Osloby

Kulturpersonligheter slår ring om Gimle kino

Filmregissør Erik Poppe ønsker at Gimle holdes i hevd som kino, men ser gjerne at også andre publikumsrettede aktiviteter får plass i lokalene.

Gimle kino er kjent for kvalitetsfilmer. Foto: Stenersen, Tor

 • Hilde Bjørhovde
  Journalist

Filmregissør Erik Poppe ser for seg at Gimle kino kan brukes til møter og debatter og andre aktiviteter på dagtid, så lenge man holder lokalet intakt med tilbud om kino på kveldstid. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Byantikvaren reagerte da de ble kjent med at nye eiere av funkisgården som huser Gimle kino vurderer å legge ned kinodriften om dagens leietakere ikke ønsker å fortsette. Med det vil de verneverdige interiørene knyttet til kinodriften være truet. Byantikvaren anbefalte videre kinodrift, og Oslo-politikerne lyttet.

Med dagens regulering ligger det ingen føringer for bevaring av kinolokalene. I påvente av en omregulering fattet Oslo-politikerne for et par uker siden vedtak om forbud mot tiltak på Bygdøy allé 39.

Det betyr at interiøret er sikret.

Gimle kino er et populært møtested for kinogjengere i alle aldre. Her kan du også kjøpe et glass vin og ta med inn i salen. Foto: Stenersen, Tor

– Kan brukes til mer enn bare kinodrift

– Det ville være en tragedie å miste kinotilbudet på Gimle. Jeg har vanskelig for å leve med at man fjerner den siste kinoen i hele vestre bydel – en kino som Oslokino tidligere og den nye eieren Nordisk kinodrift har fortsatt å utvikle til kvalitetskino. Dette er kinoer vi trenger. De tilbyr deg bra film. Tar du en tur til Gimle eller Victoria, vil du garantert få en kvalitetsopplevelse, fastslår filmregissør Erik Poppe.

Men han mener at så lenge man holder lokalet intakt med tilbud om kino på kveldstid, kan lokalene brukes til så mye mer enn kinodrift.

– Gimle er som en institusjon å regne, men institusjoner står stadig under press, og nye tider krever utvikling for at de skal overleve. Å tviholde på kinoen akkurat slik den er nå, løser kanskje ikke problemet, sier regissøren av Kongens nei.

Poppe tror mer på å slutte opp om gode forslag til alternativ bruk på dagtid enn å slå ned på den nye eierens ønsker og ideer om alternativ virksomhet.

Han mener kinosalen er velegnet for møter og debatter på dagtid.

– Noe som kan skape aktivitet og liv hele dagen og invitere publikum inn ville være gode initiativ, sier Poppe.

Les også

Ny eier ønsker annen bruk av Gimle kinos lokaler

Tidligere kinodirektør: - Siste skanse for kinokultur

Ingeborg Moræus Hanssen var kinodirektør i Oslo fra 1993 til 2005. Under hennes ledelse ble Gimles kinosal totalrenovert, og det ble anledning til å nyte et glass vin til filmopplevelsen.

– Gimle er et kulturmøtested for folk som er glad i den gode film og i å gå på kino. Dette er siste skanse for kinokultur i et landskap der kinodrift er blitt ensbetydende med kioskdrift og en kino innerst inne, sier Moræus Hanssen.

Hun synes det vil være tragisk om kinodriften på Gimle ikke blir videreført.

– Vi må slåss for den gode kinokulturen, ellers blir vi sittende hjemme foran hver vår skjerm.

Tidligere kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssen håper at Gimle også i fremtiden skal være kino med kvalitetsfilmene. Foto: Dons Signe Margrethe

Byantikvaren vil regulere Gimle kino til bevaring

– Byantikvaren ønsker ikke fredning av Gimle kino, men regulering til bevaring, som er kommunens verktøy for kulturminnevern, sier direktør Janne Wilberg hos Byantikvaren.

Hun viser til at Nordisk Film Kino, som i dag driver Gimle kino, ønsker å videreføre kinodriften.

– Vi ønsker at kinolokalene blir tatt vare på og anbefaler videreføring av kinodrift, men styrer ikke bruken av anlegg. Det er det politikerne som gjør, sier Wilberg.

Hun påpeker at selve bygningen har mange arkitektoniske kvaliteter, og at også kinofunksjonen og miljøet rundt har stor verdi.

– Hvis eieren ønsker seg annen virksomhet inn lokalene, kan Byantikvaren være positiv til det, så lenge den nye virksomheten ikke går på bekostning av kulturminneverdiene, sier hun.

Gimle kino er kjent for kvalitetsfilm og god kinokultur. Foto: Stenersen, Tor

Ingen umiddelbare nedleggingsplaner

Morten Hiemeyer, forvalter av Bygdøy Alle 39 AS, som eier lokalene, understreker at det ikke foreligger noen umiddelbare planer om å legge ned kinodriften på Gimle.

I dag har selskapet en langsiktig leieavtale med Nordisk Film Kino. Men om det i fremtiden skulle vise seg at det ikke lenger er mulig å drive lønnsom kinovirksomhet i lokalene, mener han det vil være feil med et vernevedtak som begrenser bruken strengt til filmvisning.

I dag går driften på Gimle greit, ifølge direktør i Nordisk Film Kino, Janicke Haugen.

– Hvis stedet skal fredes, må det åpnes for større fleksibilitet med hensyn til drift. Ingen vet hvordan kinodrift vil bli inn i fremtiden, sier Hiemeyer.

Les mer om

 1. Kino
 2. Oslo
 3. Film

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Strid om Gimles fremtid

 2. OSLOBY

  Denne mannen har kjøpt sin egen kino og vil restaurere den tilbake til fordums prakt

 3. KOMMENTAR

  Fire år siden Oslo Kino ble solgt: Privatiseringskritikerne tok feil | Andreas Slettholm

 4. OSLOBY

  Naboer dypt uenige: Mener gårdeier skyver Saga kino foran seg

 5. OSLOBY

  Strid om Saga kino: Kan bli nedlagt

 6. A-MAGASINET

  Eiendomskongen Olav Thon: - Jeg kunne klart meg fint som minstepensjonist