Osloby

Akerselvas nye trær tatt av flommen

Vannføringen I Akerselva har vært høyere enn vanlig i år. Store mengder med vann førte til at fem-seks nyplantede trær mistet fotfestet.

Turveien langs Akerselva ble rustet opp samtidig som arbeidene med det nye avløpssystemet i Oslo, Midgardsormen, ble lagt. Turveien, som ble åpnet i januar i år, ble utstyrt med nytt dekke, ny belysning og nye trær. Det var bare det at noen av trærne ikke tålte den høye vannføringen ...

 • Astrid Løken
  journalist

Turveien langs Akerselva er blitt oppgradert i forbindelse med arbeidene med Midgardsormen (nytt avløpssystem). Med ny belysning, nytt dekke og nye trær skulle det bli fint og flott langs Akerselva.

Men så kom vårflommen og ødela det hele. Fem-seks av de nyplantede trærne som sto tett innpå elven mistet grepet.

Ikke alle trærne som ble plantet i forbindelse med oppgraderingen av turveien langs Akerselva greide å holde seg på bena i vårflommen. Foto: Stein Erik Kirkebøen

— Det har vært ekstrem høy vannføring i vinter. Det gikk dessverre utover noen av trærne. De trærne som ikke klarte seg sto jo i yttersonen av en sving, hvor vannføringen var ekstra kraftig, sier Odd Bratteberg, pressekontakt i Bymiljøetaten.Ifølge Bratteberg ble trærne plantet av Vann- og Avløpsetaten (VAV) i fjor sommer.

— Men det var etter råd fra oss, medgir Bratteberg.

- Men det hender jo at det er høy vannføring i Akerselva. Hvorfor ble de plantet så tett på elven?

- Det viste seg å være en risikosport å plante trær akkurat her. Det er dessverre ikke mulig å ta høyde for ekstremvær av den typen vi hadde i vinter, sier han.

Et par av trærne fikk så hard medfart at de døde. De som greide seg vil bli replantet et annet sted. Men Bymiljøetaten satser på tryggere grunn i neste runde.

— Det kan komme lignende vannføring senere. Og da er det ikke bra å ha trær akkurat her. Så de skal plantes på den andre siden av gangveien, sier Bratteberg.

Ifølge Alise Davidsen, kommunikasjonsdirektør i Bymiljøetaten, skal det gjøres erosjonstiltak i skråningen hvor trærne sto.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Naboer på Bygdøy ser rødt, mener utbygging av sykkelvei ødelegger Kongsgårdalléen

 2. OSLOBY

  Bevere inntar Oslo: – Ikke uproblematisk, mener eksperter

 3. OSLOBY

  Ti nye kastanjetrær på plass i Bygdøy allé. Med på kjøpet kommer flere problemer.

 4. OSLOBY

  De nye kastanjene i Bygdøy allé er forsinket. – Det gjør meg sterkt bekymret

 5. OSLOBY

  Laksefiske-bonanza - midt i Oslo sentrum

 6. OSLOBY

  Person dratt 300 meter nedover Akerselva. Brannvesenet advarer mot bading på grunn av sterk strøm.