Osloby

Ungdommen kuppet bystyremøtet

Omtrent 300 personer møtte opp i fakkeltoget, nok til at arrangørene gikk tom for fakler til alle de som ville kjempe til siste slutt for fritidsklubber.

- Ikke legg ned fritidsklubben vår! Ungdommen som var med i fakkeltoget kom med en direkte beskjed til de folkevalgte, som behandlet budsjettet i bystyresalen. Olav Eggesvik

 • Stein Erik Kirkebøen
 • Olav Eggesvik
  Journalist

En representant fra Arbeiderpartiet kom opp for å hilse på de unge fremmøtte. Olav Eggesvik

Rundt 300 mennesker gikk i fakkeltog fra Jernbanetorget til Rådhuset onsdag kveld, for å bevare fritidsklubbene i byen. Olav Eggesvik

Mens bystyret fortsatte budsjettdiskusjonen i Rådhuset etter middagspausen, møtte rundt 300 personeropp på Jernbanetorget med fakler. Flere organisasjoner og ungdomspartier støttet opp om arrangementet, som kom etter et initativ fra Gamle Oslo AUF og Frogner AUF.

— Det er helt dustete. Vi bruker klubben veldig mye, sier Andrea Krüger (13) fra Jordal. Hun er med i en aksjonskomité de unge selv har startet for å redde fritidsklubben på Jordal.

- Tror du politikerne vil høre på dere?

— Jeg vet bare at vi gjør alt vi kan for å redde klubben. Den er viktig for oss. Politikerne sier ofte at de hører på ungdommene, nå kan de bevise det, sier Krüger.

Og politikerne fikk høre det. Om de ikke hørte de høye brølene utenfor, la de i alle fall merke til ungdommen som stormet opp trappene i pausen.

— Ikke legg ned klubben vår! roper Krüger og flere andre, mens de ser ned på forsamlingen som kan avgjøre Jordal og de andre fritidsklubbenes skjebne.

— Det vil ikke vi i Arbeiderpartiet! svarer en representant.

— Ikke vi i SV heller! kommer det fra salen.

Litt tidligere på dagen fikk Andrea og de andre full støtte fra lovens lange arm: Like før toget startet ble det også offentliggjort et leserbrev fra visepolitimetser Roger Andresen hvor han gir ungdommen politiets støtte. Les politiets leserbrev her.

Les også

Politiet: «Det er vel ingen med fornuft i hodet som mener den bør nedlegges»

— Et svik mot de unge

Marianne Borgen (SV) og Bjørnar Moxnes (R) var de eneste politikerne som kom ut for å møte fakkeltoget under pausen i bystyret.

— Det er veldig bra at folk sier hva de mener, og det er fint at det er så mange unge her, sier Borgen.

— Kuttene går utover ungdomstilbud fordi de ikke er lovpålagt. Det ser vi år etter år. Jeg jobbet i en fritidsklubb i åtte år, og vet hva jeg snakker om, sier hun.

Moxnes i Rødt kaller kuttene et svik mot de unge.

— Mange har ikke råd til å være med på andre tilbud. Fritidsklubben er det eneste stedet hvor de kommer inn gratis. Og det er helt klart at det har en forebyggende effekt, sier Moxnes.

— Dette er et svik mot unge i Indre Oslo Øst. En fritidsklubb koster nesten ingenting, men har en enorm effekt, sier han.

Både SV og Rødt har i sine alternative budsjetter blant annet tatt penger byrådet har satt av til en fremtidig OL-søknad. Begge ønsker også å innføre eiendomsskatt.

Store innsparinger i bydelene

Det har vært et stort engasjement for å redde Jordal fritidsklubb i bydel Gamle Oslo, som er foreslått nedlagt. Flere andre ungdomstilbud har stått i fare for å bli nedlagt, og det skal kuttes i flere bydeler. Et debattinnlegg skrevet av Don Martin har fått stor oppmerksomhet onsdag, både i sosiale medier og på talerstolen i bystyret. I ettermiddag gikk altså også politiet ut med sin støtte til artisten og hans syn på betydningen av ungdomstilbud.

Osloby har gått gjennom bydelenes budsjettforslag. Gjennomgangen viser at det i flere bydeler er foreslått store innsparinger. Bydelene kutter i alt fra barnehager og barnevern, til eldreomsorg og frivillighet. Totalt må de spare 385,6 millioner kroner.

Les også

«Jeg er litt lei av å høre at eldresentre og fritidsklubber skal nedlegges»

Innsparingene er årsaken til at bydelsdirektøren i Gamle Oslo har foreslått å legge ned fritidsklubben. Bydelen må spare 24 millioner kroner. Også barnehager, barnevernet og flere andre tilbud fra bydelen merker det.Det er ikke bare ungdommen som mobiliserer. Flere av bydelene planlegger å redusere antall årsverk. Dermed står flere ansatte i bydelene i fare for å miste jobben.

Fagforbundet Oslo og flere fagforeninger holdt en markering foran Rådhuset mot innsparingene i neste års budsjett.

Tidligere ordfører angret

I Aftenpostens morgenutgave 5. mars 1998, uttalte tidligere ordfører Albert Nordengen at han angret på at han i sin tid var med på å legge ned fritidsklubber.

— Da den kommunale økonomien ble trangere på slutten av 70-tallet, gikk det dessverre ut over fritidsklubbene. I ettertid har jeg ingen problemer med å se at det var galt.

Vi trenger slike steder hvor barn og unge kan få tilhørighet og ha kontakt med voksne, sa Nordengen.

— Politikerne må gi de unge rene og godt vedlikeholdte skolebygninger. Hvordan skal de ellers få respekt for omgivelsene? spurte Nordengen.

 1. Les også

  Å rane barn gir barneran

 2. Les også

  Bydelene må spare 385,6 millioner kroner

 3. Les også

  Politikere: Tid for skjerpings!

Utklipp fra Aftenpostens morgenutgave 05.03.1998. Aftenposten/faksimile

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Ordføreren fikk nei til å revurdere politikernes millionlønn

 2. OSLOBY

  Slik vil de bekjempe ungdomskriminaliteten

 3. OSLOBY

  Isak og Even ble tema da Oslo-politikerne stemte over 67 milliarder kroner

 4. NORGE

  De fordeler 28 milliarder kroner. Men hvor mye makt har de - egentlig?

 5. OSLOBY

  Arrangerer rekordfestival, der alle arrangementer er gratis

 6. OSLOBY

  Oslo-politikerne skal ikke lenger få parkere i kjelleren