Osloby

a-ha filmes med VR-teknologi

a-ha blir et av de første bandene i verden som filmer en hel konsert med Virtual reality-kameraer.

Utvikler Per Kristian Stoveland og utvikle rog designer Bjørn Staal i Void har jobbet på spreng for å få de siste bitene på plass i det som skal gi publikum en unik scenografisk opplevelse med a-ha tirsdag kveld. Ingar Storfjell

 • Arve Henriksen
  Journalist

a-has verdensturné er til nå sett av rundt en halv million mennesker. Den interaktive ekstrakonserten i Oslo Spektrum tirsdag kaller Magne Furuholmen for ekstremsport. Det skjer først om tre dager. I kveld er det duket for den siste av i alt seks konserter på norsk jord for a-ha på denne verdensturneen.

Det blir neppe siste gang vi ser a-ha samlet på scenen, skal vi tro bandmedlemmene selv Pedersen, Terje

Etter konsertene i Oslo Spektrum lørdag og søndag, starter umiddelbart riggingen til ekstrakonserten «Afterglow» samme sted onsdag. Til helgen står Stavanger og Bergen for tur.

Magne Furuholmen:

Les også

Lager ny Vigelandspark på oppdrag fra Røkke

Da skriver bandet musikkhistorie. For fansen som går glipp av den helt spesielle konserten tirsdag blir det mulig å se det med Virtual reality-teknologi noen få dager etter.

Klar på Youtube

— Denne videoen blir tilgjengelig på YouTube sin nye VR-plattform få dager etter konserten, her får fansen muligheten til å flytte seg mellom de beste plassene i salen og å stå på scenen sammen med bandet, sier Magne Furuholmen.

Ved hjelp av avansert datateknologi har det norske designstudiet Void laget en interaktiv scenografi som aldri før er blitt vist på en scene i Norge.

Scenografien vil basere seg på utstrakt bruk av avanserte lys-effekter, 3D-scanningsteknologi og lydsensitive elementer for å skape en romlig opplevelse hvor de normale grensene mellom band og publikum viskes ut.

— Dette er absolutt ekstremsport, men hvis vi ikke er villig til å gjøre noen litt ekstreme ting og ta noen sjanser, så blir ting veldig traust, sier Magne Furuholmen til Aftenposten.

1000 kvadratmeter med projektorduker gir et repeterende scenografisk uttrykk i salen. Ingar Storfjell

Strikkhopp

I fjor høst tok Furuholmen kontakt med designerne i Void for å lodde stemningen om de ønsket å gjøre noe sammen med musikk— og kunstkollektivet Apparatjik til festspillende i Bergen, og kanskje også noe for A-ha. Resultatet ble noe langt mer enn bare kanskje.

Paal Waaktaar :

Les også

Hvis ingen hører låtene mine, er det som om jeg ikke eksisterer

— Det er litt strikkhopp å gjøre et så ambisiøst prosjekt på kun én konsert. Grunntanken var at vi hadde solgt ut to konserter i Spektrum, og hadde hold på en til. Da dukket tanken opp om kanskje å gjøre noe nytt og spennende på denne siste, for å gi noe helt ekstra tilbake til fansen, sier Furuholmen.

Tirsdagens konsert blir derfor kun for den engere krets, kun 2900 personer slippes inn, alle må stå.

— Gjengen i Void skal fylle hele luftrommet i Spektrum med scenografi og dra publikum inn i selve produksjonen. For meg er dette veldig spennende i forhold til kunstfeltet, samtidig tror jeg egentlig ikke noen av oss i bandet helt vet hva vi skal igjennom. Det er litt sånn avventende nysgjerrighet, sier Furuholmen.

Les også

Behagelig lytteropplevelse, men tekstene er preget av klisjeer

Ligget i forkant

Helt siden bandet lanserte sin grensesprengende video til «Take On Me» har a-ha likt å ligge litt i forkant av teknologien.

— Vi har alltid vært farget av nysgjerrigheten av å finne løsninger som ikke har vært helt A4, sier Furuholmen. Derav kom ideen om å filme konserten med såkalte state-of-the-art 360-kameraer.

