Osloby

Vil radiomerke Oslo-ulvene

Forskere vil radiomerke ulveparet i Østmarka, blant annet for å avkrefte ulveskrøner.

Peter Wabakken med en bedøvet, ni mnd. gammel ulvetispe på Finnskogen i januar 2011. Nå ønsker forskerne å radiomerke Østmark-ulvene, men de er avhengige av at det faller mer snø for å få det til. CHRISTINA SKARPE, HØGSKOLEN I HEDMARK

 • Espen Hofoss

Mange har lagt ut fotofeller i håp om å fotografere Østmark-ulvene. Så langt har ingen lykkes. Men dette bildet, tatt i Enebakk høsten 2012, viser muligens hannulven som sammen med en ulvetispe har etablert seg i Østmarka. Magnus H. Utsigt

Flotte rovdyr: Dette bildet er av ulvene på Langedrag.

Det ble stor ståhei da det i januar ble kjent at et ulvepar har slått seg ned i skogen sørøst for Oslo. Ulveparet får trolig hvalper i mai.

Ulveforskere jobber fortsatt med å kartlegge yttergrensene fro Østmark-ulvenes revir. Senest forrige helg observerte forskerne spor og markeringer etter ulven. Arbeidet skal munne ut i en rapport i midten av april.

Les også

- Ulven i Østmarka er neppe farlig for hunder

Bedøvet

Petter Wabakken, leder for det skandinaviske ulveprosjektet SKANDULV, håper å få radiomerket ulvene før sommeren kommer. Radiomerkingen skjer ved at ulven blir bedøvet fra helikopter. Men forskerne trenger bedre snøforhold for å kunne spore dem i forkant.

— Før selve radiomerkingen er vi ute på ski i flere dager for å spore og lokalisere. I det siste har det falt for lite nysnø til å finne gode, ferske spor, forklarer Wabakken.

— Vi setter ikke i gang før ulvene er i et gunstig område der det er mulig å bedøve dem med så liten flytid som mulig. Det er både av hensyn til dyr, men også av hensyn til økonomi. Helikopter er dyrt. Det er en fordel at det ligger en del snø som bremser ulven, slik at det blir kort periode der den jages.

Les også

«Når et par etablerer seg, skvetter de over alt»

— Hvorfor er det viktig å radiomerke dem før sommeren kommer?

— Radiomerking gir oss forskere en helt annen kunnskap om hvordan ulven oppfører seg. Et annet hensyn er selvsagt publikum. Det er veldig stor pågang om disse ulvene. Og sommeren er høytid for observasjoner av ulv. De fleste ulveobservasjoner er falske. Med radiomerking blir det mindre spekulasjon. Da kan vi enkelt bekrefte eller avkrefte om ulven har vært der.

- Er det noen som har sett ulvene så langt?

— Ikke som jeg vet. Det virker som de er veldig sky og forsiktige. Ulvene har vært i Østmarka i fire måneder, og ennå har ingen klart å fotografere dem. Det er spennende, for jeg vet at mange har ligget ute i skogen og forsøkt å få et glimt av dem. Noen har også satt opp kamerafeller med åte, sier Wabakken.

Les også

Ulv! Ulv? Ja takk!

Kamerafelle

— Hva med ulven som ble fotografert i Enebakk i fjor høst?

— Det er ingen som kan si med sikkerhet at dette er en av Østmark-ulvene. Det er bare bilde av en enslig ulv på barmark. Det kan være hannen som har slått seg ned i Østmarka, men på den tiden av året streifer det mange ulver omkring.

- Hvem er det egentlig som setter ut sånne kamerafeller?

— Noen er satt opp av forskere for å registrere gauper, men det finnes etter hvert også mange private som setter opp slike. Hvert år blir det tatt mange bilder av jerv og bjørn på den måten i Hedmark. Slike kameraer brukes også i forbindelse med jakt, for eksempel når det er lisensjakt på Jerv. Når noen dyr blir fanget opp av kamera, setter jegerne seg i posisjon. For ordens skyld: vi har ikke slike kameraer ute. Vi har ikke tro på det som metode. Det er kun unntaksvis man får festet ulv på film, og da er det ofte unge, uerfarne ulver. Ulver er forsiktige og observante. De oppdager slike kamerafeller på lang avstand

— NRK og VGs leser har døpt Østmark-ulvene Fenris og Frøya. Hva tenker du om det?

- Det har jeg ingen bestemt mening om. Hos oss kaller vi dem bare Østmarkparet.

 1. Les også

  Vil markedsføre Oslo som nasjonalpark-hovedstaden

 2. Les også

  Vil ha tiger i Østmarka

I januar ble Aftenposten med Petter Wabakken på ulvesporing i Østmarka. "Én av ulvene har et ryddig ganglag. Det kan se ut som den drar på den ene foten" konstaterte Wabakken den gang. Kagge Gunnar

Relevante artikler

 1. NORGE

  En svensk ulv står bak sauedrap

 2. A-MAGASINET

  – Ulven er religion, som en gud, mens vi blir fremstilt som blodtørstige

 3. A-MAGASINET

  De ble funnet klokken seks om morgenen. Han flytende i sjøkanten. Hun liggende på kaien. To steinharde narkomane som endelig så ut til å ha fått fred.

 4. ØKONOMI

  Goliat: Historien om milliardoverskridelser, alvorlige nestenulykker og et bakteppe av død og mulige forbrytelser.

 5. OSLOBY

  Her er skibokforfatternes markatips

 6. OSLOBY

  «Hva Oslo er? MMM!»