Osloby

Oslo vil gi støtte til private solceller

Miljøbyråden lover at det snart skal bli mulig å få økonomisk støtte til kjøp av solcelleanlegg.

Oslo kommune har støtteording for husstander som installerer alternative energitiltak i boligene sine. Solcelle har ikke vært en del av ordningen, men skal innlemmes. Trond Arvid Røsvik installerte solcelleanlegg i huset sitt i 2012. Foto: Rolf Øhman

 • Astrid Løken
  journalist

Klima— og Energifondet til Oslo kommune, som ble opprettet for 30 år siden, har som mål å få folk til å gå over til fornybar energi. I dag kan man få tilskudd til varmepumpe, solvarme (solfanger), bioenergi eller fjernvarme. Men solcelle står ikke på listen.

Les også:

Les også

Produserer halve strøm-forbruket på eget tak

— Vi jobber med å revidere støtteordningen vår. Og vi har tenkt å gjøre det mulig å søke om økonomisk støtte til solcelleanlegg. Kommunens fond ble opprettet lenge før Staten opprettet sine støtteordninger (Enova, red.anm.).

- For oss har det vært viktig å være i forkant og ha en pådriverrolle overfor Staten når det gjelder støtteordninger til Enøktiltak. Så jeg mener at et viktig bidrag fra Oslo kommunes side for å videreutvikle statens støtteordninger, er å gå foran og støtte nye formål, sier miljøbyråd Guri Melby.

Vil gå foran med nye løsninger

Hun håper en støtteordning vil bidra til å få prisene på solcelleanlegg ned. Ideen er at når prisene faller vil flere kjøpe og at prisene vil gå ned.

- Det er viktig at kommunens fond ikke er overlappende med Enovas støtteordninger, men at vi heller bruker Oslo kommunes Enøkfond for å få frem nye løsninger og stimulere nye markeder, slik som solceller. Så dersom det viser seg å være vellykket, kan jo staten gjennom Enova følge etter, sier Melby.

Oslos miljøbyråd, Guri Melby, vil jobbe for at en ordning med søtte til solcelle fra kommunens Klima- og energifond kan være på plass i løpet av 2014, slik at Oslofolk kan søke om tilskudd til solcelle neste år. Foto: Rolf Øhman

— Jeg vil jobbe for at ordnx|ingen kan være på plass i løpet av 2014, slik at tilskudd til solcelle kan være en del av ordningen fra neste år, sier Melby.

- Solceller produserer bra i kulde

Kulde og mørketid til tross. Det passer godt med solcelle på norske hus, mener Einar Wilhelmsen i Zero.

- Vi har mye klarvær, og mer sol enn vi tidligere har trodd. Solcelle produserer dessuten bedre jo kaldere det er. Mange steder i Norge vil solceller produsere like godt som langt sør i Europa, sier Einar Wilhelmsen, som leder avdeling for fornybar energi og bygg i Zero.

Zero har jobbet lenge for at Enova (Statens støtteordning) skal tilby økonomisk støtte til folk som kjøper solcelleanlegg.

Tror støtteordning vil kutte prisen

Zero tror støtteordning vil gi prisfall og økt solcellesalg.

Einar Wilhelmsen, som leder avdeling for fornybar energi og bygg i Zero, er glad for at byråden varsler at støtte til solcelleanlegg skal innlemmes i Oslo kommunes Klima- og energifond. Dette bildet er fra en enebolig i Lørenskog med solcelleanlegg. Foto: Bastian Klunde/ZERO

— Enova har vært tydelige på at de ikke vil sette i gang solcellemarkedet. At Oslo kommunen vil gjøre det er helt fantastisk. Vi er utrolig glade for at Oslo kommune innfører støtteordning for solcelle, sier Wilhelmsen.Et typisk husstandsanlegg med 16 solcellepaneler koster rundt 100.000 i innkjøp her i Norge. Prisene i Norge er 50 prosent høyere enn i Sverige og Danmark. Wilhelmsen mener støtteordning for solcelle vil føre til økt salg og lavere priser.

- Prisene har falt med 70 prosent etter at markedet ble satt i gang i England. Nå kjøper 3000 britiske hjem solcelleanlegg hver uke, sier Wilhelmsen.

 1. Les også

  Produserer halve strømforbruket på eget tak

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Solenergi fra norske hjem er firedoblet på ett år

 2. BOLIG

  Nå lager de strømmen selv

 3. BOLIG

  Nå lager de strømmen selv

 4. ØKONOMI

  Han gikk 500 i pluss på siste strømregning. Nå kan solceller på taket gi bedre rente enn banken.

 5. BOLIG

  Fasaden på dette huset er en strålende nyhet for klimaentusiaster

 6. NORGE

  Alle sponser grønne boliger over strømregningen. Pengene bør komme flere til gode, mener huseierforening.