Osloby

– Vi ser en økt råskap blant unge som henger på Oslo S

De siste ukene skal titalls aggressive ungdommer ved flere anledninger ha vært i slåsskamper med vekterne på stasjonen.

 • Henrik Arneberg

Aftenposten Osloby har ved flere anledninger skrevet om miljøet blant ungdommene som oppholder seg på Oslo Sentralstasjon, landets største trafikknutepunkt.

Rom eiendom, NSBs heleide eiendomsselskap, gikk allerede i april i år ut og uttrykte fortvilelse over situasjonen på kveld og nattetid:

— Det oppleves av og til som om samfunnets sosiale problemer blir lesset over på oss. Men vår oppgave er å sørge for trafikkavviklingen og et tilbud til folk som skal reise. Bostedsløse og ungdomsgjenger er politikernes ansvar, sa samfunnskontakt i Rom Eiendom, Signe Horn.

Oslo-politiet og Uteseksjonen har tildigere bekreftet at miljøet blant ungdommene blir stadig tøffere.

— Det har alltid vært mange ungdommer på Oslo S. Men i det siste kan det virke som om miljøet er blitt tøffere. Vårt inntrykk er at flere er involvert i slåsskampene som oppstår. Når det smeller, kommer det raskt mange flere til, uttalte Noordjan Svedin Fronth i Uteseksjonen til Osloby i april.

Aftenposten har tidligere møtt flere av ungdommene som henger på Oslo S. Anette Karlsen

Les hele saken: «Det er lite voksenkontroll og lett å gjemme seg bort»

Flere voldsepisoder siste ukene

Ifølge NRK, som har fått innsyn i flere e-poster mellom Nokas, politiet og Oslo kommune, varsles det at ungdommene blir mer og mer aggressive for hver helg som går. De siste ukene skal aggressive ungdomsgjenger ved flere anledninger ha vært i slåsskamper med vekterne på stasjonen. De yngste er helt ned i 14-årsalderen.

«Vi blir truet med slagvåpen, stikkvåpen og har ingenting å forsvare oss med om det skulle oppstå noe alvorlig. (...) Hva skal vi gjøre? Nå er det slik hver eneste helg», skriver Nokas i en av e-postene som gjengis.

– Vi ser en økt råskap blant unge som henger på Oslo S. Terskelen for å provosere og gå til fysisk angrep på våre vektere er blitt lavere enn før, sier Ronny Bjerke, driftssjef for vaktselskapet Nokas i Oslo til kanalen.

Les også: Ti ungdommer ble anmeldt for 247 lovbrudd i Oslo i fjor

Politiet: Kunne vært mer til stede

Leder Geir Tveit ved forebyggende avdeling på Grønland politistasjon har tidligere sagt til Aftenposten det er en konkret gruppe ungdommer som er på stasjonen svært ofte, som bekymrer.

— Vi kjenner identiteten til 15–30 av ungdommene som er der ofte. De er vi bekymret for. Noen av disse ungdommene er i kontakt med barnevernet, uttalte han tidligere i år.

Overfor NRK erkjenner Tveit at politiet kunne vært mer til stede på Oslo S.

– Til tider er vi sikkert ikke synlige nok. Vi har en gruppe på 30 betjenter som går turnus. De har andre deler av sentrum også, så de er ikke inne på Oslo S hele tiden, sier politioverbetjenten.

Oslo kommunes byråd for helse og sosiale tjenester, Øystein Eriksen Søreide (H), opplyser at han er kjent med problemet på Oslo S, men sier det er opp til politiet å prioritere ressursene.

 1. Les også

  Ti ungdommer ble anmeldt for 247 lovbrudd i Oslo i fjor

 2. Les også

  «Det er lite voksenkontroll og lett å gjemme seg bort»

 3. Les også

  Mener ungdomsgjenger og bostedsløse gjør det utrygt på Oslo S

Signe Horn er eiendomsdirektør i Rom Eiendom.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Politi og Uteseksjonen bekymret for sentrumsmiljø i Oslo: – Mer vold blant yngre narkoselgere

 2. OSLOBY

  Uteseksjonen opplever at 12-åringer oppsøker narkomarkeder

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Ta raskt tak i Vaterland-miljøet

 4. NORGE

  De er i risikogruppen og tilbys virustest – men Jan Helge er en av få som møtte opp

 5. OSLOBY

  Dette tror fagfolkene kan være forklaringene på voldsutviklingen blant unge

 6. OSLOBY

  Rett utenfor barnehagen henger gjengene: – Vi blir møtt med hånflir og trusler