Osloby

Litt snø stenger 120 parkeringsplasser

Høyre mener at skiltene burde aldri vært satt ut når det er meldt så lite snø som nå.

Ullevålsveien er en av tre gater der det nye brøyteregimet skal testes for å bedre forholdene for vintersyklister. Ved varslet snøfall stenges parkeringsplassene som ligger innenfor sykkelfeltet slik at veien raskt kan bli ryddet. Wasim Riaz

 • Nicoline Haugsvær

Det er nå over et døgn siden de første parkering forbudt-skiltene ble satt opp i Ullevålsveien, Sognsveien og Akersgata, etter at det ble varslet snø fredag ettermiddag og natt til lørdag. Sent fredag kveld hadde det såvidt falt snø over Oslo sentrum.

— Nå ser vi at det er fortsatt varslet opp mot 4 cm med snø i løpet av natten og til klokken tre i morgen. Vi følger med på hvilket tidspunkt vi eventuelt må begynne å brøyte, eller om det viser seg at snøen ikke legger seg og vi kan fjerne skiltene, forteller Liv Jorun Andenes, kommunikasjonsrådgiver i Sykkelprosjektet Oslo kommune.

Dette er saken:

Les også

Venter én centimeter snø – vil fjerne 120 p-plasser

Taues vekk ved snøfall

Selv om parkeringsforbudet nå gjelder i de tre gatene sender de ikke ut parkeringsvakter i ens ærend for å bøtelegge biler som står feilparkert. Andenes understreker at dette er et prøveprosjekt, de er ikke ute etter å ta bilistene. Men dersom det begynner å snø i natt gjør er det likevel smart å ha flyttet bilen.

— Da må vi fjerne bilene. De som står feilparkert blir tauet vekk, sier Andenes.

- Symbolpolitikk

Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Eirik Lae Solberg, mener parkeringsforbudet bør oppheves umiddelbart. Skiltene burde aldri vært satt ut når det er meldt så lite snø som nå.

— Dette er et meningsløst tiltak slik jeg ser det. Det er meldt 1,5 cm snø. Det er ikke et problem for syklister. Likevel har de allerede fjernet 120 parkeringsplasser, noe som skaper store problemer for bileiere i området, sier han.

Han understreker at Høyre også er positive til tiltak som kan gi syklistene bedre forhold, men synes at Sykkelprosjektet burde ventet med å prøve tiltaket til det kom et skikkelig snøfall.

— Når de stenger parkeringsplassene uten at det er behov for brøyting frykter jeg at det undergraver tilliten til sykkel- og miljøsatsingen. Dette fremstår som symbolpolitikk, sier han.

Fem på gata i Ullevålsveien:

Les også

- Fantastisk at de legger til rette for sånne som meg, men...

De 120 plassene som fjernes kommer på toppen av at parkeringstidene i sentrum nylig har blitt utvidet fra 17 til 20. Solberg er fristet til å tro at byrådet ønsker å herje med bileiere som bor i indre by. Han mener at de fleste som bor her går, sykler eller bruker kollektiv i hverdagene, men at det må være mulig å eie bil selv om man bor i sentrum.

Neste torsdag er det møte i bystyrets samferdsels— og miljøkomite. Da kommer han til å ta opp hendelsen, for å unngå lignende situasjoner, og for å få en diskusjon om hvordan man kan bedre legge til rette for syklistene.

Men hvor mye snø kommer?

Solberg mener et snøfall på 1,5 cm er for lite til å stenge parkeringsplasser for å rydde sykkelfeltene, mens Andenes mener det kan komme opp til 4 cm frem til lørdag ettermiddag.

— Vi forholder oss til værmeldingene og den mengden nedbør som normalt sett utløser brøytetiltak for sykkelfelt, er hennes kommentar til Solberg.

Meteorologisk institutt tror det kommer noe imellom de to påstandene.

— Det ligger kanskje nærmere 1 cm enn 3 - 4 cm. Men det er uansett små mengder. Snøen er også tørr og lett, forteller meteorologikonsulent Jan-Inge Hansen.

 1. Les også

  Neste gang det skal snø blir det parkering forbudt i denne gaten

 2. Les også

  Kraftig reaksjon på nye parkeringsbestemmelser i Oslo

 3. Les også

  Oslo åpner for dieselforbud fra i dag

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Én centimeter snø stenger 120 parkeringsplasser

 2. OSLOBY

  Rydding av sykkelfeltene: Vi skal evaluere på mandag

 3. OSLOBY

  Neste gang det skal snø blir det parkering forbudt i denne gaten

 4. OSLOBY

  Byrådet gir seg ikke: Vil rydde vei for vintersyklistene ved å fjerne P-plasser

 5. OSLOBY

  Oslo kommunes sykkelprosjekt: - Vi synes selv vi var maks uheldige

 6. OSLOBY

  Nå er det igjen forbudt å parkere i Ullevålsveien