Osloby

Tillatt med alkoholservering til kl. 03 igjen i Oslo

Fra mandag kan Oslos utesteder igjen holde åpent til kl. 03.30 og skjenke til kl. 03.00. Men det blir hjemmekontor i flere måneder fremover for mange.

Nå kan serveringssteder i sentrum, også i hovedgater i bydelene, skjenke alkohol til langt på natt igjen. Det gjelder også stedene nærmest Rådhuset. Vidar Ruud, NTB scanpix

 • Christian Sørgjerd
  journalist

– Vi kommer til å følge nøye med. Skjenkestedene kan vente å få besøk av våre kontrollanter, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) da han fredag holdt pressekonferanse.

– Vi vil ikke nøle med å stenge enkeltsteder som ikke følger smittevernreglene, sa han også.

Men hovedbudskapet var noe annet: Fra og med mandag førstkommende kan mange av Oslos serveringsteder igjen holde åpent til kl. 03.30 og med skjenking til kl. 03.

Oslo har vært én av svært få kommuner som av smittevernhensyn har hatt innskrenkede skjenketider.

Loven sier at siste servering kan være så sent som kl. 03. I Oslo sentrum og enkelte hovedgater forøvrig tillater Oslo normalt skjenking til dette. Andre steder tillates til kl. 01. For uteserveringene gjelder litt andre tider, men også her kan mange holde åpent til kl. 03.30.

– Dette har vi etterlyst lenge, for det har hastet å gå tilbake til ordinær skjenketid for serveringsstedene i Oslo. Dette vil bidra til at disse bedriftene kan få økt omsetning, og det er derfor viktig for å styrke og bevare arbeidsplassene i denne næringen, sier Nina Solli, regiondirektør i NHO Viken Oslo.

Måtte stenge ved midnatt

Reglene ble midlertidig strammet inn i vår, etter at Oslo gjenåpnet for alkoholservering etter en tørrlagt periode. For endel utesteder har de innskrenkede tidene gitt store økonomiske problemer. Salget etter midnatt, spesielt fredag og lørdag, står normalt for en betydelig del av omsetningen.

– Denne tidlige stengingen av utestedene har vært et særegent fenomen for Oslo. På pressekonferansen kalte du dette en arbeidslivskrise. Er ikke dette veldig vanskelige rammevilkår for en bransje?

– Bransjen vil nok hevde at dette er på høy tid. Vi mener at det var viktig å se det litt an. Det er viktig å minne om at mye av smitten som kom til Norge kom nettopp fra uteliv og afterski i Østerrike. Serveringssteder hvor folk samles og nyter alkohol er et potensielt smittekildested. For oss var det viktig å ha kontroll og se at smittetallene går ned før vi utvidet skjenketidene igjen, sier Johansen til Aftenposten i etterkant av pressekonferansen.

– Hvor mange har rapportert inn til tipstelefonen for regelbrudd i utelivsbransjen?

– Det er en del rapporter og bekymringsmeldinger. Men jeg vil gi honnør til serveringsbransjen, og de vet jo bedre enn noen hvilke konsekvenser det får hvis det stenges ned igjen.

Les også

Stratos, stedet med utsikt over hele Oslo, varsler nedleggelse

Opprettholder ønske om hjemmekontor

Samtidig sa byrådslederen at oppfordringen om hjemmekontor opprettholdes til og med august. Både kommunens egne byråkrater, men også mange statsansatte og mange kontorarbeidende i større private firmaer, jobber i hovedsak hjemmefra fortsatt.

Hovedårsaken til oppfordringen er at det ikke er plass på buss, trikk og bane hvis smittevernreglene skal overholdes.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo holdt en avsluttende koronapressekonferanse fredag, før ferien setter inn for fullt. Terje Pedersen, NTB scanpix

– Gjenåpningen av samfunnet gjør at kollektivtransporten får stadig flere reisende. Vi får daglige meldinger om trengsel, sa Johansen.

– Her vil jeg gjenta en innstendig oppfordring: Unngå reiser som ikke er strengt nødvendig, la Johansen til.

Han la til at dette ikke minst gjelder ved reiser til strender og badeplasser, og han oppfordret byens befolkning til å bruke sykkel, elparkesykkel eller føttene.

– Alt som kan rulle og gå av busser og trikker er i bruk i kollektivtransporten. Også alt av personell vi har til disse jobbene, er i sving, sier Johansen til Aftenposten.

Les også

Nå er Norge det mest stengte landet i Europa

Skal evaluere korona-arbeidet

Han oppsummerte Oslos koronahåndtering som god.

– Hele Oslo legger bak seg noen måneder vi aldri har sett maken til. Vi skal nå evaluere koronahåndteringen. Men noen svar har vi allerede. Nedstengingen ga resultater. Vi fikk begrenset pandemien i større grad enn i andre land og byer, sa byrådslederen.

– Statsministeren sa til Stortinget i dag at det fremover vil vurderes lokale tiltak ved smitteutbrudd. Har dere en dialog med nasjonale myndigheter om disse tiltakene?

– Vi har en god dialog med helsemyndighetene, men jeg har ikke konkrete ting annet enn det med at enmetersregelen må overholdes og så videre. Det finnes for eksempel ikke et tall for antall smittede før det settes inn tiltak, vi overvåker dette veldig nøye og har jo fortsatt sentral kriseledelse. De kommer til å møtes og kan raskt sette inn tiltak, sier Johansen til Aftenposten.

81 millioner til barn og unge

– Nå har vi valgt å bruke 81 millioner kroner på tiltak for barn og unge. Dette skal spesielt gå til sommerjobber, tiltak i bydelene med idrettslagene og kreative måter å få flest mulig sysselsatt gjennom sommeren.

– Hva tenker du om at barn og unge ikke får konkurrere med nærkontakt?

– Det er jo nasjonale regler. Jeg innser at mange synes noen av tiltakene er paradoksale. Men jeg velger å støtte de tiltakene, vi har taklet krisen veldig godt. En ny smittebølge vil ha så store negative konsekvenser for alle, så jeg tror det er veldig klokt, sier byrådslederen.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. VERDEN

  Madrid blir delvis koronastengt

 2. NORGE

  Da smitten eksploderte, skjerpet Bergen kraftig inn. Nå kan de samme reglene bli aktuelle i Oslo.

 3. DEBATT

  Nå begynner kulturlivet å trøtne på urimelige smittevernstiltak

 4. NORGE

  Byrådet vurderer strengere tiltak. Derfor øker smitten i Oslo.

 5. NORGE

  Direkteblogg om korona

 6. DEBATT

  Covid-19 er ikke en hjernesykdom