Osloby

Syv gatekjøkken ble stengt av Mattilsynet - men her har de alt på stell

Tariq Aziz driver Bislett kebab - og gjør det ordentlig. Med egne, hemmelige kontrollører sørger kjeden for at alt er på stell før Mattilsynet kommer.

Mattilsynet stengte syv gatekjøkken på dagen. Seks av Bislett kebabs restauranter ble sjekket, men Mattilsynet hadde lite eller ingenting å bemerke. Foto: Jan T. Espedal

 • Stein Erik Kirkebøen

Tirsdag kunne Osloby fortelle at Mattilsynet har sjekket 49 gatekjøkken og kebabsjapper i Oslo. Syv ble stengt umiddelbart, 28 fikk forskjellige påbud mens bare 14 hadde alt såpass på stell slik at de fikk ingen eller bare bagatellmessige kommentarer.

Mange fikk mye pepper av tilsynet, men hos Bislett Kebab — som fikk seks av sine restauranter kontrollert - var alt på stell.

- Mattilsynet er flinke

— Det er vi selvfølgelig veldig fornøyd med, sier innehaver Tarik Aziz. Han er ikke veldig overrasket.

— Nei, vi har drevet med kebab i 20 år, og vi har aldri hatt noen problemer med Mattilsynet. Vi har et godt samarbeid med dem. Jeg synes de er både proffe og flinke, og gjør en god jobb. De er opptatt av kvalitet og hygiene, og det bør alle i bransjen være.

Aziz startet sammen med sine tre brødre opp med en kebabrestaurant på 30 kvadratmeter på Bislett i 1995. Den spede starten har utviklet seg til en suksess: Nå driver de et aldri så lite imperium med seks restauranter rundt om i byen og en årlig omsetning på 60-70 millioner.

Så hvorfor klarer de å få gode skussmål fra Mattilsynet, i motsetning til så mange andre i bransjen?

Kvalitet og orden

— Det er ingen hemmelighet, men vi satser på orden og kvalitet på alt fra arbeidsrutiner til råvarer. Alle våre ansatte får solid opplæring før de begynner, og vi satser på å holde den samme standarden på alle restauranter. Gjestene skal være trygge når de spiser hos oss, sier Aziz.

Og Richard Dante er trygg. Han er glad i kebab, og stamgjest.

— Jeg har spist kebab et par ganger i uken i årevis. Fire av fem spiser jeg her, fordi de har god mat – smaken er det viktigste for meg - og fordi det er kort vei. Her er det veldig ordentlig, sjefene er her hele tiden, og det virker som om de har stålkontroll, sier Dante, som også våger seg til å spise kebab andre steder.

— Alle ser ikke ut til å ha samme stålkontroll, men det er spennende å prøve nye smaker. Og jeg er aldri blitt dårlig.

- Veldig bra

— Jeg har selv vært på to av Bislett kebabs restauranter, og der fungerte alt veldig bra. Kolleger som har vært på de andre har også bare hatt helt minimale kommentarer, sier seniorinspektør Kari Dommarsnes i Mattilsynet.

— Hva er bra?

— Det er rent og ryddig, de sjekker at temperaturene er som de skal være der maten ligger to ganger om dagen og har i det hele tatt gode rutiner, sier Dommarsnes.

— Er kebabbransjen generelt så ille som det kan virke?

— Det er nok mye rart, men vi driver det vi kaller risikobasert tilsyn. Det betyr at vi kanskje har et litt skjevt utvalg; vi sjekker steder hvor vi har mistanke om at alt ikke er på stell ekstra nøye.

— Hvordan velger der dem ut?

— Vi har flere parametere, ett er bekymringsmeldinger fra publikum, et annet hyppige eierskifter, et tredje størrelse: feil på et stort kjøkken rammer flere enn feil på et lite. Vi sjekker veldig mye forskjellig, og er på de store sykehuskjøkkenene seks ganger i året. Ingen kan føle seg sikre på at de ikke blir kontrollert, sier Dommarsnes.

Franchise

Men når skal brødrene Aziz ta ett steg opp på statustrappen, og satse på spisested med hvite duker og kniv og gaffel?

— Vi får se, i første omgang vil vi fortsette å jobbe for å bedre kebabens rykte, smiler Aziz.

- Grand Café er ledig...?

Tarik Aziz og brødrene har slått seg opp i kebab-bransjen. 20 år etter at de startet opp i et lite rom på Bislett, har de bygget opp et imperium som sleger kebab for 60-70 millioner i året. Foto: Jan T. Espedal

— Vi har ikke vurdert om det er riktig lokalisering for oss, men vi har planer om å utvide. Siden vi ikke har kapasitet til å drive mer selv, jobber vi med å få til et franchise-opplegg. Men vi har det ikke travelt. Vi skal fortsette som vi har gjort, bygge stein på stein og ikke vokse mer enn vi kan kontrollere. Det viktigste er at vi bevarer vårt gode navn og rykte.

Kontrollerer

For å forsikre seg om at alt er på stell i restaurantene, har Bislett kebab ansatt sine egne kontrollører.

— Ja, vi har folk som anonymt går rundt og sjekker at alt er på stell. Det er veldig sjelden de finner noe alvorlig å sette fingeren på, sier Aziz.

- Hvorfor tror du er det så mye snusk i bransjen?

— Det er vel mange steder det går litt fort. Og så er det vel noen som lar seg friste til å kutte på kravene.

- Ikke billig-billig

- Kvalitet er dyrt, er det mulig både å drive ordentlig og hevde seg i priskonkurransen?

— Ja. Vi er ikke blant de billig-billige, men vi er heller ikke spesielt dyre, sier Aziz som gjerne tar seg en kebab selv.

— Ikke hver dag, men ganske ofte. Men jeg kjøper den ikke hvor som helst..

 1. Les også

  Mattilsynet er ikke overrasket over nedslående resultater

 2. Les også

  Bislett Kebabhouse: Kongen har abdisert

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Mattilsynet sjekket gatekjøkken. Fant rottemøkk og mat i utslagsvask

 2. OSLOBY

  Hvem har byens beste kebab?

 3. A-MAGASINET

  Øst eller vest spiller ingen rolle, Thomas Felberg elsker hele Oslo

 4. NORGE

  Rosa eller grå? Oslos burgerkokker er uenige om hvordan den perfekte hamburgeren skal stekes

 5. OSLOBY

  Legendariske Punjab Tandoori utvider: – Dette blir et høydepunkt i vår historie

 6. NORGE

  Mattilsynet advarer mot rosastekte hamburgere