Osloby

Kraftige reaksjoner på flytting av arbeidsplasser fra Oslo

– Hadde noe sånt skjedd hvor som helst ellers i landet, så ville det blitt et ramaskrik, mener Jan Bøhler, Oslo-representant for Ap på Stortinget.

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet mener forslaget minner om gammelsosialistisk planøkonomi. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

 • Stein Erik Kirkebøen
 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

Støttet av Venstre ønsker regjeringspartiene å flytte hundrevis av statlige arbeidsplasser ut i distriktene. Bøhler mener et slikt utslag av utdatert, gammelsosialistisk planøkonomi er helt feil medisin.

– Det er ikke bare feil, det er også urettferdig mot hundrevis av ansatte som har gjort en god jobb for statlige etater i Oslo. Nå må de velge mellom å rive opp familiens røtter og flytte etter jobben, eller å finne seg en ny jobb. Det er takken. Og det fordi de blir ofre for en hestehandel som skal gi Venstre et fikenblad av distriktspolitikk! sier Bøhler.

Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener Oslo-politikerne fikk informasjon om flytting alt for sent. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

- Plass til flere

Han er slett ikke enig i at det allerede bor for mye folk her i byen og at distriktene trenger arbeidsplasser.

– Folk vil hit, og det er bare å bygge flere boliger i Oslo og i omegnskommunene. Deler av Oslo har like høy arbeidsløshet som oljekriserammede Stavanger, og både Tromsø og Trondheim har minst like mange statlige arbeidsplasser som Oslo i forhold til folketallet, sier Bøhler som ikke har noe imot å legge nye, statlige arbeidsplasser som ikke er avhengig av tett kontakt med de hovedstadsfunksjonene som bare finnes i Oslo, ut av byen.

– Noe helt annet er å flytte veletablerte arbeidsplasser med hundrevis av ansatte som har etablert seg her i byen, ut på landet, sier Bøhler som håper å samle Oslo-benken på Stortinget i en samlet front mot forslaget.

Skvises mellom parti og by

Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde er sjelden så enig med Jan Bøhler som han er i denne saken, men han har det litt vanskeligere. Han slites mellom lojalitet til parti og til by.

– Ja, partiet har inngått en avtale som for alt jeg vet kanskje er gunstig for totaliteten, for landet som helhet. Men for Oslo, som jeg representerer, er den ugunstig. Dessuten misliker jeg tvangsløsninger, sier Tybring-Gjedde som imidlertid reagerer aller mest på at han ikke er blitt orientert.

– Jeg hørte ikke om dette før i går. Jeg har bedt om orientering på dagens gruppemøte, men det er jo for sent når prosessen allerede er i gang, sier Tybring-Gjedde.

Venstre vil flytte ut

Ola Elvestuen representerer Venstre og Oslo, men vil ikke være med i Bøhlers og Tybring-Gjeddes eventuelle Oslo-allianse.

– Vi skal hegne om Oslos rolle og posisjon som hovedstad og ikke undergrave den. Samtidig skal vi ta hele landet i bruk, og da er statlige arbeidsplasser et godt hjelpemiddel.

– Men de ansatte da, Elvestuen, enkeltmenneskene oppi alle vedtakene?

- Vi skal ha respekt for at det kan være vanskelig for dem, men innimellom er det nødvendig å ta slike runder som den vi nå tar. En statlig arbeidsplass betyr mange steder mye mer enn i Oslo som i mange år har hatt en sterk og vellykket vekst i både innbyggere og statlige arbeidsplasser, sier Elvestuen.

– Prosessen?

– Den må være ryddig og god, men samtidig er det alltid dilemmaer knyttet til hvor åpen den kan være.

– Grunnleggende god, grønn politikk, men...

– Det er grunnleggende god grønn politikk å desentralisere og å planlegge nye statlige institusjoner utenfor storbyer og pressområder, sier MDGs stortingsrepresentant, Rasmus Hansson.

Hva som nå skal skje er han ikke informert om, men generelt, når det gjelder etablerte institusjoner og arbeidsplasser, så er det ikke så lett.

– De kan også flyttes, men det krever gode prosesser hvor de ansatte trekkes med. Det er mange som kan motiveres til å flytte ut av Oslo, men det må være faglig begrunnet og de må motiveres til å bli med og ikke få et vedtak dunket ned i hodet på seg. Hvis ansatte føler at de blir brikker i et politisk spill, blir prosessen dårlig. Og det blir dyrt for både ansatte og institusjonen, sier Hansson som i sin tid ikke ble med på lasset da arbeidsplassen Polarinstituttet flyttet fra Oslo til Tromsø.

– Ikke informert

Forbundsleder John Leirvaag i Norsk Tjenestemannslag (NTL) sier til Aftenposten at de ikke er blitt orientert om hvilke arbeidsplasser som blir berørt og hvor mange ansatte det gjelder.

– Noe av problemet vårt er at vi får informasjon via våre lokale tillitsvalgte. Vi har ingen full oversikt.

Leirvaag er imidlertid gjort kjent med at det har vært et møte i Landbruksdirektoratet i dag, hvor de ansatte skal ha blitt orientert om at en flytting av deler av virksomheten skal vurderes. Det pekes blant annet på Trøndelag som aktuell ny lokalisering.

– Hvordan ser dere på en slik prosess?

– Det er ingen tvil om at statlige arbeidsplasser bør være et virkemiddel i distriktspolitikken, men vi har vært skeptiske til utflytting. Asplan Viak gjorde en utredning der de pekte på flere negative konsekvenser. Det er kostbart, og det rykker opp fagmiljøer, sier Leirvaag og legger til:

– Hver gang det står en Venstre-politiker i Førde og smiler, sitter det en person i Oslo med familie, hvor han eller hun sitter uten arbeid. Dette synes vi er problematisk.

Les mer om

 1. Oslo
 2. Jan Bøhler
 3. Distriktspolitikk

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Sterke reaksjoner mot det nye Regjeringskvartalet - varsler omkamp i Stortinget

 2. POLITIKK

  Regjeringen og Venstre vurderer å legge 1800 arbeidsplasser utenfor Oslo

 3. POLITIKK

  LO mot flytting av statlige arbeidsplasser fra Oslo: – Det går ikke an å behandle folk sånn

 4. MENINGER

  Hvorfor konkluderer Høyre og Frp om Politihøgskolen før utredningen er klar?

 5. POLITIKK

  Skal flere hundre statlige arbeidsplasser flyttes fra Oslo til distriktene? Denne opptellingen viser at det foreløpig dreier seg om 96.

 6. POLITIKK

  Tybring-Gjedde krever avstemning om Frp skal fortsette i regjering