Osloby

58 ransanmeldelser bare i november

Det har vært en merkbar økning i antall ransanmeldelser så langt i år. I november har det blitt anmeldt tre ran hver dag.

Politiet har mobilisert ekstra ressurser i kampen mot de mange ranene som har funnet sted i Oslo de siste ukene. Det er også opprettet en spesialgruppe som skal bidra til å øke oppklaringsprosenten. Foto: Solum, Stian Lysberg

 • Emma Tollersrud

Natt til mandag skjedde det igjen. Ved 3.30-tiden ble en mann forsøkt ranet av fire menn i Thorvald Meyers gate på Grünerløkka. De fire som antas å være gjerningsmenn ble tatt av politiet kort tid etter. Samtlige var kjenninger av politiet, for ran og ransforsøk.

Bare i november er det registrert 58 anmeldelser for ran hos Oslo-politiet. Det tilsvarer over tre ran hver dag.

— Mer spesifikk statistikk på gjerningspersoner jobber vi med å kvalitetssikre, men det vi kan si er at flertallet at gjerningsmenn beskrives som unger gutter. Det samsvarer også med dem vi pågriper, opplyser Roar Hansen i Oslo politidistrikt til VG Nett.

Verst i Norden

Tallet på antall anmeldelser lå høyt også i oktober, med totalt 120 tilfeller. Statistikken gjør Norge verst i Norden. Men stasjonssjef på Grønland, Kåre Stølen, ber om at tallene forstås i en sammenheng.

Les også

Seks pågrepet etter ran og ransforsøk i Oslo

— Stockholm og København har andre utfordringer som Oslo ikke har. Det kan også være ulike måter å føre statistikk på som gir utslag. Men vi har for mange ran i Oslo og har satt inn flere tiltak for å bekjempe dette, blant annet med egen ransgruppe og styrket bemanning, sier han til NTB.Etter de mange ranene i oktober mobiliserte Oslo-politiet. Synlig og sivil patruljering ble økt, og en spesialgruppe på 18 politibetjenter ble opprettet for å øke oppklaringsprosenten. Allerede er flere antatte gjerningsmenn pågrepet. Bare søndag kveld og natt til mandag sist helg ble hele seks personer pågrepet.

Hastemøte mandag

I et møte med justisminister Anders Anundsen (FrP) mandag forsikret politiet om at de setter inn ekstra ressurser, og at den generelle innsatsen mot ran og innsatsen mot helerileddet styrkes.

– Jeg er sikker på at tiltakspakken som Oslo politidistrikt setter inn vil ha effekt, men dette er sannsynligvis en utfordring som ikke kan løses over natten, sier Anundsen ifølge NTB.

- Få gode forklaringer

Antall ran frem til november i år ligger 11,9 prosent høyere enn i fjor. Men såkalte ransbølger er ikke noe nytt for Oslo-politiet. I november 2010 ble 122 ran anmeldt, mens det i oktober 2011 var 118.

— Med jevne mellomrom opplever politiet økning i forskjellige typer kriminalitet, også personran, uten at vi kan gi noen veldig gode forklaringer på hvorfor, sa visepolitimester i Oslo, Roger Andresen, på en pressekonferanse om temaet i slutten av oktober.

Oppfordring til foreldre

Politiet har identifisert 22 antatte ranspersoner i november. Ni av dem er under 18 år. De fleste er født i Norge. Statsminister Erna Solberg retter en oppfordring til foreldre.

– Jeg synes oppfordringen som kom nå lokalt fra foreldre om å mobilisere innvandrerforeldre er viktig. Man må slå ned på dette, også fra foreldregenerasjonen i innvandrermiljøet sin side, for å få stoppet denne atferden, sier Solberg til Dagsavisen.

Les også

Raner til seg mobiler for å betale narkogjeld

Justis— og beredskapsminister Anders Anundsen har mandag diskutert problemet med Oslo politidistrikt.- Jeg er sikker på at tiltakspakken som Oslo politidistrikt setter inn vil ha effekt, men dette er sannsynligvis en utfordring som ikke kan løses over natten, sier Anundsen i en pressemelding.

Innkalte til hastemøte

Nylig innkalte byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), til et hastemøte om de mange ranene som har funnet sted den siste tiden.

Onsdag denne uken skal han møte hovedstadens politisjefer og toppolitikere.

Les også

Solberg vil mobilisere innvandrerforeldre mot ran

Byrådslederen mener barnevernet må få bedre muligheter til å gripe inn i de tilfellene der de unge kriminelle ikke kan straffeforfølges på grunn av sin alder.

- Vi må forsikre oss om at de ressursene politiet sitter på, og de ressursene vi sitter på, finner hverandre, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H). Foto: Audun Braastad / NTB scanpix (arkiv)

 1. Les også

  Ransbølgen: «Dra proppen ut av øret!»

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Oslo-politiet har rykket ut til 44 knivepisoder på 55 dager

 2. OSLOBY

  Politiets krimstatistikk for 2018: Antallet unge gjengangere i Oslo økte med over 20 prosent

 3. OSLOBY

  Fem biler brant natt til mandag. Nå krever Jan Bøhler svar på hvor mange brannstiftere som faktisk blir tatt.

 4. OSLOBY

  Fire pågrepet etter væpnet ran av leilighet på Aker brygge

 5. OSLOBY

  Oslo-politiet har ikke klart å stanse utviklingen: – Det er ingen hyggelig trend

 6. OSLOBY

  Økning i antall anmeldte voldtektsasker