Osloby

Ja-flertall i Høyre gir OL-optimistene håp

Høyres parlamentarisk leder Trond Helleland forventer at Regjeringen følger opp med et OL-ja, dersom et tydelig flertall i stortingsgruppen støtter en søknad i høst.

Dersom Høyres stortingsgruppe går i mot et OL i Oslo, vil det bli politisk umulig for Statsminister Erna Solberg (H) å anbefale en statsgaranti. Med flertall i Høyre, lever OL-drømmen imidlertid for de som ønsker at Norge igjen skal arrangere vinterlekene. Åserud, Lise

 • Solveig Ruud
 • Karen Tjernshaugen
 • Eirik H. Winsnes
 • Lars Molteberg Glomnes

— Dette var oppmuntrende og gode nyheter for oss. Det er nå det avgjøres, sier OL-direktør Eli Grimsby.

Hun oversvømmes ikke akkurat av gode nyheter i en tid hvor et negativt folk og en polarisert debatt tilsynelatende har gjort et OL i Oslo stadig mer usannsynlig.

I den gruppen som trolig kan sette den endelige spikeren i OL-kisten, Høyres stortingsgruppe, er imidlertid flertallet fortsatt positive til at Norge tar på seg å arrangere vinterlekene i 2022.

Les også:

Les også

SV om OL-kutt: - Desperat, useriøs gimmick

Flertall støtter OL

Aftenposten har vært i kontakt med 47 av Høyres 48 representanter på Stortinget:

 • 26 representanter sier de i utgangspunktet er positive til OL.
 • 10 sier de ligger an til å si nei.
 • 11 sier de avventer regjeringens forslag og behandlingen i Stortinget.
  Stortingspresident Olemic Thommessen, som ikke besvarte Aftenpostens henvendelser tirsdag, har tidligere uttrykt støtte til et Oslo-OL.

— Tallene bekrefter det jeg har visst, at et ganske stort flertall i stortingsgruppen er positive til at Norge skal søke, samtidig som en del sitter på gjerdet. Det alle har sagt, er at de vil ha mer kjøtt på benet, sier parlamentarisk leder Trond Helleland i Høyre til Aftenposten.

Han er i utgangspunktet selv positiv, men vil ta en vurdering basert de siste tilgjengelige kostnadstallene når den tid kommer.

Høyre avgjør

Hva Erna Solbergs stortingskolleger mener om saken blir helt avgjørende i høst, når Regjeringen skal komme med sitt ja eller nei til en statsgaranti på et betydelig antall milliarder. De endelige kostnadsanslagene er ennå ikke klare.

— Regjeringen er i en spesiell situasjon, fordi Frp så tydelig er imot. Hvis det blir en veldig delt gruppe i Høyre, vil regjeringsfraksjonen vår stå friere. Hvis det blir et entydig råd fra et stort flertall, forventer jeg at vår regjeringsfraksjon følger rådene, sier Helleland som påpeker at både de som er positive og de som er negative i gruppen ønsker mer informasjon ogvil studere kostnadene nøye, sier Trond Helleland.

100 prosent for

- Jeg håper og tror vi får støtte for en statsgaranti i Stortinget. Alle positive signaler fra beslutningstagerne er positivt for oss, sier OL-direktør Grimsby.

Idrettspresident Inge Andersen og OL-direktør Eli Grimsby nekter å gi opp OL-drømmen. Jean-christophe Bott

Linda Cathrine Helleland er Høyre-representant fra Sør-Trøndelag og har ledet Høyres idrettspolitiske utvalg. Hun er blant dem som er tydeligst positiv til OL-søknaden.— Jeg er 100 prosent for OL i Oslo. Som en av de fremste vintersportsnasjonene bør vi innimellom ta på oss å arrangere mesterskap. Vi har sagt i Sundvolden-plattformen at vi vil ta på oss å arrangere store mesterskap i Norge, og dette føler jeg meg forpliktet av, sier Helleland til Aftenposten.

Les også:

Les også

Ingen kontroll over OL-kostnadene

Venter på Regjeringen

Andre sier de er så negative at det uansett skal mye til for å omvende dem:

— Det eneste som kan påvirke mitt standpunkt er regjeringens anbefaling. Jeg er veldig skeptisk til IOC som organisasjon og har ikke sett tegn til at Norge er i stand til å endre IOC. Det finnes bedre måter å bruke de pengene på, sier Frank Bakke-Jensen fra Finnmark.

På nei-siden står også blant andre Michael Tetzschner, Arve Kambe og Ingjerd Schou.

- Jeg er svært skeptisk til den formen for OL som IOC så langt har lagt opp til. I dag konkurrerer land om å få slippe å arrangere OL. Man må ned på en helt annen pengebruk og få et helt annet fokus på gjenbruk av anlegg og måtehold, sier Schou.

For endelig gjennomslag er OL-tilhengerne i Høyre avhengige av støtte fra Arbeiderpartiet, som ennå ikke har tatt stilling til spørsmålet. I Ap vil de ikke si noe om sitt syn før regjeringen har lagt frem de endelige anslagene for OL-kostnadene for Stortinget.

 1. Les også

  Derfor åpner Oslo for «billig-OL»

 2. Les også

  - Jeg ser at det er gode argumenter mot OL

Relevante artikler

 1. SPORT

  Slik avgjøres slaget om Oslo-OL

 2. SPORT

  Det blir ikke OL i Oslo i 2022

 3. SPORT

  Solid OL-flertall i Høyre

 4. POLITIKK

  Helleland sterkeste kandidat som ny stortingspresident

 5. POLITIKK

  – Støre skal ikke dirigere hvem som skal være minister

 6. SPORT

  Høyre-topper lover OL-nei om pampekravene ikke droppes