Osloby

Advarer mot bading etter regnskyll

Flere ganger denne sommeren har det vært målt helsefarlig høye nivåer av tarmbakterier på badesteder i Oslofjorden.

Hvervenbukta denne uken. Dette er ett av stedene som ligger nært et elveutløp, og som dermed er utsatt for bakterieoppsving etter kraftige regnskyll. Ingar Storfjell

 • Kamilla Simonnes
 • Ida De Rosa

Én-to-tre! På badeplassen Stilla i Oslo tar Elias Richard Næss (8), Bendik Lersveen Felland (8) og Torjus Lersveen Felland (10) sats og hopper på likt.

Idet hodene dukker opp igjen ser Akerselva ut til å ha fylt de tre guttenes øyne, øre og munn. For noen uker siden ble det målt skyhøye verdier av tarmbakterier på Stilla, en badeplass ved Frysja.

Det hindrer ikke de tre guttene i å bade til leppene blir blå.

— Men vi prøver ikke å svelge så mye vann. Vi lukker munnen og nesen når vi hopper, sier Næss når han kommer hutrende opp fra vannet.

Også Daniel Hernes (4) boltrer seg i vannet. Selv om mamma Eva-Kristine Hernes er klar over at det kan være bakterier der.

— Det er kanskje ikke her Daniel skal lære seg å dykke. Men vi må ta noen sjanser, vi kan jo ikke sitte inne hele sommeren heller, sier hun.

Høye verdier

Oppkast, diaré og øre- og øyebetennelse er noe av det du kan pådra deg dersom du bader i vann med høyt bakterieinnhold. Senest på tirsdag nådde vannet ved Tjuvholmen nesten grensen for hva som er anbefalt.

– Grensen er 1000 tarmbakterier pr. 100 millimeter vann. På Tjuvholmen målte vi 800. Det er litt høyt, men ikke alarmerende høyt, sier overingeniør ved Bymiljøetaten i Oslo kommune, Hans Kristian Daviknes.

Flere ganger i løpet av sommeren har Bymiljøetaten målt svært høye verdier ved Oslos badesteder - særlig etter kraftige regnskyll. På badeplassen Stilla på Kjelsås ble det 4. juni målt 8600 bakterier. Uken etter viste en måling i Fiskevollsbukta i Søndre Nordstrand 1100 bakterier.

Sjekk resultatene fra de siste målingene her.

Anbefaler ikke bading etter regn

– Dette følger været litt. Et kraftig regnskyll drar med seg bakterier ned i vannet. Faren for overløp øker også, det vil si at kloakk fra avløpsnettet finner veien ut i badevannet, sier Daviknes.

Det er særlig badesteder nær og i elvene, som Sollerudstranden og Hydrostranden ved Lysakerelva, og Fiskevollbukta og Hvervenbukta ved Ljanselva, i tillegg til Akerselva, som er utsatt for bakterieoppsving ved regnskyll.

På sine nettsider anbefaler etaten å vente med bading i inntil et døgn etter kraftig regnvær fordi badevannskvaliteten forringes.

– Særlig gjelder dette mennesker som er spesielt utsatt for sykdommer, sier Daviknes.

Mer avfall i fjorden

Siden 2003 har tilførselen av nitrogen og fosfor til indre oslofjord økt, sier forskningsassistent ved Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA) Anna Birgitta Ledang.

— Når det kommer store nedbørsmengder, klarer ikke renseanleggene å ta unna alt, og regnvann sammen med kloakkvann kan til tider slippes ut i overflatelaget i fjorden via overløp.

Det nye avløpssystemet Midtgardsormener et tiltak satt i gang for å redusere forekomsten av dette nær Oslo. Klimaprognoser som sier økte sterke nedbørsmengder kan i perioder medføre problemer for indre oslofjords vannkvalitet.

— Dette kan føre til episoder med uønskede algeoppblomstringer dersom kapasitene til renseanleggene ikke oppgraderes, sier Ledang.

– Pass på barna

Bymiljøetaten tar ukentlige og månedlige prøver ved Oslos badesteder. Når høye verdier oppdages, tas en ny prøve før etaten eventuelt fraråder bading.

– Vi fraråder ikke bading umiddelbart fordi det kan ha vært tilfeldigheter som førte til de høye verdiene. Det er dessuten slik at bakteriene tynnes ut og ofte dør innen 24 timer. Vi driver ikke med kontinuerlig overvåking av dette, sier Daviknes.

Kommuneoverlege Kari Sletnes sier at badevannskvaliteten i Oslofjorden jevnt over er veldig bra.

– Enkelte strender, særlig i tilknytning til elver, er mer utsatt enn andre etter kraftige regnskyll. Her anbefaler vi ikke å få i seg for mye av badevannet. Foreldre med små barn og babyer bør derfor være litt forsiktige. Men vi ønsker ikke å gå ut med en generell advarsel til folk, sier Sletnes.

Som å ha en fisk i øret

På Stilla kan Torjus Lersveen Felland fortelle at han nettopp har tatt en salto. Én ting er guttene enige om: Det er ikke ekkelt å bade der.

— Men det er litt ekkelt å få vann i ørene og nesen, sier Bendik Lersveen Felland.

— Ja, det føles som å ha en fisk i øret, sier storebror Torjus.

— Også smaker det ikke så godt om man svelger vannet, sier Bendik.

 1. Les også

  Bad mens vannet er rent

 2. Les også

  Langøyene stengt på dagen på grunn av forurensning

 3. Les også

  - Stabilt og varmt så langt vi kan varsle fremover

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Fortsatt strålende badevann på alle Oslos badeplasser

 2. A-MAGASINET

  Tarmbakterier, alger og parasitter. Hvor mye skal til før vannet er farlig å bade i?

 3. OSLOBY

  Slik blir badetemperaturene denne uken

 4. OSLOBY

  Hopp uti! Alle byens strender er nå renvasket

 5. OSLOBY

  Bærum kommune med historisk bade-advarsel etter ekstremregnet

 6. OSLOBY

  Trygt å bade i Oslofjorden