Osloby

«Festmatpakke hver dag?»

Jeg tror barn har godt av at det er forskjell på hverdag og fest, mener June Westerveld. Les kommentaren!

Roseformede hestepølser, blomsterskiver og hjerteegg skal gi barna bedre matlyst. Denne høsten overveldes foreldre av kreative matpakketips i både bøker, blader og avisoppslag.

 • June Westerveld

Det er skole— og barnehagestart, og foreldre må forberede seg på nye matpakketrender.

Susanne Kaluza er en av dem som går i bresjen for å revolusjonere barnas matpakker. Hun blogger om matpakker og har nå kommet med boken I boks , en bok «til inspirasjon i den hektiske hverdagen med tips til hvordan du kan lage kjappe, gode og sunne nistepakker til barna». Denne uken gikk den til topps på landets bestselgerlister.

Dårlig samvittighet

Boken gir ikke bare et godt inntrykk. Forfatteren strekker seg nemlig langt for å gi norske barn kresne matvaner.

Ikke bare danderes skivene som blomster, båter, biler og hjerter. Frukten skjæres opp i lekre biter og former, salami og hestepølse formes som roser i muffinsformer, fiskepuddingen serveres i stjerneform, og eggene kokes til hjerter. På toppen av det hele trykker Kaluza ut bokstaver av gulost og former en liten hilsen i matpakken: «Ha en god dag!».

Kanskje er det ikke så ille om man lar seg inspirere til å legge en boks med cherrytomater ved siden av de vanlige skivene. Men jeg vil tro at de fleste som er i Kaluzas målgruppe allerede gjør det. Problemet med denne boken er at den legger opp til så veldig mye mer.

Jeg tror denne trenden skaper enda mer dårlig samvittighet hos foreldre som allerede sliter med å få hverdagen til å gå opp.

Og dessuten tror jeg ikke det gavner barna.

Kaster halve skiven

Selv spiser jeg stort sett mine skiver med brunost og salami med stor glede fordi jeg er sulten.

Hva tenker jeg om datteren min, at hun ikke kan få det samme? At hun må ha små, nusselige bokser med forskjellige lekkerheter hver dag hele uken for at hun skal få i seg mat?

Og hva gjør det med barnas forhold til å spise opp maten når mamma kaster halve skiven etter å ha trykket ut blomsterformen? (Jo da, jeg ser at Kaluza sier hun sparer restene, tørker dem og bruker til krutonger i supper senere. Men for de fleste går det nok i søpla.)

Og ikke minst, hva gjør det med den gode stemningen rundt matbordet i barnehagen og på skolen når små barn skal overgå hverandre med de fineste matpakkene?

Forskjell på hverdag og fest

Jeg tror barn har godt av at det er forskjell på hverdag og fest. Jeg baker gjerne togkaker og prinsessemuffins til bursdagen, men festmatpakke hver dag blir for drøyt.

Dessuten: Gjør vi ikke barna en bjørnetjeneste? Står vi i fare for å skape kresne barn som mister respekten for «kjedelig» mat?

Jeg tror behovet for å dandere et koldtbord til treåringers matpakke på en tirsdag må være et symptom på at noe er galt med vårt syn på service til barna. Trolig bunner det i en snev av dårlig samvittighet. At de små englene må få det aller beste for å vite at vi elsker dem.

La oss slappe av og senke skuldrene. Så får barna lære seg å like vanlige brødskiver med sirkelformet salami.

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Kan gratis skolemat utjevne sosiale helseforskjeller?

 2. FAMILIE OG OPPVEKST

  Ernæringstest av salami: Stor forskjell på saltinnholdet

 3. A-MAGASINET

  Her slet hvert femte barn med overvekt. Så ble slankekur en del av timeplanen.

 4. SID

  Kantinen kan sikre konsentrerte skolebarn

 5. SPREK

  Sliter du med å få barna til å spise matpakken? Her er råd til enkle, sunne og kjappe matpakker.

 6. KOMMENTAR

  Ikke alle elsker Raymond