Tomme lokaler og gråpapir i vinduene. Det er det mye av på Grünerløkka nå om dagen.
Da Osloby gikk en tur langs Thorvald Meyers gate og Markveien telte vi ikke mindre enn 16 butikk— og serveringslokaler som enten står tomme eller er under oppussing. Særlig den delen av Thorvald Meyers gate som ligger nedenfor Olaf Ryes plass ser ut til å slite med tomme lokaler.
Remi N. Olsen, leder for retail services i Eiendomshuset Malling & Co mener noe av grunnen til at de to viktigste gatene på Grünerløkka sliter er dårlig kunnskap hos gårdeierne.
— Grünerløkka er et lite modent marked hvor det er lavere kunnskap og kompetanse om handel hos gårdeierne. I tillegg egner ikke bygningsmassen seg så godt for handel. Det er mange som går i gatene, men de brukes først og fremst som transportårer, sier Olsen.
- Ikke bare å starte
Noen uavhengig analyse av leiepriser for butikk- og serveringslokaler i Oslo finnes ikke. Men ifølge Olsen varierer leieprisene for butikklokaler i Thorvald Meyers gate stort.
— Leieprisene i Thorvald Meyers gate varierer mye. Vi kjenner til kontrakter med husleie fra 2-3.000 kroner per kvadratmeter per år, og opp til rundt 8.000. Men vi har også hørt rykter om høyere priser. Dette store spennet innenfor dette relativt lite området minner litt om situasjonen i Bogstadveien før korreksjonen av leieprisene for noen år tilbake.
Ulf Novset, leder for Grünerløkka næringsråd som representerer bedriftene i området, mener høye leiepriser på næringslokaler i bydelen kan være en av grunnene til at butikker ikke klarer seg.— Leieprisene på Løkka er jo ikke de laveste i byen, så det kunne jo vært noe å tenke på for gårdeierne, sier Novset.
Han vil likevel ikke legge hele skylden på gårdeierne for at en del forretninger nå ser ut til å slite.
— Konkurransen er stor. I tillegg virker det som om en del av nisjebutikkene som har prøvd å etablere seg ikke har analysert markedet godt nok. De overvurderer hvor stort markedet er, og dermed må mange ut igjen etter et år. Det er ikke bare å starte en hipp butikk og tro at kundene kommer av seg selv, sier Novset.
Bleier
En annen årsak til at butikkene sliter kan være at Grünerløkka ikke er like trendy som bydelen en gang var, mener Novset.
- Løkka er ikke en like hipp bydel som den var for ti år siden. Da bodde det flere unge mennesker her, og de fleste barnefamiliene flyttet ut når de fikk barn nummer to. Nå ser vi at barnefamiliene i større grad blir værende, og det gjør noe med handelen i området, sier Novset.
- Det kan godt være at butikkene i området selger flere bleier og barneklær, men når de må bruke pengene sine på slike ting gjør det at de har mindre penger å bruke i nisjebutikkene.
Remi N. Olsen mener gårdeierne må jobbe sammen om de skal få handelen på Grünerløkka til å fungere.
— På servering ser vi at området fungerer, med mye spennende restauranter og kafeer, men på butikkhandel er det nokså dårlig.
— Gårdeierne må ha en felles tankegang og jobbe sammen for å skape gater og bygg som egner seg for handel. Eller større aktører kan komme inn. Eiendomsselskapet Søylen har for eksempel kjøpt mange gårder rundt Egertorget og laget et konsept for dette området som i dag er marked for luksushandel. En lignende tankegang om å lage noe helhetlig kunne man også gjort på Løkka. Det er utrolig viktig at de ulike aktørene fra bydel/kommune til gårdeiere til leietakere samhandler.