Osloby

Krever at byråd og administrasjonen granskes i barnevernssak

– Både kontrollutvalget og kommunerevisjonen burde for lengst vært inne i saken, mener Aina Stensersen (Frp).

Aina Stenersen, som har fulgt den aktuelle saken siden april i fjor, reagerer kraftig på håndteringen av den. Christian Sørgjerd

 • Christian Sørgjerd
  journalist

Torsdag skrev Aftenposten at Datatilsynet kommer med skarp kritikk av Byrådsavdeling for eldre, helse og sosiale tjenester.

Tilsynet mener at avdelingen – som er del av Oslo-byrådets administrasjon – på flere punkter har brutt loven i håndteringen av taushetsbelagte opplysninger i en barnevernssak. Det var moren som er part i den aktuelle saken, som klaget håndteringen inn.

Tilsynet mener også at rutinene i slike saker generelt har vært for dårlige fra byrådsavdelingens side.

Bystyrerepresentant Aina Stenersen (Frp) kaller det hele «urovekkende, bekymringsfullt og ikke akseptabelt». Hun reagerer kraftig på opptredenen til byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) og avdelingen i den aktuelle saken.

Les også

LES MORENS KRONIKK: «Gutten min trenger hjelp, det er nå livet hans er.»

Krever full gjennomgang

Frp krever at saken skal granskes.

– Det jeg har sett, er at de involverte ikke har fått det de juridisk har krav på. De har i stedet havnet i en evig kamp med Oslo kommune for at kommunen skal følge lover og regler, mener Stenersen.

Hun har fulgt saken tett siden den oppsto i april i fjor, og hun har i flere runder stilt en rekke spørsmål til byråden om saken.

– Det har vært vanskelig å få ut informasjon, og det ha vært vanskelig å få dem til å ta ansvar. Både kontrollutvalget og kommunerevisjonen burde for lengst ha vært inne i saken, sier Stenersen.

Les også

DETTE ER SAKEN: Byråd fikk ulovlig tilgang til sensitive personopplysninger for å svare på kritikk i mediene

Skal opp i kontrollutvalget

Tirsdag ble bystyrets kontrollutvalg orientert om saken. På neste møte kommer den for første gang opp som ordinær sak på dagsordenen.

Henrik Gjerding, som representerer Frp i utvalget, sier at de allerede sommeren 2017 henvendte seg til leder av utvalget med en forespørsel om granskning.

– Det har klare tendenser til trenering å ikke foreta seg noe på over 6 måneder. Kontrollutvalget har en svært viktig posisjon for å sikre innbyggerne rettferdig behandling, og jeg sitter ikke stille og ser på at saker som dette ikke får den oppfølging den fortjener, sier Gjerding.

Kontrollutvalget ledes av Ola Kvisgaard (Høyre), som avviser dette på det sterkeste.

– Denne saken har det blitt orientert om på nesten hvert møte siden i fjor sommer. Ingen i utvalget har protestert på at saken bare orienteres om, mens vi har avventet andres undersøkelser, sier Kvisgaard.

Han viser til blant annet Datatilsynets og Fylkesmannens vurdering av ulike sider ved saken, og påpeker at utvalget har som prinsipp å ikke drive undersøkelser parallelt.

– Mest sannsynlig vil Kommunerevisjonen allerede på neste møte ha et notat om saken klart til oss. Det vil være avgjørende for hvordan vi tar den videre, sier Kvisgaard.

Les mer om

 1. Barnevern
 2. Byrådet (Oslo)
 3. Bystyret
 4. Datatilsynet
 5. Inga Marte Thorkildsen
 6. Oslopolitikken
 7. Personvern

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Byrådets administrasjon brøt loven. Nå legges saken død.

 2. OSLOBY

  Fikk ulovlig tilgang til sensitive personopplysninger for å svare på kritikk i mediene

 3. POLITIKK

  Klart for ny søppelgransking i Oslo

 4. OSLOBY

  Politianmeldes for personvern-lovbrudd

 5. OSLOBY

  Kontrollutvalget ber om å bli orientert om innholdet i varslene mot byråd Thorkildsen.

 6. POLITIKK

  Lan Marie Berg (MDG) om granskingen av seg selv: – Viktig å få alle fakta på bordet