Osloby

Russisk diplomat tatt for fyllekjøring på Frogner

En natt i september fikk politiet tips om at en ambassadebil hadde kjørt inn i en parkert bil på Frogner. Sjåføren viste seg å være en full russisk diplomat.

Russlands ambassade i Norge ligger i Drammensveien 74 i Oslo. Terje Bendiksby/ NTB scanpix

 • NTB

Politiet i Oslo fikk tips om trafikkuhellet natt til lørdag 30. september, melder VG. Føreren fremsto som tydelig beruset. Han forsøkte å gå fra ulykkesstedet, men ble pågrepet av en politipatrulje etter kort tid.

UD har bekreftet at den russiske sjåføren hadde diplomatisk immunitet. Han har jobbet som etterretningsoffiser for GRU – en militær etterretningstjeneste – ved Den russiske ambassaden i Oslo.

 • Den lille republikken har bare en liten stab på ambassaden: Likevel hadde de over 100.000 kroner i ubetalte parkeringsbøter

Skal ha vært lite samarbeidsvillig

Ifølge VG var han lite samarbeidsvillig, blant annet fordi han nektet utåndingsprøve. Politipatruljen har beskrevet den russiske diplomaten som «åpenbart beruset» og «sjanglende» – samt at det dunstet alkohol av ham på lang avstand.

– Forholdet er registrert som en straffesak, som da ikke normalt forfølges siden han har diplomatisk immunitet. Det er UD som håndterer saken videre i forhold til ambassaden, sier avsnittsleder Frode Andreassen i Oslo politidistrikt.

Ønsker ikke kommentere

Den russiske ambassaden ønsker ikke å kommentere saken overfor avisen.

Vanligvis innkaller UD representanter fra ambassaden til et møte for å gå gjennom rapporten. Slike saker ender gjerne med at mistenktes arbeidsforhold i Norge avsluttes og vedkommende returneres til sitt hjemland.

– Vi ser alvorlig på lovbrudd og følger opp saken etter gjeldende rutiner, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i UD.

Les mer om

 1. Promillekontroll
 2. Politiet
 3. Russland

Relevante artikler

 1. NORGE

  PST: – De aller færreste forstår at dette er etterretningsoffiserer

 2. NORGE

  Etter 25 års krangel tok huseieren seg inn i Pakistans utflyttede ambassade. Der lå tusenvis av pass, søppel og konfidensielle dokumenter.

 3. NORGE

  De kom til Oslo som fredelige diplomater. I virkeligheten er de tilknyttet russisk etterretning.

 4. NORGE

  Slik svarer Russland: – Dette er falsk eller ulovlig skaffet informasjon

 5. VERDEN

  Putins mann i Norge: – Stemningen mellom Norge og Russland er forgiftet

 6. KOMMENTAR

  Skrekk og GRU. De er i Drammensveien.