Hvis Stortinget ble valgt av elevene på Kuben vgs, ville det ikke vært snakk om noen krise for Arbeiderpartiet. Her stemte hele 44 prosent på Ap ved skolevalget i 2015.

Tilsammen fikk Ap, Rødt (23 prosent) og SV (6 prosent) tre av fire stemmer ved den store yrkesskolen på Økern, øst i Oslo, hvor mange av elevene har innvandrerbakgrunn. Lite tyder på at det blir noe annerledes i år.

Ikke på hjemmebane

Johan Hertzberg (23) skal i cirka ti skoledebatter for Fremskrittspartiets ungdom (FpU) dette valget. Han er fullt klar over at han ikke er på hjemmebane på Økern.

Johan Hertzberg fra FpU er ikke så mange år eldre enn elevene på Kuben. Selv drevne debattanter kjenner på nervene før skoledebatter.
Rolf Øhman

– Jeg kjenner på nervene. Det er en rød skole. Men jeg gleder meg også, er kommentarens hans til Aftenposten før han entrer auditoriet hvor flere hundre elever venter.

– Flere av de andre er dyktige, og det blir en tøff debatt. Men det er givende, og det er med på å styrke demokratiet, legger han til.

Kamp om å være fra østkanten

Allerede fra start kniver debattantene om å overbevise elevene om at de - i likhet med mange av elevene - har den riktige østkantbakgrunnen.

AUF-er Fawzi Warsame fra Sagene får suverent størst applaus når deltagerne presenterer seg. I valgkampen for to år siden - da han bare var 16 år gammel - feide han inn og gjorde nærmest rent bord i debattene på flere Oslo-skoler.
Rolf Øhman

Mehmet Inan fra Unge Høyre åpner med å ønske AUF og FpU velkommen til østkanten. Fawzi Warzame fra AUF velger samme grep.

– AUF er for dem som ikke bare har surfet gjennom livet med en sølvskje i ræva, fortsetter 18-åringen.

Kaster penn for fattigdomsløfte

Siden 2009 har Unge Høyre ved hvert eneste skolevalg minnet de rødgrønne partiene på at de skulle avskaffe fattigdom da de satt i regjering. Det skulle skje med et pennestrøk, ifølge enkelte, og Mehmet Inan i Unge Høyre har pennen klar.

– Her har dere en penn. Sett i gang! Roper han, og hiver en penn i retning AUF-eren.

Warsame svarer med å holde opp et krøllete A3-ark, som bærer preg av å ha blitt brukt flere ganger før. «Jeg har allerede en penn!» står det på arket.

Mehmet Inan i Unge Høyre har med seg flere rekvisitter i debatten: utskrifter av artikler, et bilde av samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) og et norsk pass.
Rolf Øhman

Asylmottak i Afrika

Unge Høyre-gutten har ikke bare med seg penner. Han har skrevet ut en bunke artikler fra ulike nettaviser i A3-format, stort nok til at elevene kan se det.

I overskriften til ABC Nyheter står det at Ap vil vurdere å opprette asylmottak i Afrika (to dager senere presiseres det i Dagbladet at det ikke er noe Ap vil gå inn for. Det nevner han ikke).

Fraværsgrensen

Et av temaene som blir mest diskutert, er den nye og omstridte fraværsgrensen i videregående skole, som Høyre har innført i regjering.

– Legekontorene blir nedrent av småsyke elever, sier Daniel Charles Hextall i Sosialistisk Ungdom, SVs ungdomsorganisasjon - og får applaus.

– SV, du chatter bare luft! svarer Inan i Unge Høyre.

Han viser til at fraværet er gått dramatisk ned.

– Jeg er for fraværsgrensen. Men i motsetning til AUF har jeg baller nok til å si at jeg er for, sier Inan - og viser frem en artikkel hvor det står at Ap, ja de er for fraværsgrensen. Partiets unge politikere er ikke så glade i på prate om akkurat det.

Går til angrep på AUF

Hextall i SU velger et klassisk skoledebatt-grep: Han ber alle i salen som er imot, fraværsgrensen rekke hånden i været. Så godt som alle elevene gjør det.

Det gjelder å få publikum med seg i skoledebattene. Det er mye tant og fjas - men samtidig et to timer langt direkte møte med politikk, hvor frontene er klare og politikerne ikke kan hjemme seg vekk bak floskler og fine ord.
Rolf Øhman

Hertzberg i FPU får ordet, og sier at selv om de er for fraværsgrensen, vil partiet gjøre endringer, blant annet la helsesøstre skrive ut gyldig fravær.

– Vi stemte for fraværsregler ... begynner Warsame i AUF, men blir avbrutt av rop fra publikum.

– Jeg er ikke enig med Høyre og Frp om mye, men de står i alle fall for politikken sin, sier Linn-Elise Øhn Mehlen Rød Ungdom.

Hun krever en unnskyldning fra AUF. Den får hun ikke.

Omdiskutert minister

Selv om debatten fant sted før innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) mye omtalte tur til Sverige, er Listhaug den som får aller mest oppmerksomhet også her.

Ministeren er ikke populær blant elevene på Kuben.

– Med Sylvi i regjering rømmer ett barn fra asylmottak hver uke, sier Warsame i AUF - til stor applaus.

Ole Kristian Sandvik i Unge Venstre ber AUF nevne ett forslag fra Listhaug som Arbeiderpartiet ikke har støttet, men Warsame i AUF får ikke ordet. I stedet har FpU-eren det.

Vil legalisere hasj

Hertzberg i FpU påpeker at antallet flyktninger (altså ikke asylsøkere) som tas imot i Norge, nå er tredoblet.

– På alle andre skoler enn østkanten skryter han av hvor mange de kaster ut! Dette er sykt flaut, sier Mehlen i Rød Ungdom.

Linn-Elise Øhn Mehlen fra Rød Ungdom påpeker at hjertet ligger på venstresiden. For de fleste av elvene er det antagelig første gang de hører vitsen - men den er blitt brukt av ungdomspolitikere på venstresiden i flere tiår.
Rolf Øhman

– Slutt å jug! Aldri før har vi hjulpet så mange, og flere er ute i arbeid, parerer Hertzberg.

– Dette må bli et valg om Sylvi Listhaug. Kast Frp ut av regjering, roper Rauand Ismail i Grønn Ungdom.

Han får applaus - også fra Unge Høyre.

– Nå er jeg lei av innvandring. Jeg skal si dere en ting: Jeg vil legalisere hasj. Nå! Hvem som helst kan kjøpe hasj når som helst allerede, prøver Sandvik i Unge Venstre seg på.

Men Grønn Ungdom drar debatten tilbake til Listhaug.

– Er det greit at vi har en innvandringsminister som går på Pokémon-jakt etter innvandrere?

Debatten er over, siste replikk utvekslet og sukkertøyet fra partiene spist opp.
Rolf Øhman

– Frisk debatt

– Det var en interessant og god debatt, frisk og med temperatur, sier Johan Hertzberg i Fpu til Aftenposten etter debatten.

– Dette er en rød skole, men jeg føler at de borgerlige ble tatt bedre imot. Det var en god oppførsel i panelet og blant publikum.

Eller som en av deltagerne i forbifarten sier til Aftenposten på vei ut:

– Jeg er glad det ikke er noen som faktasjekker dette.