Osloby

Matsentralen åpnet i Oslo

I et lagerlokale i Oslo ble det mandag morgen inngått en svært matnyttig avtale. Fullverdig mat som ellers ville gått i søpla, kommer nå vanskeligstilte til gode.

Avtalen som signeres rundt dette bord, vil føre til at mindre mat kastes og mer mat kommer Oslos vanskeligstilte til gode. Fra venstre representanter fra Kavlistiftelsen, NorgesGruppen, Tine, Coop, Nortura , ICA og Matsentralen/Blå Kors. Stig B. Hansen

 • Hilde Solheim

Det er hallelujastemning i Frelsesarmeens lokaler i Oslo. Menn og kvinner i dress og drakt står frem etter tur og vitner. Til daglig er flere av dem knallharde konkurrenter, men nå står de samlet om å redusere to betydelige samfunnsproblemer:

Ett: Vi kaster altfor mye mat.

To: Mange trenger denne maten.

Løsningen kan synes åpenbar – men først nå, fire år etter at de første initiativene ble tatt, er Norges første Matsentral et faktum.

Får overskuddsmat

I lokaler leid av Fretex/Frelsesarmeen skal kvalitetssikret overskuddsmat fra matbransjen og dagligvarehandelen fylle tomme lagerhyller, kjølerom og fryselager. Før varene så raskt som mulig skal ut igjen – via de veldedige organisasjonene ­— til dem som trenger maten; hovedstadens vanskeligstilte befolkning.

Les også

Her er «Mathallen» for Oslos sultne

— En helt spesiell verdikjede, sier mannen som skal bestyre det hele. Gjermund Stormoen presiserer at samarbeidet mellom matbransjen og organisasjonene ikke representerer noe nytt.

– Til nær sagt alle tider har det vært samlet inn mat til de trengende, men med Matsentralen her i Oslo vil dette arbeidet formaliseres, effektiviseres og føre til at betydelig mindre mat kastes og at leveransene til organisasjonene og dem som til slutt skal nyte godt av maten, blir mer stabile, sier Stormoen.

«Førsteklasses mat»

Det undrestrekes at Matsentralen ikke skal bli noen dumpingplass for matbransjen, og at ingen mål tro at byens vanskeligstilte skal avspises med B-varer. Nei, får forsamlingen vite, dette er snakk om førsteklasses varer som ikke har gått ut på dato.

Likevel skal det ikke underslås at det i stor grad handler om varer som nærmer seg både «best før» og «siste forbruksdato». Men at de skal ut til brukerne så raskt som mulig.

- Så raskt at ideelt sett bør lageret vårt aldri bli fullt, sier daglig leder Gjermund Stormoen.

Les også

Slik rammer krisen britene

Når åpningsfesten er over, skal han og et par ansatte stå for driften av Matsentralen. Men i dag er lokalene fulle av nærings— og samfunstopper, av ordfører Stang som ikke kan dy seg for å minne om den sittende regjeringens løfte om å fjerne fattigdommen, og av TV-kokk Andreas Viestad som forteller om entrecoten han hadde i kjøleskapet nesten tre måneder etter datomerkingen:- Det beste stykke kjøtt jeg noensinne har spist!

Vi skal med andre ord ikke være så hysterisk opptatt av datomerking og redde for å bli syke, at vi kaster mat som fortsatt lukter og smaker godt.

Begeistringen mellom de fortsatt tomme lagerreolene lar seg heller ikke dempe av at Frelsesarmeens leder i Norge, i stedet for å håpe at initiativet sprer seg til flere norske byert, påpeker det faktum at det aller beste ville vært om Mathallen slett ikke hadde vært nødvendig i det hele tatt:

— Vi må arbeide for et samfunn hvor vi ikke trenger slike tiltak, utdyper Dick Krommenhoeck .

- Virker ålreit

Mens andre er mer pragmatiske. Som Irmelin Frantzen, medarbeider og styremedlem i Fattighuset.

— Tiden vil vise hvordan dette funker, men det jeg hører her virker ålreit. Vi har hittil hatt et veldig godt samarbeid med Kiwi rundt om i byen, men den siste tiden har vi faktisk opplevet å gå tomme for mat. Matsentralen kan forhåpentlig bidra til at leveransene blir sikrere og mer forutsigbare. Men nå må jeg huke tak i Gjermund og spørre ham om vi må hente maten, eller om han kjører den ut til oss.

Det er med andre ord mer enn maten som ikke er helt på plass ennå. Den første tiden blir derfor en slags prøveperiode - som følges med stor interesse av andre norske byer som kan tenkes å opprette tilsvarende matsentraler. Eller «fødevarebanke» som det heter i Danmark - landet som først og fremst har inspirert de norske initiativtakerne.

Dermed er Norges første matsentral åpnet! For anledningen av statssekretær Erlend Trygve Grimstad som møtte i mat- og landbruksministerens fravær. Stig B. Hansen

Irmelin Frantzen arbeider i Fattighuset, hvor hun også er styremedlem. - Matsenralen vil forhåpentlig innbære mer forutsigbare forsyninger, håper hun. Stig B. Hansen

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Unødvendig med lov om matkasting

 2. SID

  Vi kaster for mye mat. Her er mine forslag til løsninger på all kastingen

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Nei til forbud mot matkasting

 4. NORGE

  Plutselig var eiendomsbaronen blakk og straffedømt. Nå er jobben hans å skaffe fattige mat.

 5. POLITIKK

  Nav sliter med utbetalinger. Frelsesarmeen merker sterkt etterspørsel etter gratis mat.

 6. POLITIKK

  Bør butikker forbys å kaste mat? KrF foreslår matkastelov.