. Les også

  Grünerløkkas eldste bygning i full fyr

 4. Les også

  Nedre Foss gård brenner på Grünerløkka

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Oslo før: Byens aller eldste ur-navn

 2. OSLOBY

  Akerselva: Fra søppelplass til idyll

 3. OSLOBY

  Hva er historien bak dette huset på Sandaker? Leserne har mange spørsmål.

 4. OSLOBY

  Oslo før: Hva er historien bak Oslos eldste stående bygning?

 5. OSLOBY

  Gatelangs i Thorvald Meyers gate: Fra Sagene til Nybrua

 6. OSLOBY

  Glede over at Nedre Foss gård er gjenreist etter brannen