Osloby

Vil ha filmfestival med verdensstjerner på rød løper i Oslo

BERLIN (Aftenposten): Flere forsøk på å skape en stor filmfestival i Oslo har endt med rot, kaos og krangel. Til neste vår skal storsatsingen Oslo Pix se lyset.

Christin Berg (t.v.) fra Nordisk Film Kino og Heidi Therese Palm Sandberg fra Film fra Sør jobber nå for å gi Oslo en ny, stor filmfestival neste vår. Denne uken er de på filmfestivalen i Berlin. Jan Gunnar Furuly

 • Jan Gunnar Furuly

Oslo kommune, Nordisk Film Kino og miljøet rundt Film fra Sør går nå sammen om å legge forholdene til rette for at hovedstaden endelig skal få en av landets største filmfestivaler.

— Målet er å gi byen en festival der folk kan komme og se uavhengige filmer som ellers ikke får vanlig distribusjon på kino. Dessuten ønsker vi å by på førpremierer av store filmer fra Skandinavia og Hollywood. Verdensstjerner på rød løper er noe av det vi håper å kunne vise frem, sier programdirektør Christin Berg i Nordisk Film Kino.

Hun understreker at festivalen skal drives av en selvstendig organisasjon, og ha full frihet til å velge sitt program uten innblanding fra kinoselskapet.

Les også:

Les også

Kim Jong-il var lei av å ikke lykkes i filmbransjen - kidnappet Sør-Koreas største filmstjerner

— Vi stiller våre kinoer til disposisjon, og har også til hensikt å bidra økonomisk til å etablere filmfestivalen, sier Berg når Aftenposten møter henne på filmfestivalen i Berlin.

Bergen og Tromsø er størst

Bergen og Tromsø har i en årrekke hatt stor suksess med henholdsvis Bergen internasjonale filmfestival og Tromsø internasjonale filmfestival. Byene kappes om å ha Norges største publikumsfestival, og begge steder valfarter over 60.000 til kinoene den uken festivalene varer.

I Oslo er Film fra Sør den største.

— Den siste utgaven av festivalen, som ble arrangert i oktober i fjor, hadde i overkant av 25.000 besøkende, opplyser daglig leder Heidi Therese Palm Sandberg.

— Film fra Sør er sammen med flere andre, smalere nisjefestivaler med på å gi kinopublikummet i Oslo et bedre filmtilbud, men tiden er overmoden for å lage en større og bredere filmfestival, sier Palm Sandberg.

Oppretter festivalkontor

Blant småfestivalene i Oslo er blant annet Arabiske filmdager, Oslo/Fusion, en egen Bollywood-festival og Rendez-vous med fransk film.

Les også:

Les også

- Den vanskeligste jobben var å få folk til å like korrupte politifolk

— Vi er forberedt på at det vil ta tid å innarbeide en slik, ny festival i Oslo, men går nå sammen med samarbeidspartnere og mulige sponsorer for å finne ut hvordan dette best kan gjøres. Målet er at vi skal ha den nye festivalen i gang i april neste år, sier hun.

Nylig ga Oslo kommune det Film fra Sør-eide selskapet Festivalkontoret et innovasjonsstipend på 250.000 kroner for å utrede behovet for en ny filmfestival i byen. Planen er at det nye festivalkontoret skal yte bistand til de andre festivalene utenfor Film fra Sør-arrangementet.

Legger frem filmmelding

Oslo kommune legger i mars eller april frem en egen filmmelding, der det vil bli foreslått en rekke tiltak på filmområdet.

— Vi ser på tiltak som skal forbedre forholdene for filmproduksjon og filmformidling i Oslo. Blant annet kommer vi til å foreslå at Oslo går sammen med Viken filmsenter og oppretter et eget filmfond for Oslo, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap.).

Les også:

Les også

Vil ikke ha omkamp om Lambda

Hun ser på arbeidet med å skape en stor filmfestival i Oslo som en naturlig del av Oslo kommunes satsing på film, men understreker at kommunen ennå ikke har formelt forpliktet seg økonomisk til å bidra til planene.

— Vi er veldig innstilt på å være med på dette, og ser frem til resultatene av det utredningsarbeidet Film fra Sør nå holder på med, sier Hansen.

Filmfest Oslo krasjet

Det siste forsøket på å gi Oslo en større filmfestival, Filmfest Oslo, endte i 2012 med underskudd og personsplid. Til tross for at festivalen fikk besøk av den Oscar-vinnende legenden Ben Kingsley og Harry Potter-skuespiller Rupert Grin, var publikumstilstrømningen beskjeden.

Også Oslo internasjonale filmfestival, som første gang ble arrangert i 1990 av ildsjelen Tommy Lørdahl, har slitt. I 2011 nektet bransjeorganisasjonen Film & Kino å betale ut nesten 600.000 kroner i støtte på grunn av manglende økonomirapportering. Denne festivalen ble sist arrangert i 2013, men hadde svært beskjedent besøk.

Les også:

Les også

George Clooney irritert da han ble spurt om han gjør nok for å redde verden

Les også:

 1. Les også

  Michael Fassbender på Oslo-trikken som Harry Hole

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Oslo får ny filmfestival

 2. BYLIV

  Lager ny festival: – Vi skal bli for film det Øya er for musikk

 3. KULTUR

  Spår at filmfestivalen i Haugesund kan være borte om tre år

 4. BYLIV

  Årets Oslo Pix er avlyst

 5. A-MAGASINET

  Noen stjerner møtte opp via storskjerm

 6. OSLOBY

  – Du trenger ikke å være spesielt interessert i Midtøsten for å like arabisk film