Osloby

Rekordmange kollektivreisende til og fra Oslo Lufthavn

Hele 68 prosent av de reisende benyttet kollektivtransport til og fra landets hovedflyplass i 2014. Det er ny rekord og best i Europa.

Antall reisende med tog øker på bekostning av reisende med bil og buss til Oslo Lufthavn. Jan T. Espedal

 • Osloby

En fersk undersøkelse viser at de fleste reiser kollektivt til og fra landets hovedflyplass. I 2014 reiste 68 prosent kollektivt, mens prosentandelen i 2013 var 65.

— Vi er veldig fornøyd med den positive utviklingen og ser hvor viktig det er med et godt samarbeid mellom kollektivaktørene for å sikre at flest mulig reiser kollektivt, sier Emil Eike, leder for Kollektivforum for Oslo Lufthavn og kommersiell direktør i Flytoget i en pressemelding.

Best i Europa

En undersøkelse fra 2014 viser at Oslo Lufthavn har høyest kollektivandel for flyplasser i Europa. I årene fremover er det forventet enorm vekst i flytrafikken. Prognosene tilsier at Oslo Lufthavn vil vokse med ca. 2,9 prosent per år de kommende årene. Terminal 2 på Oslo Lufthavn åpner i april 2017 og med det øker den årlige kapasiteten fra dagens 23 millioner passasjerer til 28 millioner passasjerer.

— Dersom vi skal nå målet om 75 prosent kollektivandel til OSL innen 2020 er det nødvendig med en bevisst satsing både på vei og bane. Forholdene på selve flyplassen for busser og tog må også optimaliseres, slik at kunden opplever kollektivtrafikken som det enkleste og mest effektive valget, sier Eike.

Flere tar toget

Undersøkelsen gjennomført av Airports Council International, på vegne av OSL, viser at antall reisende med tog øker på bekostning av reisende med bil og buss. I 2014 reiste 51 prosent med tog, mot 44 prosent året før. Kun 17 prosent tok buss.

— For å klare målsettingen om 75 prosent kollektivreisende innen 2020 må bussene gis bedre arbeidsvilkår enn i dag. Dette innebærer at busstrafikken må sikres framkommelighet med kollektivfelt og prioritering både langs vegnettet og i Oslo. Og bussen må sikres adgang til kollektivterminaler og stoppesteder i Oslo og på flyplassen, avslutter Eike.

 1. Les også

  Flytoget mest punktlig i 2014

 2. Les også

  Kinesisk selskap vil kjøpe T-banen i Oslo

 3. Les også

  Racertog skal revolusjonere tog Oslo-Stockholm

Stadig flere reiser kollektivt til Norges hovedflyplass på Gardermoen. Roald, Berit

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Husker du da vi måtte til København, Stockholm eller London for å fly ut i verden? Nå er det motsatt.

 2. REISE

  Oslo Lufthavn største nordiske flyplass for første gang på tre år

 3. ØKONOMI

  Oslo Lufthavn kan bli minst i Skandinavia igjen

 4. ØKONOMI

  Skal du fly fra Gardermoen? Ikke regn med parkeringsplass

 5. A-MAGASINET

  Arkitekten bak nye Gardermoen: – Folk er ganske på tuppa når de kommer til en flyplass

 6. OSLOBY

  For første gang reiser flere kollektivt enn med bil i Oslo