Osloby

Klesinnsamling for flyktninger må stenge

Erik Jansson hadde stått nesten 20 minutter i kø med nye klær til 10.000 kroner da han fikk beskjed om at klesinnsamlingen for flyktninger ikke kunne fortsette.

Erik Jansson hadde stått i kø en stund da han ved 20-tiden torsdag fikk beskjed om at klesinnsamlingen ikke kunne fortsette på Tøyen.

 • Wasim Riaz

Linn Herland Landro håper på å komme i gang med klesinnsamling innen kort tid.

— Dette viser jo hvor vanskelig det er å være frivillig, sukker Erik Jansson, idet han og 40–50 andre personer med poser fulle av klær får torsdag kveld beskjed om at klesinnsamlingen til de nyankomne flyktningene ikke kan fortsette.

Flere hundre personer har siden onsdag levert inn flere tonn med klær, bleier og andre nødvendige artikler til et midlertidig innsamlingslokale på Tøyen torg (tidligere Tøyen senter).

Politiets naboer

Lokalene på Tøyen ligger bare et steinkast unna kontoret til Politiets utlendingsenhet (PU) der alle nyankomne flyktninger må registrere seg. Det er gruppen Refugees Welcome to Norway som har organisert innsamlingen.

Linn Herland Landro måtte avvise flere personer torsdag kveld.

— Vi har fått disse lokalene fra en annen organisasjon, og skulle være her i seks uker. I kveld har vi fått beskjed fra eier om at lokalene ikke egner seg for klesinnsamling. Nå jobber vi med å finne alternative lokaler, og regner med å komme i gang igjen snart. Vi kommer til å annonsere dette på Facebook, sier innsamlingsleder Linn Herland Landro til Osloby.Interessen for å hjelpe flyktningene har vært enorm de siste dagene.

 • Hvorfor øker strømmen av flyktninger så mye akkurat nå? Les mer om det her.

Nye klær til 10.000

Erik Jansson er selv frivillig som flyktningeguide i Røde Kors, og er svært opptatt av situasjonen til de nyankomne flyktningene.

— Kona mi samlet sammen 2000 kroner på jobben sin. Hun dro til forskjellige kleskjeder for å høre hvor mye klær de kunne gi for pengene. Hos Cubus fikk hun klær for 10.000 kroner. Nå står jeg her med blant annet helt nye undertøy og strømpebukser. Jeg får komme tilbake når innsamlingen starter opp igjen, sier Jansson.

Audun Lysbakken (SV) fikk ikke levert klær til flyktninger torsdag kveld.

Også SV-leder Audun Lysbakken ble avvist på Tøyen.— Jeg får se om det er mulig å levere klær andre steder, eller komme tilbake senere, sier Lysbakken.

Guro Sibeko skriver at hun har vondt for å stemme i år:

Les også

«Hele Norge» sitrer av virketrang og behov for å hjelpe flyktningene. Bortsett fra politikerne

Må avvise frivillige

Innsamlingsleder Linn Herland Landro forteller at det er stort behov for klær, sko, bleier og andre artikler.

— Her om dagen traff vi en barnefamilie utenfor PU. De hadde også en baby. Alle sammen gikk i tynne sommerklær. Derfor er det viktig at vi har nok klær til å gi bort. Særlig med tanke på at høsten er rett rundt hjørne, sier Landro.

Mens folk ble avvist utenfor, jobbet nesten 50 frivillige på innsiden for å sortere klær og andre artikler som har kommet inn. De fleste unge kvinner, mange av dem med minoritetsbakgrunn.

— Vi har nok frivillige. For noen minutter siden måtte jeg avvise fire jenter som ville hjelpe oss med sorteringen. Nå håper jeg bare at vi kommer i gang igjen snart.

Er du bekymret for hva de sterke flyktningbildene gjør med barna? Les her:

 1. Les også

  Slik snakker du med barn om de grufulle bildene fra flyktningkatastrofen

 2. Les også

  Frustrerte flyktninger til Aftenposten: - Vi hater Ungarn. Vi vil bare vekk.

 3. Les også

  Maaemo deler ut mat til migranter på Tøyen

 4. Les også

  Bildet vi egentlig ikke ville se

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Da hun flyktet til Norge, ga hun seg én måned på å restarte livet. Så møtte hun det norske byråkratiet.

 2. A-MAGASINET

  «En seng og mat i et par dager» ble tidenes regning

 3. A-MAGASINET

  «Sofie» (24) tjener 30.000 i måneden på å date eldre, rike menn

 4. DEBATT

  Dagens kortinnlegg | torsdag 25. januar

 5. DEBATT

  Kort sagt, onsdag 6. februar

 6. ØKONOMI

  200 norske kommuner har hatt avtale med vikarbyrå som kobles til skatteparadis