Bjørn Staal i Void viser hvordan scenen blir rigget under tirsdagens ekstrakonsert i Oslo Spektrum. Ingar Storfjell

Umiddelbart etter søndagens konsert starter riggingen av totalt 1000 kvadratmeter med projektorduker som skal henges fire meter over bakken. Bak på scenen står fire 200 kilo tunge projektorer med en effekt på imponerende 35.000 lumens.

Les også

30 år siden «Take on Me»-festen

Repeterende effekter

— Dette er verdens råeste projektorer, det finnes kun fire av dem i hele Europa. De har vi fått tak i. Hele prosjektet bygger på at projektorene gjennomlyser et repeterende lag med duk som er transparent. Publikum vil kun se lyset som treffer duken, det blir utrolig kule effekter av, sier Bjørn Staal, designer og programmerer i Void. De er et eksperimentelt designstudio på Gründerløkka i Oslo, som arbeider i skjæringspunktet mellom design, arkitektur, kunst og teknologi.

Først for 2,5 måned siden fikk de endelig klarsignal fra a-ha om å sette i gang, siden har det vært jobbet på høygir. Det er hinsides alt som kan kalles sunn fornuft ifølge dem selv.

— Vi har laget all programvaren selv. I tillegg måtte vi lage et simuleringsverktøy for å kunne teste det ut, ettersom vi ikke fikk muligheten til å teste det ut med bandet før de kom til Oslo, sier utvikler Per Kristian Stoveland i Void.

Les også

a-ha slipper nytt album

Først mandag ettermiddag vil designerne få muligheten til å teste teknologien med bandet.

Bevegelig

— Publikum vil få ulike opplevelser underveis hvis de beveger seg rundt i salen. Vi ønsker å vri på virkeligheten, uten at det krever noe ekstra av publikum, hverken bruk av mobilen eller briller, sier Bjørn Staal.

I tillegg til alle de grafiske elementene legges det også opp til såkalt Midi-teknologi. Det betyr at grafikken styres av musikken og bevegelsene til bandmedlemmene på scenen.

OPT_aha2_doc6pi2wmbo9501917iod0d_doc6pi6vmwjdycfh5u8r3-QZVCsH5iAU.jpg Void

— Vi bruker 3D-kamera som plukker opp bevegelsene til bandmedlemmene, som igjen blir prosjektert ut i salen. Arkitekten vår har sittet med plantegningen over Spektrum og planlagt dette på millimeteren, sier Staal.

Les også

a-ha tar to nye år

Neppe slutt

— Jeg utelukker ikke flere opptredener med a-ha. Jeg har aldri tenkt at jeg er ferdig med a-ha for resten av livet. Og det tenker jeg ikke nå heller. At det er planer om det? Nei, sier Morten Harket.

Verdensturneen som startet i Sør-Amerika i fjor høst avsluttes med seks konserter i Norge. Naturlig nok fikk bandet spørsmål om det er siste gang vi får se a-ha samlet.

— Og hvis Morten skulle si at det er slutt, så betyr ikke det er slutt av den grunn, Men det blir i alle fall ikke flere avskjedskonserter, kommenterte Magne Furuholmen.

a-ha møtte pressen før de skal igang med sine siste seks konserter av verdensturneen Pedersen, Terje

Høydepunkter

Alle tre var overveldet over responsen de hadde fått på konsertene deres, og nevnte frem Rio og London som noen av høydepunktene.

Det var et preget a-ha som møtte pressen før deres siste Norges-konserter. Selv utelukket de ikke flere comeback. Kort tid før a-ha skulle møte pressen i går ettermiddag i anledning bandets seks siste konserter på norsk jord, kom nyhetene om helikopterulykken utenfor Sotra.

— Det føles litt rart å snakke om disse tingene våre nå, vi er litt preget av denne nyheten. Men vi valgte likevel å stille i respekt for dere som er kommet, sier Magne Furuholmen.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Endelig kommer snøen tilbake

 2. OSLOBY

  Nå skal gradestokken over 20 grader

 3. OSLOBY

  - Russetiden er banal. Jeg tror ikke sangene er skrevet for at vi skal tenke over budskapet

 4. OSLOBY

  Over hele Europa er gamle fengsler blitt til hoteller

 5. OSLOBY

  Prisen på leiligheten er 18-doblet på en generasjon

 6. OSLOBY

  Ett skritt nærmere nytt studenthus i Oslo sentrum