Osloby

Brezjnev, Hitler og Gustavsen i voks i «sosialistisk skrekk-kabinett»

Øystein Stray Spetalen skal lage vokskopier av røde og brune sosialister.

Finn Gustavsen (f.v), Adolf Hitler og Heinrich Himmler får alle sin plass i Øystein Strays Spetalens sosialistiske skrekk-kabinett.

 • Lars Martin Gimse

Investor og milliardær Øystein Stray Spetalen er godt i gang med arbeidet med et antisosialistisk museum på Bygdøy i Oslo, skriver Kapital.

— Vi jobber med museét og bygger sten på sten. Nå holder vi på å laget et «skrekk-kabinett» i kjelleren av brune og røde sosialister, sier Spetalen.

Hitler og Himmler

Ifølge investoren er det Sovjetunionens leder fra 1964 - 1982, Leonid Bresjnev, som skal få «æren» av å være den største voksfiguren i kabinettet. Ved sin side får han den norske sosialisten Finn Gustavsen. Gustavsen var en sentral skikkelse på den norske venstresiden på 60- og 70-tallet og en av grunnleggerne av Sosialitisk Folkeparti, forløperen til partiet vi i dag kjenner som SV.

Spetalen mener også at fremtredende nazister fortjener en plass i et «sosialistisk skrekk-kabinett». Derfor har skal også Adolf Hitler og Heinrich Himmler få plass i kjelleren.

Voksfigurene er kun en del av museet Spetalen skal bygge opp, der han har som mål, ved hjelp av bilder, bøker og video, å formidle hvordan sosialismen, kommunismen og autoriteter i samfunnet har foregrepet seg på enkeltmennesker.

Lages i Øst-Europa og Asia

Og i en kjeller på Bygdøy skal altså voksfigurene, som skal lages i Øst-Europa og Asia, stå.

— Der skal de besøkende utstyres med lommelykt, slik at de kan lyse rundt på røde og brun sosialister og lese om hva de ulike sosialistene lovet og hva de faktisk gjorde mot folk, sier Spetalen.

Milliardæren omtaler museét som et «morsomt hobbyprosjekt», men har ikke noen plan for når museét kan åpnes.

— Det avhenger av hvor mye tid og energi jeg har til å holde på med dette innimellom.

Planene klare

Spetalen har slitt lenge med å få gjennomslag for utbyggingsplanene sine i Bygdøynesveien 33-35, men det ser nå ut til at Oslo kommune og Spetalen har kommet til en enighet. Ifølge Kapital går det nye planforslaget blant annet ut på at investoren går med på å anlegge kyststi på deler av eiendommen og stille 100 parkeringsplasser til disposisjon for museene på Bygdøy.

Byantikvaren er ikke fornøyd med planene, men det bekymrer ikke Spetalens rådgiver Hans-Jacob Hansen i selskapet Hans-Jacob Hansen Rådgivning.

— Byantikvaren har bare rådgivende myndighet i kommunale saker. Vi tror likevel at dette går igjennom politisk, fordi det er lagt opp til både 100 parkeringsplasser og en kyststi, som selv Høyre har vært opptatt av, sier Hansen.

Øystein Stray Spetalen Karlsen, Anette

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Slik er formuesskatten for 12 av Norges milliardærer

 2. OSLOBY

  Se, hun løper!

 3. OSLOBY

  Fabian Stang: - Jeg ville endt opp i bare skjorta

 4. OSLOBY

  - I den grad det er et reservesystem der, så funket ikke dette

 5. OSLOBY

  Oslo kommune kan ha somlet bort penger til idrettshaller

 6. OSLOBY

  Se, så like kartene er